Artikkeli

Näin säilöt yrttejä

Hi­os­ta­mi­nen eli fer­men­toin­ti:

Riko yr­tit esim. kä­sien vä­lis­sä niin, et­tä nii­den so­lu­ra­ken­ne rik­kou­tuu. Sul­lo sen jäl­keen yr­tit tii­viis­ti la­si­purk­kiin ja jätä ne hi­os­tu­maan vä­hin­tään­kin yön yli. Tä­män jäl­keen le­vi­tä yr­tit kui­vu­maan lei­vin­pa­pe­ril­le. Kui­vu­mis­ta voi te­hos­taa lait­ta­mal­la pel­lit noin 40-as­tei­seen uu­niin ja jät­tä­mäl­lä

luu­kun hie­man ra­ol­leen. Kun yr­tit ovat täy­sin kui­vu­neet, lai­ta ne puh­tai­siin, ni­mi­la­pul­la va­rus­tet­tui­hin purk­kei­hin. Fer­men­toin­nin etu on, et­tä yrt­tien aro­mit säi­ly­vät hy­vin.

Kui­va­tus:

Yr­teis­tä voi ke­rä­tä pit­kin ke­sää kau­nii­ta ja tuok­su­via pie­niä kimp­pu­ja, jot­ka ri­pus­te­taan kui­vu­maan jo­hon­kin kui­vaan paik­kaan. Vaih­to­eh­toi­ses­ti voit ke­rä­tä leh­tiä vaik­ka­pa sa­no­ma­leh­den pääl­le ja lait­taa ne kui­vu­maan esim. jää­kaa­pin pääl­le. Kun yr­tit ovat kui­vu­neet ra­peik­si, ne pur­ki­te­taan la­si­purk­kei­hin ja purk­kiin mer­ka­taan vuo­si­lu­ku ja laji. Jos oi­kein in­nos­tuu, kan­nat­taa har­ki­ta yrt­ti­kui­vu­rin hank­ki­mis­ta.

Pa­kas­ta­mi­nen:

Mo­nia yrt­te­jä voi myös pa­kas­taa. Per­sil­jat, til­lit ja ko­ri­an­te­ri ovat tuo­reen ve­roi­sia myös pa­kas­tet­tui­na. Pa­kas­ta yr­tit so­pi­viin käyt­tö­e­riin pie­niin pa­kas­te­pus­sei­hin tai ra­si­oi­hin. Muis­ta mer­ki­tä si­säl­tö ja vuo­si.

Yrt­ti­suo­lat:

Yrt­ti­suo­lan val­mis­ta­mi­nen on help­poa. Se on hyvä tapa hyö­dyn­tää omaa sa­toa. Voit teh­dä juu­ri sel­lai­sen yrt­ti­suo­lan, jos­sa ovat kaik­ki lem­pi­ma­ku­si.

Yrt­ti­öl­jyt ja -tah­nat:

Yrt­ti­öl­jyt säi­ly­vät jää­kaa­pis­sa muu­ta­mia viik­ko­ja. Val­mii­ta öl­jy­jä voi käyt­tää mo­ni­puo­li­ses­ti keit­ti­ös­sä niin sa­laat­ti­kas­tik­kee­na kuin an­ta­maan ruo­kaan kuin ruo­kaan li­sä­ma­kua pöy­tä­maus­tee­na.