Teksti Taina Laaksoharju
Kuvat Sari Tammikari, Mari Lahti ja Isabellas
• Perennat ovat monivuotisia ruohovartisia kasveja, jotka talvehtivat maan alla talven yli. Puutarhamyymälän valtavasta valikoimasta voi olla haasteellista valita juuri omaan pihaan parhaat lajit. Jos valitaan pelkän nimikyltin kuvan tai kukan värin perusteella, pettymys voi olla karvas, kun kasvi ei menestykään paikallaan tai päinvastoin osoittautuu kovaksi leviäjäksi.
• Paras paikka perennapenkille on kulkuväylien ja terassien läheisyydessä, auringossa tai puoliauringossa. Suurin osa kukkivista perennoista nauttii auringonvalosta, mutta ne menestyvät usein vielä paremmin, jos porotusta osuu vain osaksi päivää. Kannattaa myös katsoa pihaa sisältä talon ikkunoista ja miettiä, voisiko perennapenkin perustaa niin, että sen näkisi joka päivä esimerkiksi keittiöstä ruokaa laittaessaan.
• Valittu paikka käännetään huolella ja poistetaan kaikki monivuotisten rikkakasvien juuret. Ostomultaa kannattaa harkita, jos maa on kovin pahasti rikkaruohoinen. Tällöin on syytä peittää perennapenkin paikka valoa läpäisemättömällä muovilla jo edellisenä keväänä, jotta monivuotiset rikkakasvit kuolevat tai yksinkertaisesti vaihtaa kasvualusta kokonaan.
• Perennapenkin on hyvä olla noin puoli metriä syvä, jotta kasvit saavat ulotettua juurensa syvälle ja näin kestävät kuivia poutajaksoja paremmin. Kääntele ja tasoita penkki sekä rajaa se nurmialueista esimerkiksi reunakiveyksellä.
PARHAAT PERENNAT – TOP 12
1. PALAVARAKKAUS
Plussat: Palavarakkaus leiskuu tulipunaisena ja kääntää päät ylväällä korkeudellaan. Se nousee uskollisesti vuodesta toiseen eikä juuri hoitoa kaipaa. Se kukkii heinäkuussa ja houkuttelee paljon perhosia. Se kylväytyy joskus itsestään muttei leviä holtittomasti. Hyvä leikkokukka; jos leikkaat osan kukista maljakkoon, tulee sivuhaaroista uusia kukkia.
Miinukset: Korkeutensa vuoksi kasvi on tuettava. Kasvupaikan on oltava aurinkoinen.
2. PÄIVÄNLILJAT
Plussat: Ruso- ja keltapäivänliljat ovat erittäin pitkäikäisiä ja uskollisia kukkijoita. Keltapäivänlilja (Hemerocallis lilio-asphodelus) myös tuoksuu ihanasti. Päivänliljat ovat terveitä ja kärsivät harvoin kasvintuhoojista. Lehdistö on siron viuhkamainen, joten ne sopivat myös kauniiksi yksittäiskasveiksi. Rusopäivänlilja (Hemerocallis fulva) kukkii elokuussa, keltapäivänlilja jo aiemmin kesä–heinäkuun vaihteessa. Kasvupaikka aurinkoisesta puolivarjoiseen. Keltapäivänlilja viihtyy hyvin myös veden läheisyydessä.
Miinukset: Päivänliljan yksittäisen kukan lyhyen keston korvaa kukkien määrä. Uusia kukkia avautuu tasaiseen tahtiin. Kukkavarret on hyvä poistaa kukinnan jälkeen, mistä voi olla hieman vaivaa.
3. HARJANEILIKKA
Plussat: Harjaneilikat ovat hauskoja tupsahtelijoita. Kaksivuotisina kasveina ne tekevät kukat vasta toisena vuotenaan ja kylvävät siemeniä sinne sun tänne. Tosin harjaneilikka juurtuu helposti myös varrestaan ja voi muodostaa niistä monivuotisia kasvustoja. Harjaneilikalla on ihana tuoksu ja näyttävät kukinnot, joiden väri vaihtelee valkoisesta pinkkiin ja liilaan. Kasvupaikka aurinkoinen tai puolivarjoinen. Kukinta ajoittuu heinä–elokuulle.
Miinukset: Harjaneilikoita ei saa pysymään paikoillaan. Tämä ei luonnonmukaisessa pihassa tietenkään haittaa, mutta järjestyksen ystävä saattaa saada harmaita hiuksia. Pohjoisessa Suomessa se ei ehdi kasvattaa uusia siementaimia.
4. SYYSLEIMU
Plussat: Syysleimut kuuluvat itseoikeutetusti elokuiseen iltaan, jolloin ne levittävät makeaa tuoksua, jolla ne houkuttelevat yöperhosia mesibaariinsa. Näyttävissä kukinnoissa riittää sävyvalikoimaa ruusun, violetin, valkoisen ja purppuran eri väreissä. Hyvä leikkokukka. Parhaimmillaan suurina ryhminä. Kukkii loppukesästä syksyyn.
Miinukset: Syysleimuja vaivaa monesti härmä, joka peittää lehdistön harmaaseen nukkaan. Härmää on vaikea torjua, ja sen esiintyvyys vaihtelee vuosittain. Tasainen kosteus ja kestävien lajikkeiden valinta auttavat.
5. TULIKELLUKKA
Plussat: Harva kasvi on niin topakka ja pirteä kuin tulikellukka. Oranssinpunaiset kukat ovat näyttäviä ja lehdistö mukavan peittävä ja tiivis. Se kukkii jo touko–kesäkuussa aurinkoisilla ja puolivarjoisilla paikoilla. Helppo lisätä jakamalla. Matalahko, korkeus vain noin 25 cm, mikä tekee siitä hyvän reunakasvin perennaryhmään. Ei leviä holtittomasti kasvupaikaltaan.
Miinukset: Se ei tuoksu. Värejä saisi olla muitakin kuin oranssin ja keltaisen sävyt. Poutakausina muista kastella!
6. ROHTOSUOPAYRTTI
Plussat: Rohtosuopayrtti on hyvin mielenkiintoinen kasvi. Sitä on käytetty rohtona maksavaivoihin ja nivelsärkyyn ja sen lehtiä haavoihin tulehdusta ehkäisemään. Hauska piirre on sen sisältämä saponiini, joka vaahtoaa ja puhdistaa kuin saippua. Voit siis antaa vaikka päivällisvieraillesi ihanasti tuoksuvan suopayrtin kukan käsienpesua varten: he yllättyvät varmasti vaahtoavasta kukasta! Mainio mesikasvi houkuttelee perhosia. Kukinta alkaa heinäkuun loppupuolella.
Miinukset: Joskus leviää turhankin innokkaasti juurirönsyillään.
7. JALOPÄHKÄMÖ
Plussat: Jalopähkämö on yksi parhaita ryhmäperennoja, sillä se kasvaa kiltisti paikoillaan eikä haittaa muita kasveja. Se on erittäin helppohoitoinen ja sopeutuva, ei kaipaa jakamista tai erityisiä hoitotoimia. Se selviää talven pakkasista vaivatta. Kasvupaikkakin voi olla lähes millainen tahansa, kuiva tai märkä. Hyvä mesikasvi puutarhan pölyttäjille.
Miinukset: Ehkä liiankin kiltti ja mitäänsanomaton? Tuoksu olematon.
8. LEHTOAKILEIJA
Plussat: Kesäkuun puolivälistä eteenpäin kukkiva akileija hurmaa herkkyydellään. Kasvupaikan suhteen vaatimaton ja sopeutuva lehtoakileija on paljon kestävämpi kuin sen jalostetut siskot, jaloakileijat. Hieman varjoisassa kukinta kestää pisimpään. Akileijaa lisätään siemenestä, ja se kylvää itsekin itseään puutarhassa.
Miinukset: Tuoksua hakevalle ei anna juuri mitään. Ei viihdy kuivilla paikoilla. Nuokkuvat kukat eivät paljasta koko kauneuttaan kuin sille, joka nöyrästi kumartaa kukan puoleen ja tutkailee sitä altapäin. Lehdistö ränsistyy nopeasti kukinnan jälkeen.
9. SÄRKYNYTSYDÄN ja KESÄPIKKUSYDÄN
Plussat: Särkynytsydän on varsinainen klassikkoperenna, eikä ihme. Kun se asettuu kasvupaikalleen, se voi kukkia uskollisesti useita vuosikymmeniä. Sydämenmuotoisten kukkien kauneus hakee vertaistaan eikä haittaa ole aikaisesta alkukesään ajoittuvasta kukinta-ajastakaan. Sopii myös varjoon. Kukintovarsien poistaminen kukinnan jälkeen pitää lehdet kauemmin kauniina.
Kesäpikkusydän on yksi harvoista perennoista, jotka jaksavat kukkia tauotta lähes koko kesän. Matalana kerrassaan mainio reunakasvi.
Miinukset: Särkyneensydämen versot lakastuvat melko pian kukinnan jälkeen, joten istuta se muiden kanssa saman ryhmän taustalle. Kesäpikkusydän leviää toisinaan omille teilleen.
10. TÄHTIPUTKET
Plussat: Tähtiputkien kukinnot nousevat viehkosti painovoimaa uhmaten korkealle lehdistön yläpuolelle. Kukat ovat valkoiset tai vaaleanpunaiset, uskomattoman kauniit. Kukkii pitkään, kukinta alkaa heinäkuussa. Tähtiputki viihtyy tuoreessa eli hyvin kosteutta pidättävässä maassa. Kasvi menestyy myös varjossa. Lisätään siemenistä tai jakamalla syksyllä. Houkuttelee perhosia.
Miinukset: Tuoksu ei hurmaa.
11. LEHTOSINILATVA
Plussat: Tuoksuva lehtosinilatva on mehiläisten ja perhosten suosiossa. Helppohoitoinen ja sitkeä kasvi muodostaa pysyvän kasvuston juurillaan. Aloittaa kukintansa aikaisin, etelässä jo toukokuussa ja viimeistään kesäkuussa. Aurinkoinen tai puolivarjoinen paikka. Jos kukinta alkaa heikentyä, on aika jakaa kasvi. Lehtosinilatvaa saa myös valkoisena.
Miinukset: Väri voisi olla voimakkaampikin.
12. KURJENPOLVET
Plussat: Perinteisin kurjenpolvi puutarhoissamme lienee verikurjenpolvi, Geranium sanguineum. Sitä löytyy myös luonnonvaraisena Ahvenanmaalla ja Lounais-Suomessa. Erinomainen kasvi paahteeseen perennapenkin reunakasviksi. Kukat ovat huomiota herättävän purppuranpunaiset. Kukinta alkaa kesäkuussa ja jatkuu ilahduttavan pitkään. Muita hyviä kurjenpolvia ovat idänkurjenpolvi Geranium himalayense, tarhakurjenpolvi G. x magnificum sekä tuoksukurjenpolvi G. macrorrhizum. Viimeisenä mainitun viehätys ei perustu kukkiin vaan lehtien sitruunamaiseen tuoksuun sekä siihen, että kasvi voittaa leviämisinnollaan pahimmatkin rikkakasvit.
Miinukset: Kurjenpolvet eivät tuoksuilla koreile. Monet pitävät kurjenpolvia liian vaatimattomina. Heille suosittelemme loistokurjenpolvea, Geranium Pratense-Hybr. lajike ’Johnsons Blue’.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2