Artikkeli

Suklaakakku Sacherin tapaan

Poh­ja:

150 g tum­maa suk­laa­ta

250 g suo­la­ton­ta voi­ta peh­men­net­ty­nä

2,4 dl (200 g) hie­noa so­ke­ria

5 mu­naa

1,8 dl (100 g) mais­si­jau­hoa (Mai­ze­na)

Täy­te:

400 g lak­ka tai ap­ri­koo­si­hil­loa

Kuor­ru­tus:

2 1/2 dl so­ke­ria

1 dl vet­tä

200 g ta­lous­suk­laa­ta

no­ka­re voi­ta tai tip­pa

ruo­ka­öl­jyä

Ko­ris­teek­si:

su­la­tet­tua ta­lous­suk­laa­ta ja to­mu­so­ke­ria

Poh­jan val­mis­tus:

1. Voi­te­le ja korp­pu­jau­ho­ta 24 cm lä­pi­mit­tai­nen vuo­ka. Voit myös vuo­ra­ta vuo­an lei­vin­pa­pe­ril­la. Kyt­ke uu­ni 160 as­tee­seen.

2. Su­la­ta suk­laa ve­si­hau­tees­sa tai mik­ros­sa. An­na jääh­tyä.

3. Vaah­do­ta voi ja puo­let so­ke­ris­ta (1,2 dl) ta­sai­sek­si se­ok­sek­si.

4. Erot­te­le ka­nan­mu­nan val­ku­ai­set ja kel­tu­ai­set. Vat­kaa kel­tu­ai­set voi­vaah­toon yk­si­tel­len.

5. Vat­kaa val­ku­ai­set erik­seen peh­me­äk­si vaah­dok­si. Li­sää lop­pu so­ke­ri (1,2 dl) vä­hi­tel­len val­ku­ais­vaah­toon. Vat­kaa seos ko­vak­si.

6. Se­koi­ta su­la­tet­tu, jääh­ty­nyt suk­laa voi-kel­tu­ais­vaah­toon ja li­sää val­ku­ais­vaah­to va­ro­vas­ti nos­tel­len. Ri­po­ta mais­si­jau­ho sii­vi­län avul­la tai­ki­naan ja se­koi­ta ke­vy­es­ti.

7. Le­vi­tä seos vuo­kaan ja ta­soi­ta pin­ta. Pais­ta noin tun­ti 160-as­tei­ses­sa uu­u­nis­sa. Tee tik­ku­koe. Kui­va tik­ku on kyp­sän ka­kun merk­ki.

8. Ku­moa kak­ku ri­ti­läl­le jääh­ty­mään ja jaa jääh­ty­nyt kak­ku kol­meen osaan.

Täy­te ja kuor­ru­tus:

1. Kuu­men­na hil­lo. Jos käy­tät lak­ka­hil­loa, sii­vi­löi en­sin sie­me­net. Le­vi­tä hil­lo kak­ku­le­vyil­le, myös ylim­män le­vyn pääl­le. Hil­loa saa ol­la run­saas­ti, sil­lä se myös kos­tut­taa kak­kua.

2. Kei­tä so­ke­ri ja vesi lan­kaas­teel­le (sor­mien vä­liin otet­tu so­ke­ri­lie­mi­pi­sa­ra ve­nyy).

3. Pa­loit­te­le suk­laa so­ke­ri­lie­meen ja se­koi­ta, kun­nes suk­laa on ko­ko­naan su­la­nut ja kuor­ru­tus kiil­tää.

4. Ota le­vyl­tä ja an­na hiu­kan jääh­tyä. Ras­va kiil­lot­taa kuor­ru­tuk­sen, jo­ten li­sää no­ka­re voi­ta tai pi­sa­ra öl­jyä ja se­koi­ta hy­vin.

5. Va­lu­ta kuor­ru­tus ka­kun pääl­le, kuu­ma kuor­ru­tus le­vi­ää it­sek­seen si­le­äk­si.

Suk­laa­ku­vi­ot:

Su­la­ta ta­lous­suk­laa­ta ve­si­hau­tees­sa, ku­moa vii­le­äl­le ki­vi­pin­nal­le (esim. mar­mo­ri­nen leik­kuu­lau­ta) ja an­na jääh­tyä puo­li tun­tia. Työn­nä rul­lak­si las­tan avul­la. Leh­ti­ku­vio syn­tyy elä­vän leh­den (esim. ruu­su) ruo­ti­puo­lel­la. An­na suk­laan jäh­met­tyä, en­nen kuin pois­tat elä­vän leh­ti­muo­tin.

Hyvä tie­tää! Näin val­mis­tet­tu sac­her­kak­ku so­pii veh­nä­al­ler­gi­sil­le ja niil­le, jot­ka ei­vät muu­toin ha­lua käyt­tää veh­nää.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ