Artikkeli

Letkeää luksusta laineilla

Ka­ri­bi­an ris­tei­ly on jo­kai­sel­le so­pi­va elä­mys.

Jät­ti­mäi­nen Ka­ri­bi­an-ris­tei­li­jä on kuin ui­va luk­sus­ho­tel­li, jos­sa te­ke­mis­tä – ja ruo­kaa – riit­tää aa­mus­ta il­taan. Bo­nuk­se­na ovat py­säh­dyk­set Ka­ri­bi­an­me­ren kieh­to­vil­la saa­ril­la.

Vaik­ka me suo­ma­lai­set olem­me­kin tot­tu­nei­ta ris­tei­li­jöi­tä, sa­ta­mas­sa kel­lu­van luk­sus­lai­van koko ja ole­mus he­rät­tä­vät jän­ni­tys­tä. Mas­sii­vi­nen Enc­hant­ment of the Seas -alus täyt­tää sa­ta­ma-al­taan koko 301 met­rin pi­tuu­del­taan. Lai­vaan mah­tuu 2 252 mat­kus­ta­jaa, ja pian al­ka­va vii­den vuo­ro­kau­den Ka­ri­bi­an ris­tei­ly on lop­puun­myy­ty.

On il­ta­päi­vä Fort Lau­der­da­len ran­ta­kau­pun­gis­sa Yh­dys­val­tain Flo­ri­das­sa. Au­rin­ko pais­taa ja Ro­yal Ca­rib­be­an -va­rus­ta­mon lai­tu­reil­la vel­loo sa­to­ja ren­nos­ti pu­keu­tu­nei­ta ris­tei­ly­mat­kus­ta­jia. Short­sit ja t-pai­dat ovat ylei­siä asus­tei­ta, vaik­ka luk­sus­ta­son ris­tei­lyl­le ol­laan­kin mat­kal­la. Vaik­ka vä­keä on pal­jon, sa­ta­mas­sa on ys­tä­väl­li­nen ja vä­li­tön tun­nel­ma. Seu­ru­ee­seem­me kuu­lu­vat kak­si pien­tä las­ta­kin pär­jää­vät tun­gok­ses­sa hy­vin.

 

Yö­py­mi­nen Mi­a­mis­sa hel­pot­taa jet­la­gia

Suo­ma­lais­ten Ka­ri­bi­an-ris­tei­ly käyn­nis­tyy yleen­sä len­nol­la Mi­a­miin, ja kos­ka Eu­roo­pan-ko­neet las­keu­tu­vat pää­sään­töi­ses­ti ai­na il­ta­päi­väl­lä tai il­lan­suus­sa, tie­dos­sa on pa­kol­li­nen ho­tel­liyö. Ka­ri­bi­an-ris­tei­lyt läh­te­vät ni­mit­täin mil­tei ai­na vas­ta il­ta­päi­väi­sin. Yö len­to­kent­tä­ho­tel­lis­sa tai Mi­a­mi Be­ac­hin ran­ta­ho­tel­lis­sa on kui­ten­kin ter­ve­tul­lut le­väh­dys­paik­ka. Seit­se­män tun­nin ai­ka­e­ro­ra­si­tus­ta voi lie­vit­tää le­vol­la ja shop­pai­lun­ha­lui­set eh­ti­vät suun­nis­taa vaik­ka­pa Mi­a­min me­ga­ko­koi­siin os­tos­kes­kuk­siin edul­li­sia os­tok­sia te­ke­mään.

Ho­tel­liyö kah­den hen­gen huo­nees­sa mak­saa 100 - 200 eu­roa.

 

Hen­gäs­tyt­tä­vän run­sas oh­jel­ma­tar­jon­ta

Vaik­ka lai­va nos­taa ank­ku­rin­sa vas­ta vii­del­tä il­ta­päi­väl­lä, nou­sem­me kyy­tiin jo yh­del­tä ja nau­tim­me buf­fet-lou­naan lai­vas­sa. Eh­dim­me tu­tus­tua rau­has­sa aluk­sen ti­loi­hin ja häm­mäs­tel­lä ylen­palt­ti­sen tyy­li­käs­tä si­sus­tus­ta.

Usei­ta ker­rok­sia kor­ke­aa, ava­raa au­laa hal­lit­see jät­ti­ko­koi­nen la­si­veis­tos. Kiil­tä­vä kro­mia ja mes­sin­kiä on joka puo­lel­la, la­si­pin­to­ja run­saas­ti ja kan­net ovat tyy­li­käs­tä tum­maa puu­ta.

Ui­ma-al­la­sa­lue on upea usei­ne po­re­am­mei­neen. Lap­sil­le on oma ”splash-alue”, jos­sa ve­ka­roil­la riit­tää iloa ve­si­suih­ku­jen pe­räs­sä juok­sen­nel­les­sa.

Troop­pis­ta puu­tar­haa muis­tut­ta­va, läm­min sisä-al­la­sa­lue sen si­jaan on lap­sil­ta kiel­let­ty. Siel­lä voi huo­non sään sat­tu­es­sa ui­da ja naut­tia po­reis­ta. Lap­sil­le on myös jär­jes­tet­tyä toi­min­taa, mm. aar­tee­net­sin­tää ja le­lu­het­kiä päi­vit­täin.

Ai­kui­sil­le jär­jes­tet­tyä toi­min­taa on vie­lä­kin enem­män, tah­ti on suo­ras­taan hen­gäs­tyt­tä­vä. Aa­mui­sin ae­ro­bi­ciä tai muu­ta oh­jat­tua kun­toi­lua, joo­ga­tun­te­ja, kok­ki­kurs­se­ja, di­gi­ka­me­ran käyt­tö­o­pas­tus­ta, sal­sa­tun­te­ja, ka­ra­o­kea, brid­ge-pe­liä, maa­laus­het­kiä, kä­ve­ly­tun­te­ja, si­ka­ri­kurs­se­ja…Yri­täm­me osal­lis­tua ”vat­sa­hyp­py­mit­te­löön”, mut­ta em­me mah­du mu­kaan.

Sa­dat iloi­set ris­tei­ly­mat­kus­ta­jat par­vei­le­vat al­la­sa­lu­eel­la sal­sa-bän­din soit­ta­es­sa taus­tal­la, ja iso­ma­hai­set tu­ris­ti­mie­het pomp­pi­vat ko­me­as­ti läis­käh­tä­en vat­sa edel­lä ve­teen.

Tes­taam­me myös lai­van pe­rä­pääs­sä si­jait­se­van, va­jaat kym­me­nen met­riä kor­ke­an kii­pei­ly­sei­nän. Ryh­mäm­me nai­set ihas­tu­vat niin ikään kan­nel­la si­jait­se­vaan ben­ji-tram­po­lii­niin.

 

Näl­kää ei täl­lä ris­tei­lyl­lä näh­dä

Jenk­ki­tyy­liin ruo­kaa on tar­jol­la koko ajan ja pal­jon. Sekä aa­mi­ai­sen et­tä lou­naan voi naut­tia joko buf­fe­tis­sa tai vi­ral­li­sem­mas­sa a la car­te -ra­vin­to­las­sa. Suu­rin osa ris­tei­ly­mat­kus­ta­jis­ta näyt­tää va­lit­se­van ren­non buf­fe­tin, niin me­kin.

Va­lin­nan­va­raa riit­tää. Lou­nas­buf­fe­tis­sa on toki ai­na ham­pu­ri­lai­sia, hot­do­ge­ja, piz­zaa ja pas­taa, mut­ta myös li­haa, ka­naa, kalk­ku­naa, rii­siä ja pe­ru­na­muu­sia. So­ke­ria ja ras­vaa huo­ku­vis­sa jäl­ki­ruo­ka­pöy­dis­sä oli on­nek­si myös ke­vy­em­mät vaih­to­eh­dot sekä he­del­miä.

Il­mais­juo­ma­na saa las­ten ja vä­hän isom­pien­kin har­mik­si vain jää­tee­tä tai so­ke­ris­ta li­mo­na­dia. Ko­la­juo­mis­ta­kin piti mak­saa erik­seen.

Il­lal­li­sel­la on pu­ku­koo­di

Il­lal­li­nen Ka­ri­bi­an-ris­tei­lyl­lä on ai­na ta­paus, jo­hon pu­keu­du­taan tark­ko­jen koo­dien mu­kaan. Voi tun­tua älyt­tö­mäl­tä kan­taa hel­tei­sel­le Ka­ri­bi­al­le mu­ka­naan il­ta­pu­kua, mut­ta se kuu­luu asi­aan.

Täl­lä ris­tei­lyl­lä tum­maa pu­kua vaa­di­taan vain yh­te­nä il­ta­na, muu­ten pu­ku­koo­di­na oli ca­su­al eli mie­hil­lä suo­rat hou­sut ja pai­ta­pu­se­ro, nai­sil­la esi­mer­kik­si hame tai mek­ko. Jenk­ki­mat­kus­ta­jat hu­vit­ta­vat yli­am­pu­vil­la asu­va­lin­noil­laan: röy­he­löi­sil­lä kuk­ka­kuo­seil­la ja kir­ja­vil­la ha­vai­ji­lais­pai­doil­la.

Va­lit­sem­me ai­kai­sem­man eli kel­lo kuu­den kat­tauk­sen, toi­nen oli­si vas­ta puo­li yh­dek­säl­tä. Las­ten kan­nal­ta ai­kai­sem­pi ruo­kai­lu toi­mii pa­rem­min.

 

Tar­joi­li­jat show­mes­ta­rei­na

A la car­te -ra­vin­to­lan puit­teet ovat ko­me­at ja asi­ak­kaat on pla­see­rat­tu etu­kä­teen. Suo­ma­lais­ryh­mäm­me saa oman pöy­dän. Tar­joi­li­jat ovat ää­rim­mäi­sen koh­te­li­ai­ta ja hä­kel­lyt­tä­vät op­pi­mal­la heti jo­kai­sen ruo­kai­li­jan etu­ni­men ul­koa.

Ra­vin­to­la­hen­ki­lö­kun­ta ve­tää myös joka il­ta show­ta: vä­lil­lä kym­me­net val­ko­ta­kit lau­la­vat O Sole Mioa, toi­sel­la ker­ral­la he tans­si­vat sam­baa. Ate­ri­oi­jat yh­ty­vät vä­lit­tö­mään ilon­pi­toon hur­ra­ten ja sei­so­maan nous­ten.

Juo­ma­mes­ta­ri kier­te­lee tar­jo­a­mas­sa al­ko­ho­li­juo­mia. Niis­sä kan­nat­taa ol­la tark­ka­na, sil­lä al­kud­rink­kei­neen ja vii­nei­neen me­ri­kor­til­le ker­tyy hel­pos­ti iso juo­ma­las­ku. Al­ko­ho­lin hin­nat ovat lai­val­la suo­ma­lais­ra­vin­to­loi­den ta­soa, ja jopa yli­kin.

Ti­la­vat ja va­loi­sat hy­tit

Lai­van hy­tit ovat ho­tel­li­ta­soa. Par­vek­keel­li­ses­sa ul­ko­hy­tis­säm­me on ti­la­va pa­ri­sän­ky, te­le­vi­sio, mi­ni­baa­ri ja koo­kas kyl­py­huo­ne.

Kos­ka alus on ra­ken­net­tu Suo­mes­sa vuon­na 1997, pis­to­ra­si­a­kin on ko­ti­mai­nen ei­kä adap­te­ria tar­vi­ta. Kyl­py­huo­neen hana on Orak­sen pe­rin­tei­nen, tut­tu ja tur­val­li­nen vi­pu­ver­sio.

Hyt­ti­pal­ve­lu on hy­vää ta­soa. Oma hyt­ti­sii­voo­ja kut­suu mat­kus­ta­jaa tie­tys­ti ni­mel­tä, ja lap­sia ilah­dut­ta­vat sii­voo­jat­ta­ren joka il­ta pyyh­keis­tä tai­tei­le­mat eläin­hah­mot. Asi­aan tie­tys­ti kuu­luu, et­tä peti käy­dään ai­na il­lal­li­sen ai­ka­na avaa­mas­sa ja mi­ni­suk­laat odot­ta­vat kyl­läis­tä tu­li­jaa tyy­nyil­lä.

 

Las Ve­gas -tun­nel­maa

Aluk­sel­la on myös ve­ro­va­pai­ta myy­mä­löi­tä ja joka il­ta myy­mä­lä­a­lu­eel­la pi­de­tään ”mark­ki­nat”, jol­loin voi teh­dä häm­mäs­tyt­tä­vän edul­li­sia löy­tö­jä: esi­mer­kik­si ho­pe­a­ko­ru­ja tai ran­ne­kel­lo­ja seit­se­mäl­lä eu­rol­la.

Lai­van ka­si­nol­la pe­lin­hi­moi­set pää­se­vät he­del­mä­pe­lien, po­ke­rin, black­jac­kin ja ru­le­tin pyör­tei­siin. Ikä­ra­ja on 21 vuot­ta, mut­ta saam­me käy­dä las­ten kans­sa tu­tus­tu­mas­sa las­ve­gas­mai­sen ka­si­non ih­mei­siin. Ka­si­no­pe­lit toi­mi­vat on­nek­si kä­tei­sel­lä, jo­ten me­ri­kort­tim­me sääs­tyi­vät ylen­mää­räi­sil­tä ku­luil­ta.

Joka il­ta lai­van kak­si­ker­rok­si­ses­sa yö­ker­ho­te­at­te­ris­sa esi­te­tään Bro­ad­way-ta­soi­nen show. Lau­lua, tans­sia ja näyt­tä­vyyt­tä riit­tää. Showt kuu­lu­vat mat­kan hin­taan.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ