Artikkeli

Ruisleipä

1 l vet­tä

1-1 1/2 dl tai­ki­na­juur­ta

(ha­pa­tin­ta)

1/2–1 rkl suo­laa

(1-2 rkl tuo­re­hii­vaa)

noin 3 l ruis­jau­ho­ja

(noin 1 1/2 kg)

1. Liu­o­ta tai­ki­na­juu­ri haa­le­aan,

noin 30-as­tei­seen) ve­teen.

Jos käy­tät pa­kas­tet­tu­a­tai­ki­na­juur­ta, voit li­sä­tä sen

jäi­se­nä.

2. Li­sää noin puo­let jau­hois­ta,

voi­mak­kaas­ti vat­ka­ten.

Se­ok­sen tu­lee ol­la löy­sää ja

puu­ro­mais­ta. Pei­tä as­tia lii­nal­la

ja an­na tai­ki­nan seis­tä

läm­pi­mäs­sä ja ve­dot­to­mas­sa

pai­kas­sa vuo­ro­kau­den ajan

tai yön yli. Se­koi­ta ai­na sil­loin

täl­löin. Tai­ki­na­se­os kup­lii ja

löys­tyy hap­pa­moi­tu­es­saan.

Täs­tä eräs­tä voit ot­taa tal­teen

tai­ki­na­juu­ren seu­raa­vaa

ker­taa var­ten.

3. Li­sää seu­raa­va­na päi­vä­nä

tai­ki­naan suo­la ja ha­lu­tes­sa­si

ve­si­tilk­kaan liu­o­tet­tu hii­va. Li­sää

hii­vaa, jos tai­ki­na kup­lii

vain vä­hän.

4. Alus­ta tai­ki­naan lo­put ruis­jau­hot,

kun­nes tai­ki­na on

kiin­te­ää ja sit­ke­ää. Jos ha­lu­at

pa­ran­taa lei­vän sit­koa, voit

käyt­tää vä­hän veh­nä­jau­ho­ja.

Ri­pot­te­le tai­ki­nan pääl­le jau­ho­ja

ja an­na sen ko­ho­ta lii­nal­la

pei­tet­ty­nä noin kak­sin­ker­tai­sek­si,

muu­ta­man tun­nin

ajan.

5. Ku­moa ko­hon­nut tai­ki­na

jau­ho­te­tul­le lei­von­ta-alus­tal­le.

Muo­toi­le tai­ki­nas­ta tan­ko

ja leik­kaa se 2–4 osaan. Vai­vaa

tai­ki­na­pa­lo­ja huo­lel­li­ses­ti

ja pyö­rit­te­le ne si­leik­si lim­puik­si.

Muis­ta ot­taa vii­meis­tään

täs­sä vai­hees­sa tai­ki­na­juur­ta

tal­teen. Ko­ho­ta lei­piä

lii­nal­la pei­tet­tyi­nä muu­ta­man

tun­nin ajan tai kun­nes nii­den

pin­ta on verk­ko­mai­nen ja al­kaa

re­peil­lä.

6. Pis­te­le lim­put haa­ru­kal­la ja

pais­ta nii­tä 200-as­tei­ses­sa

uu­nis­sa noin tun­ti. Pei­tä

pais­te­tut lei­vät lii­nal­la, jot­ta

pin­nas­ta tu­lee peh­meä.

Vink­ki! Ruis­lei­pä on par­haim­mil­laan

muu­ta­man päi­vän säi­ly­tyk­sen

jäl­keen. Lei­piä ei kan­na­ta

pa­kas­taa heti tuo­rei­na.

Koti ja keit­tiö 3/2004