Korjaa syksyn sato talteen.
Korjaa sato talteen ja valmista syksyn maukkaista juureksista ja hedelmistä happaman makeita ja mausteisia lisukkeita.
Etikkasäilönnässä tuotteiden säilyminen perustuu etikan happamuuteen, mikä estää pilaantumista edistävien pieneliöiden kasvua, sekä liemeen lisättyyn sokeriin. Väkiviinaetikan etikkahappopitoisuus on 10 % ja viinietikoiden 5-7 %. Väkiviinaetikka laimennetaan säilykkeisiin vedellä, viinietikat sopivat säilöntään sellaisenaan.
Nostalgisia etikkasäilykkeitä ovat esimerkiksi:
Tillikurkut
Papu-porkkanapikkelssi
Makean mausteinen Intiasta peräisin oleva chutney maistuu liha-, kala- ja linturuokien lisäkkeenä. Sitä keitetään niin pitkään, että raaka-aineet soseutuvat. Maukas chutney valmistuu myös kotimaisista kasviksista, hedelmistä ja marjoista.
Herkullisia lisäkkeitä ovat esimerkiksi:
Puolukka-aprikoosichutney
Omena-luumuchutney
Tomaattichutney
Hillokkeessa raaka-aineet ovat yleensä joko kokonaisina tai paloiteltuina sokeriliemeen säilöttynä. Kasviksista valmistetut hillokkeet saavat kirpeän lisän etikasta.
Kokeile esimerkiksi seuraavia hillokkeita:
Sienihilloke
Punasipulihilloke
Tomaattihilloke
ERILAISET ETIKAT
Perinteinen aromikas väkiviinaetikka valmistetaan kotimaisesta ohrasta luonnonmukaisella käymismenetelmällä. Viljasta valmistetun etikan lisäksi myynnissä on etikkaa, joka on valmistettu laimentamalla synteettistä etikkahappoa.
Kevyen raikas valkoviinietikka valmistetaan valkoviinistä ja voimakkaan täyteläinen punaviinietikka punaviinistä käyttämällä.
Perinteisten etikoiden lisäksi monissa maissa valmistetaan myös ainoastaan kyseisille mailla tyypillisiä erikoisetikoita. Omenamaissa, kuten Suomessa, omenamehusta valmistetaan viinin ja siiderin lisäksi myös makean kirpeää omenaviinietikkaa ja siideriviinietikkaa.
Aito italialainen aromikas balsamiviinietikka (Modenan aceto balsamico) valmistetaan makeista rypäleistä valmistetusta mehusta, joka keitetään kokoon ja kypsytetään tynnyreissä vuosia. Hedelmäisen makea vaalea balsamiviinietikka on myös italialainen erikoisuus, joka valmistetaan valkoviinietikasta ja kokoon keitetystä rypälemehusta.
Ranskalainen erikoisuus on samppanjaviinietikka, joka on happamuudeltaan ja makeudeltaan valkoviinietikkaa tasapainoisempi. Espanjalainen sherryviinietikka taas on balsamicoa pehmeämpi ja täyteläisempi sherrystä valmistettu viinietikka.
Aasiassa riisistä valmistetaan paitsi meillekin tuttua valkoista riisiviinietikkaa myös punaista, ruskeaa ja mustaa riisiviinietikkaa. Riisietikat ovat eurooppalaisia etikoita miedompia. Englantilainen erikoisuus puolestaan on mallasetikka.
MARI HARJULA | KUVA
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ