Teksti Erkki Naski
Hinnat tarkistettu 2.6.2015
Julkaistu Koti ja keittiön numerossa 6-7/2014
CAPE GOLD CHENIN BLANC 2013
★★★
Western Cape,Etelä-Afrikka
Rypäle: Chenin Blanc
25,90 e / 3 l BIB
Viinin leveässä tuoksussa on persikkaa, päärynää ja melonia. Sopivan hapokas, raikas maku vastaa tuoksua, siinä on myös sitrusta ja keltaluumua. Tarjoa viini 6–9-asteisena sellaisenaan tai vaaleiden kalojen ja äyriäisten, savukalan ja kanasalaattien kanssa.
TWO OCEANS FRESH & FRUITY WHITE 2013
★★★
Western Cape,Etelä-Afrikka
Rypäleet: Chenin Blanc, Colombard, Cape Riesling
26,90 e / 3 l BIB
Viinin tuoksu on hennon kukkea. Maku on aavistuksen makeanoloinen ja sopivan hapokas, siinä aistii sitrusta, vihreää omenaa ja mineraalisuutta. Tarjoa 6–9-asteisena vaaleiden kalojen, mietojen äyriäisten ja ruokaisien savukala- tai kanasalaattien kanssa.
ANGEL COVE MARLBOROUGH SAUVIGNON BLANC 2012
★★★★
Marlborough, Uusi-Seelanti
Rypäle: Sauvignon Blanc
20,30 e / 2 l BIB
Selkeän Sauvignon Blanc -viinin tuoksu on rapsakka ja tiukka, mustaherukanlehtinen ja nokkosmainen. Hapokas maku vastaa tuoksua, siinä on myös herukkaa. Pitkä jälkimaku. Tarjoa hyvin viilennettynä vaalean paistetun kalan, vuohenjuustosalaatin, graavikalan, toast Skagenin ja savukalojen kanssa. Raikas aperitiivi.
FLEUR DU CAP ORGANIC SAUVIGNON BLANC 2013
★★
WO Darling, Etelä-Afrikka
Rypäle: Sauvignon Blanc
33,90 e / 3 l BIB
Viinin tuoksu on hento, ei selkeä. Maku on melko hapokas, kirpeäkin, siinä aistii myös greippiä. Tarjoa viini hyvin viilennettynä paistettujen vaaleiden kalojen, kalasalaattien, gratinoidun vuohenjuuston, paistetun halloumin ja graavikalan kanssa. Mutkaton seurusteluviini.
JACOB’S CREEK EARTH VINE GRAPE CHARDONNAY 2012
★★★★
South Eastern Australia, Australia
Rypäle: Chardonnay
35,90 e / 3 l BIB
Viinin tuoksu on rehevä ja persoonallinen, siinä on trooppista hedelmää, tammea, toffeeta ja savua. Sopivan hapokas, miellyttävä maku vastaa tuoksua. Hyvä jälkimaku. Tarjoa 9–12-asteisena sellaisenaan tai tuhtien vaaleiden kalojen, savulohen, tonnikalan, vaaleiden lihojen, lihasalaattien, vihannesgratiinien ja juustokeittojen kanssa. Monipuolinen viini.
MOSELLAND RIESLING KABINETT 2012
★★
Prädikatswein Mosel Kabinett, Saksa
Rypäle: Riesling
29,90 e / 3 l BIB
Viinin tuoksussa on vihreää omenaa, ananasta ja mineraalisuutta. Puolimakea, sopivan hapokas, pyöreä maku vastaa tuoksua, siinä aistii myös aprikoosia ja hunajaa. Tarjoa 6–9-asteisena sellaisenaan tai aasialaistyyppisten kalojen, äyriäisten ja kasvisten sekä paistetun lohen ja kermakastikkeen kera. Sopii myös hedelmäsalaattien ja marjajälkiruokien kanssa.
SANTA HELENA MERLOT 2013
★★
Valle Central, Chile
Rypäleet: Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon
26,90 e / 3 l BIB
Viinin tuoksu on täyteläinen, hilloinen ja marjaisa. Rehevä, pehmeä, hieman mehumainen ja vähätanniininen maku vastaa tuoksua. Tarjoa 14–17-asteisena sellaisenaan tai vaalean lihan, erityisesti grillipossun kanssa sekä grillattujen, mausteisten makkaroiden ja hyvin marinoitujen lintuvartaiden kanssa. Helppo yleisviini.
TWO OCEANS SHIRAZ 2013
★★★★
Western Cape, Etelä-Afrikka
Rypäle: Shiraz
29,90 e / 3 l BIB
Rehevässä tuoksussa on tammea, paahteisuutta, kirsikkaa ja mustetta. Maukas, täyteläinen, pehmeätanniininen ja miellyttävä maku vastaa tuoksua. Tarjoa 17–20-asteisena sellaisenaan tai (grillattujen) pihvien, ribsien, karitsan, grillatun maksan ja kovien juustojen kanssa. Dekantoi tunnin verran. Hyvä yleisviini.
OSBORNE SOLAZ 2011
★★★
Vino de la Tierra de Castilla, La Mancha, Espanja
Rypäleet: Tempranillo, Cabernet Sauvignon
32,30 e / 3 l BIB
Viinin tuoksu on marjaisa, mehevä ja mustaherukkainen. Sopivan hapokas, raikas, mausteinen maku vastaa tuoksua. Miellyttävä jälkimaku. Tarjoa 17–20-asteisena sellaisenaan tai ribsien, grillipossun ja pekonin, lintujen ja pekonin kanssa. Dekantoi lyhyesti.
NEDERBURG SHIRAZ VIOGNIER 2013
★★★
Western Cape, Etelä-Afrikka
Rypäleet: Shiraz, Viognier
33,90 e / 3 l BIB
Rehevässä tuoksussa on hilloa, havua, savua, mausteisuutta ja toffeeta. Tuhti ja täyteläinen maku vastaa tuoksua. Hyvä jälkimaku. Tarjoa 17–20-asteisena pihvien, marinoitujen lammasruokien, kovien juustojen ja jopa riistan kanssa. Dekantoi tunnin verran.
CAMELEON ORGANIC MALBEC 2013
★★★
Mendoza, Argentiina
Rypäle: Malbec
29,90 e / 3 l BIB
Viinin tuoksu on rehevä ja makeanoloinen, siinä aistii herukkaa ja kirsikkaa. Pehmeä, tuhti, voimakas, herukkainen ja karhean yrttinen maku vastaa tuoksua. Tarjoa 17–20-asteisena kesäisten, grillattavien punaisten lihojen sekä myös lampaankareen ja -kyljysten kanssa.
CASTILLO DE MOLINA RESERVA PINOT NOIR 2012
★★★★
Curicó Valley, Chile
Rypäle: Pinot Noir
34,90 e / 3 l BIB
Viinin tuoksu on miellyttävän leveä, siinä aistii pieniä, punaisia marjoja, savua, nahkaa, tupakkaa ja kirsikkaa. Maukas ja tasapainoinen, aavistuksen kirpeä maku vastaa tuoksua. Tarjoa 14–17-asteisena sellaisenaan tai possu- ja linturuokien muun muassa viiriäisten kanssa. Selkeä, hyvin tehty Pinot Noir.
ROSEET
BIOKULT ORGANIC ZWEIGELT ROSÉ 2013 BIODYNAAMINEN VIINI
★★
Burgenland, Itävalta
Rypäle: Zweigelt
BIODYNAAMINEN VIINI
5,99 e / 0,375 l
Viinin leveässä tuoksussa aistii mansikkaa, hedelmäisyyttä ja salmiakkia. Sopivan hapokas, mansikkainen ja runsas maku vastaa tuoksua. Tarjoa viini 6–9-asteisena sellaisenaan tai runsaasti hedelmiä sisältävien ruokasalaattien sekä brie- ja mozzarellasalaattien kanssa.
TORRES SANTA DIGNA CABERNET SAUVIGNON ROSÉ 2013
★★★
Central Valley, Chile
Rypäle: Cabernet Sauvignon
9,99 e
Viinin tuoksu on mehevä, miellyttävän raikas ja puhdas. Maku on hapokas, raikas, maukas, mustaherukkainen ja mukavan kirpeä. Tarjoa viini 6–9-asteisena sellaisenaan, kanasalaattien, tomaattipohjaisten pizzojen ja runsaasti hedelmiä sisältävien salaattien kanssa.
RAIMAT ABADIA ROSÉ 2012
★★★★
DO Costers de Segre, Espanja
Rypäleet: Cabernet Sauvignon, Tempranillo
10,29 e Tilausvalikoima
Vuoden Viinit 2014 -kilpailun roseeviinien voittaja. Tuoksu on mehevän hedelmäinen, ei voimakas, siinä aistii puolukkaa, vadelmaa ja yrttejä. Maukas, miellyttävä sopivan hapokas, marjaisa ja moniulotteinen maku vastaa tuoksua. Hyvä jälkimaku. Tarjoa 6–9-asteisena sellaisenaan, rasvaisten kalojen, kasvisgratiinien ja ruokaisien salaattien kanssa.
TOMMASI CHIARETTO DI BARDOLINO ROSÉ
★★★
DOC Veneto, Italia
Rypäleet: Corvina, Rondinella, Molinara
9,99 e
Amaroneviinien rypäleistä tehdyn viinin tuoksu on intensiivinen, marjaisa ja yrttinen. Maku on tasapainoinen, maukas, makean-oloinen, mansikkainen ja hyvin hedelmäinen. Tarjoa 6–9-asteisena sellaisenaan, tomaattipohjaisten piiraiden, runsaan kanasalaatin ja paistetun lohen kanssa.
ROSA DEI MASI 2013
★★★
IGT Rosato delle Venezia, Italia
Rypäle: Refosco
14,95 e Tilausvalikoima
Osittain kuivatuista rypäleistä tehdyn viinin tuoksu on persoonallinen, rehevä, voimakas ja marjaisa. Viinin tukeva, pyöreä ja sopivan hapokas maku vastaa tuoksua. Tarjoa viini 9–12-asteisena sellaisenaan tai possu- ja linturuokien sekä ruokaisten salaattien kanssa.
Kuvat Alko
Viiniraati: Erkki Naski, viiniraadin isäntä, Vuoden Viinit -kilpailu Ry:n puheenjohtaja; Turo Aro, IWFS:n (International Wine and Food Society) entinen puheenjohtaja; Jukka Kornilow, viinikouluttaja; Sari Sirén, viinikouluttaja Winestudio, WSET -diploma Lontoosta; Vierailija: Jaana Virkki Interbrands Oy, Sales and Marketing Coordinator; Vierailija: Leena Luoto, pitkän linjan viiniharrastaja
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ