Artikkeli

Photography: Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Oliiviöljyssä paahdettu uunilohi ja kreikkalaiset sitrusperunat

Kylvetä lohi välimerelliseksi oliiviöljyssä uunissa paistaen. Lainaa kreikkalaisilta perunaresepti ja hauduta potut sitruunaisessa kasvisliemessä lohen kumppaniksi.

Olii­vi­öl­jys­sä paah­det­tu uu­ni­lo­hi

20 min + 15 min . help­po . noin 20 e

4 an­nos­ta

600 g ruo­do­ton­ta loh­ta

suo­laa, mus­ta­pip­pu­ria myl­lys­tä

200 g kir­sik­ka­to­maat­te­ja

2 dl olii­ve­ja

1 (luo­mu)sit­ruu­na

Yrt­ti­öl­jy:

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 dl olii­vi­öl­jyä

1 dl hie­non­net­tu­ja yrt­te­jä

1. Pyyh­käi­se lohi ta­lous­pa­pe­ril­la kui­vak­si. Leik­kaa an­nos­pa­loik­si. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la. Lai­ta pa­lat pie­neen uu­ni­vuo­kaan tai uu­ni­kes­tä­vään pais­tin­pan­nuun. Li­sää jouk­koon kir­sik­ka­to­maa­tit ja olii­vit.

2. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lit. Lai­ta ne pan­nul­le öl­jyn kans­sa. Läm­mi­tä. Li­sää jouk­koon yr­tit. Kaa­da seos uu­ni­vuo­kaan.

3. Pais­ta 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 15 mi­nuut­tia, kun­nes lohi on vie­lä aa­vis­tuk­sen pink­ki si­säl­tä. Voit ha­lu­tes­sa­si tar­kis­taa kyp­syy­den pais­to­läm­pö­mit­ta­ril­la (ka­lan si­sä­läm­pö 42–52 as­tet­ta).

4. Vii­meis­te­le sit­ruu­nan kuo­ri­raas­teel­la ja pu­ris­te­tul­la me­hul­la.

Kreik­ka­lai­set sit­rus­pe­ru­nat

15 min + 55 min . help­po . noin 5 e

4 an­nos­ta

1 kg pie­neh­kö­jä pe­ru­noi­ta

2 ½ dl kas­vis­lien­tä

¾ dl olii­vi­öl­jyä

3 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 ½ tl suo­laa

1 rkl kui­vat­tua ore­ga­noa

½ tl kui­vat­tua chi­liä

4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 dl hie­non­net­tua ore­ga­noa tai leh­ti­per­sil­jaa

1 rkl sit­ruu­nan kuo­ri­raas­tet­ta

1. Raa­pu­ta pe­ru­nat puh­taik­si. Puo­li­ta tai leik­kaa tar­vit­ta­es­sa ta­sa­ko­koi­sik­si pa­loik­si. Lai­ta uu­ni­vuo­kaan. Li­sää kas­vis­lie­mi, öl­jy, sit­ruu­na­me­hu ja maus­teet. Kuo­ri ja puo­li­ta val­ko­si­pu­lit. Li­sää ne vuo­kaan.

2. Pei­tä vuo­ka fo­li­ol­la. Pais­ta 200-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 20 mi­nuut­tia. Las­ke uu­nin läm­pö­ti­la 175 as­tee­seen. Pois­ta fo­lio. Jat­ka pais­ta­mis­ta noin 30 mi­nuut­tia tai kun­nes pe­ru­nat ovat kyp­siä. Se­koi­ta muu­ta­man ker­ran pais­ta­mi­sen ai­ka­na. Pais­to­ai­ka riip­puu pe­ru­noi­den koos­ta.

3. Vii­meis­te­le tuo­reil­la yr­teil­lä ja sit­ruu­nan kuo­ri­raas­teel­la.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ