Johanna Vireaho Kuvat Annabelle Antas
Aikoinaan Louise Méruksen lapsuudenkodin Danskarbyn pihapiirissä laidunsi hevonen. Nykyisin se on perheen vapaa-ajankoti, jonka maisemissa lepäävät sielu ja mieli.
– Danskarby on täynnä rakkaita muistoja. Täällä ovat läsnä meri, metsä ja rauhalliset maisemat, Louise sanoo.
Louise ajaa kakkoskodilleen Kirkkonummelle toisinaan monta kertaa viikossa. Vaikka matkaa kaupunkikodista on vain parinkymmenen minuutin verran, ehtii siinä ajassa unohtaa arjen kiireet.
Keväästä kesään perheen elämä on pitkälti maalla, mutta Danskarbyssä toimii myös Louisen yritys, joka järjestää ruokakursseja, kokouksia ja retriittejä.
Ruokailutilaa hallitsee pitkä ruokapöytä. Kalusteet ovat vanhempien ja perheen hankintoja ja osa Louisen lapsuudesta. Antiikkisohva päivittyi modernimmaksi, kun sohva verhoiltiin eläinkuosikankaalla.
AITTA OSAKSI TALOA
Louisen vanhemmat rakensivat talon vanhan aitan jatkeeksi vuonna 1981. Vuodelta 1793 peräisin oleva aitta oli siirretty tontille Danskarbyn kartanon mailta. Kartanon muita rakennuksia ei enää ole jäljellä.
– Arkkitehti auttoi aikoinaan suunnittelemaan uudisrakennuksen yhdistämisen aittaan, joka haluttiin säilyttää tärkeänä osana kotiamme, Louise sanoo.
Lapsuusaikana metsän ja peltojen polut tulivat tutuiksi Louiselle ja hänen sisarelleen. Sittemmin pihapiirin hevostalli muutettiin autotalliksi. Luontokosketus kuitenkin säilyi.
Talo on rakennettu vanhan aitan viereen vuonna 1981 ja remontoitu muutama vuosi sitten. Suuri terassi aukeaa merelle ja etelään.
AFRIKAN KAUTTA KOKIN URALLE
Danskarby oli koti kolmelle sisarukselle ja heidän vanhemmilleen aina vuoteen 1995. Louisen isän työn myötä perhe muutti Etelä-Afrikkaan. Muutamaan otteeseen Louisekin asui Etelä-Afrikassa ja palasi sinne opiskelemaan ranskalaista kulinarismia edustavaan Cordon Bleu -kokkikouluun.
Rakkaus toi Louisen takaisin Suomeen, mutta yhteys Etelä-Afrikkaan jatkui. Louisen äiti ja veli perheineen asuvat edelleen siellä, ja eteläafrikkalainen tunnelma näkyy myös vapaa-ajankodin sisustuksessa.
– Kun isäni kuoli vuonna 2017, mietimme, mitä tekisimme Danskarbyn kodille. Vähässä käytössä olevat rakennukset menevät nopeasti huonoon kuntoon, ja päätimme remontoida ja huoltaa ne. Teimme taloon ison remontin, Louise kertoo.
Samalla uudistettiin totaalisesti keittiö, jotta se soveltuisi myös ruokakurssien järjestämiseen.
Louise ja Alma, karkeakarvainen mäyräkoira, nauttivat kustavilaissohvalla maalaismaisemista kevättalven auringon helliessä. Tyynyt ovat Etelä-Afrikasta.
KARTANON SOHVALLA
Sisustuksessa näkyy Louisen, hänen äitinsä ja sisarensa intohimo kauniisiin esineisiin ja antiikkiin.
– Rakastan vanhojen esineiden keräilyä. Käytän kattauksissa erityylisiä vanhoja astioita yhdessä. Se tuo vaihtelua ja leikkisyyttä. Klassiset sinivalkoiset posliiniastiat ovat suosikkejani, Louise kertoo.
Osa vanhoista kalusteista on peräisin Danskarbyn kartanon ajoilta ja ovat kulkeneet suvussa. Takan päällä on Louisen äidin maalaus ja vanhoja karahveja.
Talon puulattioilla on eteläafrikkalaiseen tapaan sisalmattoja. Osa antiikkikalusteista on peräisin Louisen äidin isovanhempien Danskarbyn kartanosta, joka Porkkalan vuokra-aikana jäi vieraan vallan armoille ja vuosien mittaan pitkälti tuhottiin. Osa irtaimistosta saatiin kuitenkin muuttokuormassa mukaan, vaikka aikaa kartanon tyhjentämiseen oli vain kymmenen päivää, kun evakuointikäsky tuli vuonna 1944.
– Sohva on Danskarbyn kartanosta, ja se oli varsin vanhanaikainen. Verhoilutimme sen modernilla eläinkuosilla, mikä tuo palasen eksotiikkaa sisustukseen ja sopii eteläafrikkalaisiin esineisiin.
Sohvan vieressä on kokoelma afrikkalaisia käsi- ja djembe-rumpuja. Myös käsintehdyt keramiikkaesineet ja korit muistuttavat Etelä-Afrikan vuosista.
– Etelä-Afrikan tyyli on aika lähellä välimerellisyyttä, mutta eksoottisin maustein. Vaikutteita on muun muassa Hollannista. Myös ruoka- ja viinikulttuurissa on yhtäläisyyksiä Välimeren maihin, Louise kuvailee.
Afrikkalaiset rummut raikastavat kodin sisustusta nuorekkaaseen ja etniseen suuntaan.
MARMORIN PINTA SIETÄKÖÖN ELÄMÄÄ
Keittiössä tuoksuvat mausteet. Louise valmistelee myskikurpitsarisottoa ja on elementissään.
– Myskikurpitsaa käytetään ahkerasti eteläafrikkalaisessa keittiössä, hän mainitsee.
Valmistumassa on myös riistasta tehtyä osso buccoa, lehtikaalipestoa ja oliivifocacciaa.
Keittiöremontissa vanha puuliesi sai jäädä paikalleen. Se lämpiää edelleen, jos Louise haluaa tunnelmaa tai hauduttaa ruokia pitkään. Keittiön varusteluun Louise halusi ehdottomasti marmoritasot ja kaasulieden.
– Ranskalaisissa ja italialaisissa keittiöissä on aina ollut marmoritasot, ja rakastan juuri sellaisia perinteisiä välimerellisiä keittiöitä, joissa on tilaa. Keittiö saa olla kodin keskus. Minua ei haittaa, että marmorin pintaan imeytyy joskus jotain. Sehän on vain elämää, Louise sanoo.
Keittiöstä aukeaa valoisa, kuistimainen syvennys, johon on sijoitettu suuri marmoripintainen saareke. Saarekkeen päällä olevat valaisimet ovat Ikeasta. Vesipisteen messinginvärinen hana Tapwell.
Elämän kuuluu muutenkin näkyä ja tuntua. Louise rakastaa niitä hetkiä, kun keittiöön kokoontuvat perhe ja ystävät. Ruokaa laitetaan yhdessä ja sitten ruokaillaan pitkän pöydän ääressä.
Toisaalta keittiö on Louisen oma pyhättö.
– Ajan tänne työpäivän aluksi, otan kupin kahvia, istun alas, katselen ympärilleni ja ideoin. Myös hiljaiset hetket täällä ovat ihania.
Mustat kodinkoneet tuovat vaihtelua valkoisen rinnalle. Liesi ja liesituuletin Smeg.
RANSKALAISET OPETUKSET
Louise kuvaa omaa suhdettaan ruokaan vastuulliseksi. Lähiruoka näkyy niin arjessa kuin työssä kokkina ja yrittäjänä. Kasvikset ovat pääosassa, ja lihaksi Louise valitsee mieluiten riistaa.
Kokkikurssien pitämisen lisäksi Louise kehittelee reseptejä ja tekee ruokastailauksia. Rakkaudesta Etelä-Afrikan ruokakulttuuriin hän on tehnyt myös keittokirjan, Mina smaker från Kapstaden.
– Ranskalaisen kokkikoulun opeista tärkein on ollut ehdottomasti ruoan ja raaka-aineiden arvostus. Ostan mieluummin laadukasta, vaikka sitten vähemmän. Raaka-aineiden laadusta ei kannata tinkiä. Tämähän koskee oikeastaan elämää muutenkin, Louise toteaa.
Myskikurpitsarisotto, lähiriistasta valmistettu osso bucco ja lehtikaalipesto syntyvät kotoisista raaka-aineista italialaiseen tyyliin.
VAPAA-AJAN KOTI
Kirkkonummella
Vuonna 1981 valmistunut talo, jonka vanhin osa on aitta vuodelta 1793, talo 250 m² ja aitta 100 m².
ASUKKAAT
Kokki-yrittäjä Louise Mérus perheineen. Instagramissa @danskarbygreenkitchen
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2