Artikkeli

Teks­ti Erk­ki Nas­ki

Hin­nat tar­kis­tet­tu 2.6.2015

Jul­kais­tu Koti ja keit­ti­ön nu­me­ros­sa 6-7/2014

Laatikkoviinit ja roseet ovat kesän suosikkeja

Laatikkoviinit eli BIBit ovat mökkiläisten ja veneilijöiden suosikkeja. Kuljetuksen helppous ja tasaisen varma laatu miellyttävät lomailijoita. Viini­ar­vos­te­lussa mukana myös kepeät roseeviinit, jotka maistuvat kesällä.

CAPE GOLD CHE­NIN BLANC 2013

★★★

Wes­tern Cape,Ete­lä-Af­rik­ka

Ry­pä­le: Che­nin Blanc

25,90 e / 3 l BIB

Vii­nin le­ve­äs­sä tuok­sus­sa on per­sik­kaa, pää­ry­nää ja me­lo­nia. So­pi­van ha­po­kas, rai­kas maku vas­taa tuok­sua, sii­nä on myös sit­rus­ta ja kel­ta­luu­mua. Tar­joa vii­ni 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai vaa­lei­den ka­lo­jen ja äy­ri­äis­ten, sa­vu­ka­lan ja ka­na­sa­laat­tien kans­sa.

TWO OCE­ANS FRESH & FRUI­TY WHITE 2013

★★★

Wes­tern Cape,Ete­lä-Af­rik­ka

Ry­pä­leet: Che­nin Blanc, Co­lom­bard, Cape Ries­ling

26,90 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­su on hen­non kuk­kea. Maku on aa­vis­tuk­sen ma­ke­a­no­loi­nen ja so­pi­van ha­po­kas, sii­nä ais­tii sit­rus­ta, vih­re­ää ome­naa ja mi­ne­raa­li­suut­ta. Tar­joa 6–9-as­tei­se­na vaa­lei­den ka­lo­jen, mie­to­jen äy­ri­äis­ten ja ruo­kai­sien sa­vu­ka­la- tai ka­na­sa­laat­tien kans­sa.

AN­GEL COVE MARL­BO­ROUGH SAU­VIG­NON BLANC 2012

★★★★

Marl­bo­rough, Uu­si-See­lan­ti

Ry­pä­le: Sau­vig­non Blanc

20,30 e / 2 l BIB

Sel­ke­än Sau­vig­non Blanc -vii­nin tuok­su on rap­sak­ka ja tiuk­ka, mus­ta­he­ru­kan­leh­ti­nen ja nok­kos­mai­nen. Ha­po­kas maku vas­taa tuok­sua, sii­nä on myös he­ruk­kaa. Pit­kä jäl­ki­ma­ku. Tar­joa hy­vin vii­len­net­ty­nä vaa­le­an pais­te­tun ka­lan, vuo­hen­juus­to­sa­laa­tin, graa­vi­ka­lan, to­ast Ska­ge­nin ja sa­vu­ka­lo­jen kans­sa. Rai­kas ape­ri­tii­vi.

FLEUR DU CAP OR­GA­NIC SAU­VIG­NON BLANC 2013

★★

WO Dar­ling, Ete­lä-Af­rik­ka

Ry­pä­le: Sau­vig­non Blanc

33,90 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­su on hen­to, ei sel­keä. Maku on mel­ko ha­po­kas, kir­pe­ä­kin, sii­nä ais­tii myös greip­piä. Tar­joa vii­ni hy­vin vii­len­net­ty­nä pais­tet­tu­jen vaa­lei­den ka­lo­jen, ka­la­sa­laat­tien, gra­ti­noi­dun vuo­hen­juus­ton, pais­te­tun hal­lou­min ja graa­vi­ka­lan kans­sa. Mut­ka­ton seu­rus­te­lu­vii­ni.

JA­COB’S CREEK EARTH VINE GRAPE CHAR­DON­NAY 2012

★★★★

South Eas­tern Aust­ra­lia, Aust­ra­lia

Ry­pä­le: Char­don­nay

35,90 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­su on re­he­vä ja per­soo­nal­li­nen, sii­nä on troop­pis­ta he­del­mää, tam­mea, tof­fee­ta ja sa­vua. So­pi­van ha­po­kas, miel­lyt­tä­vä maku vas­taa tuok­sua. Hyvä jäl­ki­ma­ku. Tar­joa 9–12-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai tuh­tien vaa­lei­den ka­lo­jen, sa­vu­lo­hen, ton­ni­ka­lan, vaa­lei­den li­ho­jen, li­ha­sa­laat­tien, vi­han­nesg­ra­tii­nien ja juus­to­keit­to­jen kans­sa. Mo­ni­puo­li­nen vii­ni.

MO­SEL­LAND RIES­LING KA­BI­NETT 2012

★★

Prä­di­kats­wein Mo­sel Ka­bi­nett, Sak­sa

Ry­pä­le: Ries­ling

29,90 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­sus­sa on vih­re­ää ome­naa, ana­nas­ta ja mi­ne­raa­li­suut­ta. Puo­li­ma­kea, so­pi­van ha­po­kas, pyö­reä maku vas­taa tuok­sua, sii­nä ais­tii myös ap­ri­koo­sia ja hu­na­jaa. Tar­joa 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai aa­si­a­lais­tyyp­pis­ten ka­lo­jen, äy­ri­äis­ten ja kas­vis­ten sekä pais­te­tun lo­hen ja ker­ma­kas­tik­keen kera. So­pii myös he­del­mä­sa­laat­tien ja mar­ja­jäl­ki­ruo­kien kans­sa.

SAN­TA HE­LE­NA MER­LOT 2013

★★

Val­le Cent­ral, Chile

Ry­pä­leet: Mer­lot, Shi­raz, Ca­ber­net Sau­vig­non

26,90 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­su on täy­te­läi­nen, hil­loi­nen ja mar­jai­sa. Re­he­vä, peh­meä, hie­man me­hu­mai­nen ja vä­hä­tan­nii­ni­nen maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa 14–17-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai vaa­le­an li­han, eri­tyi­ses­ti gril­li­pos­sun kans­sa sekä gril­lat­tu­jen, maus­teis­ten mak­ka­roi­den ja hy­vin ma­ri­noi­tu­jen lin­tu­var­tai­den kans­sa. Help­po yleis­vii­ni.

TWO OCE­ANS SHI­RAZ 2013

★★★★

Wes­tern Cape, Ete­lä-Af­rik­ka

Ry­pä­le: Shi­raz

29,90 e / 3 l BIB

Re­he­väs­sä tuok­sus­sa on tam­mea, paah­tei­suut­ta, kir­sik­kaa ja mus­tet­ta. Mau­kas, täy­te­läi­nen, peh­me­ä­tan­nii­ni­nen ja miel­lyt­tä­vä maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa 17–20-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai (gril­lat­tu­jen) pih­vien, rib­sien, ka­rit­san, gril­la­tun mak­san ja ko­vien juus­to­jen kans­sa. De­kan­toi tun­nin ver­ran. Hyvä yleis­vii­ni.

OS­BOR­NE SO­LAZ 2011

★★★

Vino de la Tier­ra de Cas­til­la, La Manc­ha, Es­pan­ja

Ry­pä­leet: Temp­ra­nil­lo, Ca­ber­net Sau­vig­non

32,30 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­su on mar­jai­sa, me­he­vä ja mus­ta­he­ruk­kai­nen. So­pi­van ha­po­kas, rai­kas, maus­tei­nen maku vas­taa tuok­sua. Miel­lyt­tä­vä jäl­ki­ma­ku. Tar­joa 17–20-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai rib­sien, gril­li­pos­sun ja pe­ko­nin, lin­tu­jen ja pe­ko­nin kans­sa. De­kan­toi ly­hy­es­ti.

NE­DER­BURG SHI­RAZ VI­OG­NIER 2013

★★★

Wes­tern Cape, Ete­lä-Af­rik­ka

Ry­pä­leet: Shi­raz, Vi­og­nier

33,90 e / 3 l BIB

Re­he­väs­sä tuok­sus­sa on hil­loa, ha­vua, sa­vua, maus­tei­suut­ta ja tof­fee­ta. Tuh­ti ja täy­te­läi­nen maku vas­taa tuok­sua. Hyvä jäl­ki­ma­ku. Tar­joa 17–20-as­tei­se­na pih­vien, ma­ri­noi­tu­jen lam­mas­ruo­kien, ko­vien juus­to­jen ja jopa riis­tan kans­sa. De­kan­toi tun­nin ver­ran.

CA­ME­LE­ON OR­GA­NIC MAL­BEC 2013

★★★

Men­do­za, Ar­gen­tii­na

Ry­pä­le: Mal­bec

29,90 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­su on re­he­vä ja ma­ke­a­no­loi­nen, sii­nä ais­tii he­ruk­kaa ja kir­sik­kaa. Peh­meä, tuh­ti, voi­ma­kas, he­ruk­kai­nen ja kar­he­an yrt­ti­nen maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa 17–20-as­tei­se­na ke­säis­ten, gril­lat­ta­vien pu­nais­ten li­ho­jen sekä myös lam­paan­ka­reen ja -kyl­jys­ten kans­sa.

CAS­TIL­LO DE MO­LI­NA RE­SER­VA PI­NOT NOIR 2012

★★★★

Cu­ricó Val­ley, Chile

Ry­pä­le: Pi­not Noir

34,90 e / 3 l BIB

Vii­nin tuok­su on miel­lyt­tä­vän le­veä, sii­nä ais­tii pie­niä, pu­nai­sia mar­jo­ja, sa­vua, nah­kaa, tu­pak­kaa ja kir­sik­kaa. Mau­kas ja ta­sa­pai­noi­nen, aa­vis­tuk­sen kir­peä maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa 14–17-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai pos­su- ja lin­tu­ruo­kien muun mu­as­sa vii­ri­äis­ten kans­sa. Sel­keä, hy­vin teh­ty Pi­not Noir.

RO­SEET

BI­O­KULT OR­GA­NIC ZWEI­GELT ROSÉ 2013 BI­O­DY­NAA­MI­NEN VII­NI

★★

Bur­gen­land, Itä­val­ta

Ry­pä­le: Zwei­gelt

BI­O­DY­NAA­MI­NEN VII­NI

5,99 e / 0,375 l

Vii­nin le­ve­äs­sä tuok­sus­sa ais­tii man­sik­kaa, he­del­mäi­syyt­tä ja sal­mi­ak­kia. So­pi­van ha­po­kas, man­sik­kai­nen ja run­sas maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa vii­ni 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai run­saas­ti he­del­miä si­säl­tä­vien ruo­ka­sa­laat­tien sekä brie- ja moz­za­rel­la­sa­laat­tien kans­sa.

TOR­RES SAN­TA DIG­NA CA­BER­NET SAU­VIG­NON ROSÉ 2013

★★★

Cent­ral Val­ley, Chile

Ry­pä­le: Ca­ber­net Sau­vig­non

9,99 e

Vii­nin tuok­su on me­he­vä, miel­lyt­tä­vän rai­kas ja puh­das. Maku on ha­po­kas, rai­kas, mau­kas, mus­ta­he­ruk­kai­nen ja mu­ka­van kir­peä. Tar­joa vii­ni 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan, ka­na­sa­laat­tien, to­maat­ti­poh­jais­ten piz­zo­jen ja run­saas­ti he­del­miä si­säl­tä­vien sa­laat­tien kans­sa.

RAI­MAT ABA­DIA ROSÉ 2012

★★★★

DO Cos­ters de Seg­re, Es­pan­ja

Ry­pä­leet: Ca­ber­net Sau­vig­non, Temp­ra­nil­lo

10,29 e Ti­laus­va­li­koi­ma

Vuo­den Vii­nit 2014 -kil­pai­lun ro­see­vii­nien voit­ta­ja. Tuok­su on me­he­vän he­del­mäi­nen, ei voi­ma­kas, sii­nä ais­tii puo­luk­kaa, va­del­maa ja yrt­te­jä. Mau­kas, miel­lyt­tä­vä so­pi­van ha­po­kas, mar­jai­sa ja mo­niu­lot­tei­nen maku vas­taa tuok­sua. Hyvä jäl­ki­ma­ku. Tar­joa 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan, ras­vais­ten ka­lo­jen, kas­visg­ra­tii­nien ja ruo­kai­sien sa­laat­tien kans­sa.

TOM­MA­SI CHI­A­RET­TO DI BAR­DO­LI­NO ROSÉ

★★★

DOC Ve­ne­to, Ita­lia

Ry­pä­leet: Cor­vi­na, Ron­di­nel­la, Mo­li­na­ra

9,99 e

Ama­ro­ne­vii­nien ry­pä­leis­tä teh­dyn vii­nin tuok­su on in­ten­sii­vi­nen, mar­jai­sa ja yrt­ti­nen. Maku on ta­sa­pai­noi­nen, mau­kas, ma­ke­an-oloi­nen, man­sik­kai­nen ja hy­vin he­del­mäi­nen. Tar­joa 6–9-as­tei­se­na sel­lai­se­naan, to­maat­ti­poh­jais­ten pii­rai­den, run­saan ka­na­sa­laa­tin ja pais­te­tun lo­hen kans­sa.

ROSA DEI MASI 2013

★★★

IGT Ro­sa­to del­le Ve­ne­zia, Ita­lia

Ry­pä­le: Re­fos­co

14,95 e Ti­laus­va­li­koi­ma

Osit­tain kui­va­tuis­ta ry­pä­leis­tä teh­dyn vii­nin tuok­su on per­soo­nal­li­nen, re­he­vä, voi­ma­kas ja mar­jai­sa. Vii­nin tu­ke­va, pyö­reä ja so­pi­van ha­po­kas maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa vii­ni 9–12-as­tei­se­na sel­lai­se­naan tai pos­su- ja lin­tu­ruo­kien sekä ruo­kais­ten sa­laat­tien kans­sa.

Ku­vat Al­ko

Vii­ni­raa­ti: Erk­ki Nas­ki, vii­ni­raa­din isän­tä, Vuo­den Vii­nit -kil­pai­lu Ry:n pu­heen­joh­ta­ja; Turo Aro, IWFS:n (In­ter­na­ti­o­nal Wine and Food So­cie­ty) en­ti­nen pu­heen­joh­ta­ja; Juk­ka Kor­ni­low, vii­ni­kou­lut­ta­ja; Sari Sirén, vii­ni­kou­lut­ta­ja Wi­nes­tu­dio, WSET -dip­lo­ma Lon­toos­ta; Vie­rai­li­ja: Jaa­na Virk­ki In­terb­rands Oy, Sa­les and Mar­ke­ting Coor­di­na­tor; Vie­rai­li­ja: Lee­na Luo­to, pit­kän lin­jan vii­ni­har­ras­ta­ja