TEKSTI SUSIE HELSING NIELSEN, PIA BUUSMAN JA METTE JANSEN
TOIMITTANUT TAINA LAAKSOHARJU
SUOMENNOS CAMILLA RENVALL,
KUVAT JES BUUSMANN
Kurtturuusu (Rosa rugosa) kasvaa luontaisena Tyynenmeren rannikolla Venäjän Kaukoidässä ja Japanissa. Siellä sen tapaa villinä karuilla hiekkamailla. Eurooppaan se tuotiin Japanin kautta 1700-luvulla, mutta Pohjolaan ja Suomeen ensimmäiset risteytykset saapuivat vasta 1800-luvun lopussa.
Voimakas jalostustyö on tärkeä osa kurtturuusun historiaa, sillä sitä on käytetty monien uusien kauniiden ja kestävien ruusupensaslajikkeiden toisena osapuolena. Muun muassa Kanadassa yritetään kurtturuusun avulla jalostaa lajikkeita, jotka sietävät huomattavan matalia lämpötiloja.
Kurttulehtiruusu valtaa helposti kasvutilaa, joten sitä pidetään myös rikkakasvina. Suomessakin se on saanut haitallisen tulokaskasvin leiman, sillä se syrjäyttää helposti altaan alkuperäisen kasvillisuuden.
Kurttulehtiruusulla on kuitenkin useita alalajikkeita, jotka eivät leviä yhtä helposti. Tarkista ostaessa, minkä tyyppisestä lajikkeesta on kyse, jotta ruusu ei pääse leviämään liikaa. Toinen vaihtoehto on estää leviäminen esimerkiksi juurimatolla.
Kurtturuusua ei tarvitse leikata, mutta etenkin vanhoilla pensailla uusien versojen kasvua voi edistää leikkaamalla varret kevättalvella 10–20 sentin korkuisiksi.
HELPOIN RUUSU KASVATTAJALLE
Kurtturuusu on helppo kasvatettava, joka viihtyy kaikenlaisessa maaperässä eikä ole moksiskaan suolaisesta maaperästä tai ilmastosta. Sitä ei pidä lannoittaa, sillä typen puute auttaa sitä kestämään kuivuutta.
Kurttulehtiruusu soveltuu erinomaisesti aloittelijalle tai helppohoitoisia ruusuja kaipaavalle puutarhurille. Kurtturuusu on kaunis myös pensasaitana, maanpeitekasvina isojen puiden alla tai kukkapenkissä.
TERVEELLINEN RUUSUNMARJA
Ruusunmarja on kasvitieteellisesti epähedelmä, jossa onton kukkapohjuksen sisässä sijaitsevat karvaiset pähkylät (siemenet). Jo muinaiset kreikkalaiset osasivat käyttää ruusunmarjaa lääkkeenä. Keskiajalla munkit hyödynsivät sitä kivunlievittäjänä ja keittivät kuivatuista kurttulehtiruusun kukista teetä. Sittemmin ruusunmarjaa on käytetty anemian, päänsäryn ja tulehdustautien hoitoon. Turkissa ruusuvedestä tehty makeinen on kansallisherkku (Turkish delight).
Sadassa grammassa tuoreita ruusunmarjoja on C-vitamiinia neljätoista kertaa enemmän kuin ihminen tarvitsee päivässä: 100 grammassa kiulukoita on 1 250 mg C-vitamiinia. Pohjolassa kasvavissa pensaissa on vielä monikertaisesti enemmän C-vitamiinia kuin esimerkiksi Keski-Euroopan ruusuissa. Kiulukoissa on eniten vitamiinia silloin, kun väri on kirkkaimmillaan, joten niitä ei kannata päästää ylikypsiksi tai poimia raakoina. Ruusunmarjassa on A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia yhtä paljon kuin porkkanassa. Lykopeeni-nimistä antioksidanttia ruusunmarjassa on enemmän kuin tomaatissa.
Ruusunmarjan sisältämä galaktolipidi hillitsee nivelien tulehdusta, parantaa liikkuvuutta ja vähentää kipua. Tämän lisäksi ruusunmarja sisältää paljon kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja rautaa sekä E-vitamiinia. Kuitupitoisuudeltaan kiulukat ovat ruisleivän veroisia. Varsinainen vitamiinipommi siis!
Näin perkaat ruusunmarjat
Leikkaa kukat ja varret pois. Käytä muovihanskoja, niin vältyt kutinalta. Halkaise marjat ja kaavi siemenet pois esimerkiksi teelusikan varrella. Huuhdo ruusunmarjakuoret. Mikäli ruusunmarjat ovat hyvin kypsiä ja pehmeitä, voi olla hankalaa poistaa siemenet. Laita ne silloin tunniksi pakastimeen. Marjat kovettuvat ja siemenet on helppo poistaa.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2