Hiostaminen eli fermentointi:
Riko yrtit esim. käsien välissä niin, että niiden solurakenne rikkoutuu. Sullo sen jälkeen yrtit tiiviisti lasipurkkiin ja jätä ne hiostumaan vähintäänkin yön yli. Tämän jälkeen levitä yrtit kuivumaan leivinpaperille. Kuivumista voi tehostaa laittamalla pellit noin 40-asteiseen uuniin ja jättämällä
luukun hieman raolleen. Kun yrtit ovat täysin kuivuneet, laita ne puhtaisiin, nimilapulla varustettuihin purkkeihin. Fermentoinnin etu on, että yrttien aromit säilyvät hyvin.
Kuivatus:
Yrteistä voi kerätä pitkin kesää kauniita ja tuoksuvia pieniä kimppuja, jotka ripustetaan kuivumaan johonkin kuivaan paikkaan. Vaihtoehtoisesti voit kerätä lehtiä vaikkapa sanomalehden päälle ja laittaa ne kuivumaan esim. jääkaapin päälle. Kun yrtit ovat kuivuneet rapeiksi, ne purkitetaan lasipurkkeihin ja purkkiin merkataan vuosiluku ja laji. Jos oikein innostuu, kannattaa harkita yrttikuivurin hankkimista.
Pakastaminen:
Monia yrttejä voi myös pakastaa. Persiljat, tillit ja korianteri ovat tuoreen veroisia myös pakastettuina. Pakasta yrtit sopiviin käyttöeriin pieniin pakastepusseihin tai rasioihin. Muista merkitä sisältö ja vuosi.
Yrttisuolat:
Yrttisuolan valmistaminen on helppoa. Se on hyvä tapa hyödyntää omaa satoa. Voit tehdä juuri sellaisen yrttisuolan, jossa ovat kaikki lempimakusi.
Yrttiöljyt ja -tahnat:
Yrttiöljyt säilyvät jääkaapissa muutamia viikkoja. Valmiita öljyjä voi käyttää monipuolisesti keittiössä niin salaattikastikkeena kuin antamaan ruokaan kuin ruokaan lisämakua pöytämausteena.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2