Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAT AR­TO VUO­HE­LAI­NEN KOTI JA KEIT­TIÖ 11/2013

Salvia-punasi­pu­li­tar­te­tatin

Makeansuolaisen punasipuli-tartetatinin viimeistelevät balsami-viinietikka ja salvia.

6–8 an­nos­ta

Pe­rus­pii­rak­ka­tai­ki­na:

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

(1 tl lei­vin­jau­het­ta)

150 g mar­ga­rii­nia tai voi­ta

2–3 rkl kyl­mää vet­tä tai 1 muna

Täy­te:

noin 6 kes­ki­ko­kois­ta pu­na­si­pu­lia

1 rkl voi­ta

1 rkl olii­vi­öl­jyä

1 ½ rkl mus­co­va­do­so­ke­ria

2 rkl tuo­ret­ta sal­vi­aa

hie­non­net­tu­na

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1–2 rkl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

1. Se­koi­ta jau­hot ja lei­vin­jau­he kes­ke­nään. Li­sää ras­va ja nypi mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää vesi tai muna ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si. Pei­tä kel­mul­la ja lai­ta puo­lek­si tun­nik­si jää­kaap­piin.

2. Kuo­ri ja loh­ko si­pu­lit.

3. Mit­taa voi ja öl­jy uu­nin­kes­tä­vään pais­tin­pan­nuun, esi­mer­kik­si va­lu­rau­ta­pan­nuun. Kuu­men­na niin, et­tä voi su­laa. Li­sää si­pu­lit ja kuul­lo­ta het­ki. Li­sää so­ke­ri, sal­via, suo­la ja pip­pu­ri. Pais­ta si­pu­lei­ta pan­nul­la mie­dol­la läm­möl­lä vä­lil­lä kään­nel­len 15–20 mi­nuut­tia, kun­nes ne peh­me­ne­vät ja ka­ra­mel­li-soi­tu­vat. Kaa­da bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka pan­nul­le ja kuu­men­na vie­lä het­ki.

4. Ota pan­nu lie­del­tä ja aset­te­le si­pu­lit pan­nun poh­jal­le ta­sai­ses­ti.

5. Ota tai­ki­na jää­kaa­pis­ta ja kau­li sii­tä ohu­eh­ko, hie­man pan­nua suu­rem­pi pyö­reä levy. Aset­te­le tai­ki­na si­pu­lei­den pääl­le ja pai­ne­le hy­vin reu­noil­ta.

6. Pis­te­le tai­ki­na. Pais­ta uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 20 mi­nuut­tia. An­na te­key­tyä het­ki ja ku­moa tar­joi­lu­a­lus­tal­le.