Johanna Vireaho kuvat Hanna Marttinen
Kuvateksti
Viljapeltojen ja niittyjen keskellä näkyy jo kaukaa väriä hehkuva alue. Lähempänä alkavat erottua värikkäät kukkarivit. Huolella vaalituissa riveissä kukkii kiinanasteria, leijonankitaa, unikkoja, tuoksuherneitä, törmäkukkia ja muita hurmaavia kylvökukkia.
Niiden kasvattajat, puutarhuri Johanna Kangastie ja floristi-puutarhuri Saara Nevala ovat anoppi ja miniä Kuortaneelta. He tunnustavat kukkaviljelyn lähteneen hiukan käsistä.
– Kylvimme ensin kesäpaikkamme pellon laitaan raivatun pajukon tilalle apilaa. Mietimme, josko istuttaisimme lisäksi hedelmäpuita, mutta päädyimme kuitenkin auringonkukkapeltoon. Lopulta huomasimme kylvävämme mitä ihanimpia kukkia, sanoo Saara ja nauraa.
Osaamista ja oppimista
Seuraavana talvena Johannan ja Saaran ikkunoiden lähellä olikin kasvamassa lähes 3 000 kylvö- ja kesäkukan tainta. Lisäksi osa kukkien siemenistä kylvettiin suorakylvönä avomaan pitkiin kukkariveihin. Pieni Kukkafarmi oli saanut alkunsa.
– Olen floristi, mutta minulla ei ole aiempaa kokemusta kukkien kasvattamisesta. Itse asiassa en ollut ikinä kylvänyt mitään. Onneksi Johanna tunsi kasvattamisen salat, kertoo Saara.
Pian kukat vievät kaksikon mennessään niin, että myös Johanna aloitti floristiopinnot.
Rennosti itse kasvattaen
Kukkamaailman megatähti on amerikkalainen Floret Flower Farm. Myös Saara ja Johanna ovat seuranneet sosiaalisessa mediassa tämän Washingtonin osavaltiossa sijaitsevan perhetilan lähikukkaviljelyä ja kukkasidontatöitä.
Ulkomailla kasvussa oleva kukkien lähituotanto ja avomaalla kasvatetut leikkokukat ovat kiinnostaneet heitä ilmiönä laajemminkin. Saara ja Johanna haluavat tehdä samaa Suomessa, rennolla otteella.
– Rento ote on säilynyt, vaikka pienten taimien kasvatus siemenestä, koulinta, latvonta ja istutus avomaalle ovat kyllä ihan reipasta työntekoa. Suorakylvönä kasvatettavia kylvökukkien taimia saa tarkistella vähän väliä, vaikka kylvökset aika hyvin harsojen alla kasvavatkin, sanoo Johanna.
Vaikka siemenluetteloiden tutkailu on kutkuttavaa puuhaa, Saara ja Johanna ovat valinneet nimenomaan sellaisia lajeja ja lajikkeita, joita he haluavat itse käyttää kukkakimpuissa ja asetelmissa.
Pienet taimet ja avomaalle kylvetyt kukkalajit saavat kasvaa suojassa kevään ja alkukesän viileiltä öiltä hallaharson alla lähes parin kuukauden ajan. Kun nuput ilmestyvät, on anopin ja miniän muodostamalla tiimillä juhlahetki.
Loppukesä palkitsee vaivan
Loppukesällä taimien kasvatus on jo lähes pyyhkiytynyt mielestä, kun kukkapellolla kulkijaa hyväilee lempeä tuuli ja heinäsirkat sirittävät. Perhoset ja kimalaiset pörräävät kukasta kukkaan. Kukkapellon tuoksuissa, väreissä ja jopa äänissä on jotain ainutkertaista.
– Voisin ihastella kukkia vaikka kuinka pitkään, tunnustaa Saara.
On myös osoittautunut, että avomaalla pystyy kasvattamaan monia kukkasidonnassa käytettäviä leikkokukkia yllättävän hyvin.
– Jopa eukalyptus on kasvanut pistokkaasta hyvin, Saara sanoo.
Käsityötä pitkin matkaa
Tuuli voi yllättää kukkaviljelijän. Avonaisella paikalla osa kukista tarvitseekin avukseen tukiverkon, ja tuoksuherneille rakennetaan tukikehikot.
Muutenkin kukkaviljely on pitkälti käsityötä siemenestä kylvämisestä taimien kasvattamiseen ja kukkien keräämiseen asti. Saara ja Johanna tarkkailevat kasveja, jotta tuholaiset eivät yllätä. Vaikka heidän tavoitteenaan ei ole luomuviljely, kukkien kasvatuksessa ei ole käytetty torjunta-
aineita. Sen sijaan vieraisille pyrkivät toukat ja muut ei-toivotut pieneliöt on kerätty kukista pois käsin. Kastelun ja lannoituksen kanssa saa niin ikään olla tarkkana, jotta kukat pysyvät hyvässä kunnossa ja vastustuskykyisinä.
– Viime kesän kuivuus tarkoitti meille kastelutyötä. Emme ole ikinä toivoneet yhtä hartaasti kesäsadetta, muistelee Johanna.
Tarkkaa työtä alusta loppuun
Paras hetki kukkien keräämiseen on aikainen aamu, jolloin kasvien nestejännitys on parhaimmillaan. Kerättäessä on arvioitava, milloin kukka on juuri sopivan nuppuinen, siis ei liian nuppuinen tai liiaksi kukkinut. Vaatii taitoa nähdä, mikä kukka on sopiva kerättäväksi.
Kun kukat käytetään pian keräämisen jälkeen, ne säilyvät tuoreina ja kestävinä. Lisäksi kukkia pitää osata käsitellä oikein. Mitä enemmän on kuljetusta ja varastointia, sitä enemmän se näkyy kukissa.
Saara ja Johanna nauttivatkin siitä, että he voivat kasvattaa lähituotettuja kukkia, käyttää niitä itse ja myydä niitä eteenpäin.
– Floristina minun unelmani on ollut saada käyttää tuoreita, kestäviä, myrkyttömiä ja kotimaassa kasvatettuja kukkia, sanoo Saara.
Kysymys siitä, onko kukkien kasvatus avomaalla Suomessa ylipäätään edes mahdollista, on sekin saanut vastauksen.
– Toki sesonki on lyhyt, mutta sitäkin palkitsevampi, Saara tiivistää.
Puutarha
Kuortaneella
1200 m²:n verran leikkokukkia avomaalla.
Puutarhurit
Floristi-puutarhuri Saara Nevala sekä puutarhuri ja floristiksi opiskeleva Johanna Kangastie. Heitä voi seurata Instagramissa
@pieni_kukkafarmi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2