Panzanella on italialainen salaatti, jonka salaisuus on edellisen päivän ylijääneen leivän elvyttäminen uudeksi, ihanaksi ruoaksi. Lisäksi salaattiin keitetään parsaa ja pilkotaan mukaan muitakin kasviksia.
Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Kevätpanzanella
30 min . helppo . noin 12 e
4 annosta
4 kananmunaa
4 paksua viipaletta leipää
2 rkl oliiviöljyä
500 g vihreää parsaa
½ kurkku
200 g kirsikkatomaatteja
1 dl parmesaanilastuja
4 dl babypinaattia tai revittyä salaattia
muutama oksa basilikaa
Kastike:
1 valkosipulinkynsi
1 rkl punaviinietikkaa
2 tl juoksevaa hunajaa
1 tl dijoninsinappia
noin ¾ dl oliiviöljyä
sormisuolaa, mustapippuria myllystä
1. Keitä kananmunat haluamaasi kypsyyteen. Anna jäähtyä. Kuori ja lohko munat.
2. Leikkaa leivät isoiksi kuutioiksi. Paahda öljyssä pannulla kaunis väri. Voit myös halutessasi paistaa leipäkuutiot 225-asteisessa uunissa noin 5 minuuttia.
3. Huuhtaise parsat. Napsauta pois kovat tyvet. Paloittele parsat. Keitä niitä suolalla maustetussa vedessä 3–5 minuuttia paksuudesta riippuen. Kaada keitinvesi pois. Nosta parsat jäähtymään viileään veteen.
4. Tee kastike isoon kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli, Yhdistä etikan, hunajan ja sinapin kanssa. Kaada joukkoon öljy ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää kulhoon leipäpalat ja sekoita hyvin.
5. Leikkaa kurkusta viipaleita tai suikaleita. Puolita tomaatit. Lisää ne kulhoon parsojen, parmesaanin ja pinaatin kanssa. Viimeistele kananmunilla ja basilikalla.
Panzanella on italialainen salaatti, jonka salaisuus on edellisen päivän ylijääneen leivän elvyttäminen uudeksi, ihanaksi ruoaksi. Lisäksi salaattiin keitetään parsaa ja pilkotaan mukaan muitakin kasviksia.
Käsittele
vihreä parsa näin
1 Huuhtaise parsat vedellä ja taputtele kuiviksi keittiöpyyhkeellä.
2 Ota parsaa molemmista päistä kiinni. Taita parsaa ja napsauta pois kovat tyvet.
3 Vihreä parsa ei kaipaa kuorimista, ellei parsa ole vanhaa. Tällöin kevyt kuoriminen paljastaa mehevämmän sisuksen.
4 Parsan voi käsitellä monin eri tavoin: keittämällä, höyryttämällä, paistamalla tai grillaamalla. Parsa maistuu mahtavalta myös raakana. Sheivaa eli leikkaa parsasta ohuita viipaleita kuorimaveitsellä ja lisää ne vaikkapa salaattiin.
Suomalaishenkisen carpaccion herkullisuuden salaisuus on laadukkaassa riistalihassa ja aromikkaassa juurisellerissä. Ohueksi siivutetut liha ja juuriselleri yhdessä parmesaanin ja sitruunan kanssa ovat suussasulava yhdistelmä. Poron voi halutessaan korvata jollakin muulla riistalla.
Viola Minerva Virtamo
Väisty porkkanakakku – täältä tulee ihanan mausteinen ja täyteläinen nauriskakku! Makeahko nauris toimii erinomaisesti kerroskakussa yhdessä kahvi-kardemumma-kuorrutteen kanssa. Kakun koristelussa voi heittäytyä luovaksi, ja mikä parasta, kerros-kakun voi valmistaa juhlaillalliselle jo edellisenä päivänä.
Suomalaishenkisen carpaccion herkullisuuden salaisuus on laadukkaassa riistalihassa ja aromikkaassa juurisellerissä. Ohueksi siivutetut liha ja juuriselleri yhdessä parmesaanin ja sitruunan kanssa ovat suussasulava yhdistelmä. Poron voi halutessaan korvata jollakin muulla riistalla.
Viola Minerva Virtamo
Väisty porkkanakakku – täältä tulee ihanan mausteinen ja täyteläinen nauriskakku! Makeahko nauris toimii erinomaisesti kerroskakussa yhdessä kahvi-kardemumma-kuorrutteen kanssa. Kakun koristelussa voi heittäytyä luovaksi, ja mikä parasta, kerros-kakun voi valmistaa juhlaillalliselle jo edellisenä päivänä.
Viola Minerva Virtamo
Paistettu lohi pähkinä-yrttikuorrutteella on rentoa juhlaruokaa, joka syntyy vaivattomasti puolessa tunnissa. Pähkinä-yrttikuorrutetta on helppo varioida oman maun mukaan – saksanpähkinät voi vaihtaa vaikkapa hasselpähkinöihin ja lehtipersiljan korianteriin.
Pehmeän kermainen posset on sitruunalla ja limetillä maustettu raikkaan makea jälkiruoka, jonka valmistukseen menee vain vartti. Voit valmistaa jälkiruoan jääkaappiin hyytymään tarjoilua edeltävänä päivänä.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
Uunissa kypsyvä hillo on superhelppo valmistaa: marjat pellille, loraus vettä, sokeria ja mieleisiä mausteita joukkoon ja uuni hoitaa loput. Kirpeän makea marjahillo maistuu ihanalta voimakkaiden juustojen, muurikkalettujen ja vaniljajäätelön kanssa. Pieni ripaus mustapippuria terävöittää maun. Tuias-keramiikkamuki Skafferista Porvoosta.
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2