Artikkeli

Kirpeän makeat etikkasäilykkeet

Kor­jaa syk­syn sato tal­teen.

Kor­jaa sato tal­teen ja val­mis­ta syk­syn mauk­kais­ta juu­rek­sis­ta ja he­del­mis­tä hap­pa­man ma­kei­ta ja maus­tei­sia li­suk­kei­ta.

Etik­ka­säi­lön­näs­sä tuot­tei­den säi­ly­mi­nen pe­rus­tuu eti­kan hap­pa­muu­teen, mikä es­tää pi­laan­tu­mis­ta edis­tä­vien pie­ne­li­öi­den kas­vua, sekä lie­meen li­sät­tyyn so­ke­riin. Vä­ki­vii­na­e­ti­kan etik­ka­hap­po­pi­toi­suus on 10 % ja vii­nie­ti­koi­den 5-7 %. Vä­ki­vii­na­e­tik­ka lai­men­ne­taan säi­lyk­kei­siin ve­del­lä, vii­nie­ti­kat so­pi­vat säi­lön­tään sel­lai­se­naan.

Nos­tal­gi­sia etik­ka­säi­lyk­kei­tä ovat esi­mer­kik­si:

Til­li­kur­kut

Papu-pork­ka­na­pik­kels­si

Ma­ke­an maus­tei­nen In­ti­as­ta pe­räi­sin ole­va chut­ney mais­tuu liha-, kala- ja lin­tu­ruo­kien li­säk­kee­nä. Sitä kei­te­tään niin pit­kään, et­tä raa­ka-ai­neet so­seu­tu­vat. Mau­kas chut­ney val­mis­tuu myös ko­ti­mai­sis­ta kas­vik­sis­ta, he­del­mis­tä ja mar­jois­ta.

Her­kul­li­sia li­säk­kei­tä ovat esi­mer­kik­si:

Puo­luk­ka-ap­ri­koo­sic­hut­ney

Ome­na-luu­muc­hut­ney

To­maat­tic­hut­ney

Hil­lok­kees­sa raa­ka-ai­neet ovat yleen­sä joko ko­ko­nai­si­na tai pa­loi­tel­tui­na so­ke­ri­lie­meen säi­löt­ty­nä. Kas­vik­sis­ta val­mis­te­tut hil­lok­keet saa­vat kir­pe­än li­sän eti­kas­ta.

Ko­kei­le esi­mer­kik­si seu­raa­via hil­lok­kei­ta:

Sie­ni­hil­lo­ke

Pu­na­si­pu­li­hil­lo­ke

To­maat­ti­hil­lo­ke

 

ERI­LAI­SET ETI­KAT

Pe­rin­tei­nen aro­mi­kas vä­ki­vii­na­e­tik­ka val­mis­te­taan ko­ti­mai­ses­ta oh­ras­ta luon­non­mu­kai­sel­la käy­mis­me­ne­tel­mäl­lä. Vil­jas­ta val­mis­te­tun eti­kan li­säk­si myyn­nis­sä on etik­kaa, joka on val­mis­tet­tu lai­men­ta­mal­la syn­teet­tis­tä etik­ka­hap­poa.

Ke­vy­en rai­kas val­ko­vii­nie­tik­ka val­mis­te­taan val­ko­vii­nis­tä ja voi­mak­kaan täy­te­läi­nen pu­na­vii­nie­tik­ka pu­na­vii­nis­tä käyt­tä­mäl­lä.

Pe­rin­teis­ten eti­koi­den li­säk­si mo­nis­sa mais­sa val­mis­te­taan myös ai­no­as­taan ky­sei­sil­le mail­la tyy­pil­li­siä eri­koi­se­ti­koi­ta. Ome­na­mais­sa, ku­ten Suo­mes­sa, ome­na­me­hus­ta val­mis­te­taan vii­nin ja sii­de­rin li­säk­si myös ma­ke­an kir­pe­ää ome­na­vii­nie­tik­kaa ja sii­de­ri­vii­nie­tik­kaa.

Ai­to ita­li­a­lai­nen aro­mi­kas bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka (Mo­de­nan ace­to bal­sa­mi­co) val­mis­te­taan ma­keis­ta ry­pä­leis­tä val­mis­te­tus­ta me­hus­ta, joka kei­te­tään ko­koon ja kyp­sy­te­tään tyn­ny­reis­sä vuo­sia. He­del­mäi­sen ma­kea vaa­lea bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka on myös ita­li­a­lai­nen eri­koi­suus, joka val­mis­te­taan val­ko­vii­nie­ti­kas­ta ja ko­koon kei­te­tys­tä ry­pä­le­me­hus­ta.

Rans­ka­lai­nen eri­koi­suus on samp­pan­ja­vii­nie­tik­ka, joka on hap­pa­muu­del­taan ja ma­keu­del­taan val­ko­vii­nie­tik­kaa ta­sa­pai­noi­sem­pi. Es­pan­ja­lai­nen sher­ry­vii­nie­tik­ka taas on bal­sa­mi­coa peh­me­äm­pi ja täy­te­läi­sem­pi sher­rys­tä val­mis­tet­tu vii­nie­tik­ka.

Aa­si­as­sa rii­sis­tä val­mis­te­taan pait­si meil­le­kin tut­tua val­kois­ta rii­si­vii­nie­tik­kaa myös pu­nais­ta, rus­ke­aa ja mus­taa rii­si­vii­nie­tik­kaa. Rii­sie­ti­kat ovat eu­roop­pa­lai­sia eti­koi­ta mie­dom­pia. Eng­lan­ti­lai­nen eri­koi­suus puo­les­taan on mal­la­se­tik­ka.

MARI HAR­JU­LA | KUVA