Mari Lahti
Anna Kristeri
Saaran isä osti sinivalkoisen astiaston aikoinaan Pietarista lahjaksi Saaran äidille. Äidin mielestä kuosi oli liian pramea, mutta Saaran silmää slaavilainen estetiikka on aina miellyttänyt. Astiasto jäikin hänelle perinnöksi. Maljakko on Ellokselta.
Ullakolle kiivetessä tulee hiki. Vanhat kiviportaat kiemurtelevat ylös vain kuusi kerrosta, mutta vanhassa talossa huoneet ja kerrokset ovat korkeita. Miten kukaan ikinä jaksaa kiivetä ylös saakka!
– Melkein kaikki vieraani puuskuttavat tai nauravat epäuskoisina, kun pääsevät perille. Tarjoankin aina ensimmäiseksi lasin kylmää vettä, Saara kertoo.
YRJÖ Kukkapuron Ateljee-sohva jäi perinnöksi äidiltä. Se on ollut Saaran lapsuudenkodissa aina ja verhoiltu uudelleen moneen kertaan. – Tämä huonekalu tulee kulkemaan mukanani loppuelämäni, Saara kertoo. Lasipöytä on Kruunukalusteesta.
Talo, jolla on menneisyys
Viestintäkonsulttina työskentelevä Saara muutti yli satavuotiaaseen jugendtaloon seitsemän vuotta sitten. Ensin kotina oli ullakkoyksiö. Sieltä Saara muutti tähän viereiseen kaksioon, kun entinen asukas muutti pois.
”Schalinin talo” on yksi Helsingin hienoimmista. Sen rakennutti sokea Herman Walentin Schalin 1901. Kuoltuaan hän testamenttasi talosta asuntoja Sokeain Ystävät ry:lle, jolta myös Saara vuokraa kotiaan.
Huoneista näkee kauniisti läpi koko valoisan ullakkoasunnon.
Talolla on värikäs historia. Esimerkiksi vuoden 1918 sisällissodan aikana punaiset ja valkoiset ovat taistelleet sisäpihalla.
– Juuri näiden tarinoiden takia tykkään vanhoista taloista. Minusta on ihanaa ajatella, että talolla on pitkä historia ja että täällä on asunut joku ennen minua. Olen törmännyt talon kiinnostavaan historiaan sattumalta myös muutamissa kirjoissa.
Sängylle on juuri sopiva paikka olohuoneen nurkassa alkovissa.
Näkymät yli Ullanlinnan
Saaran ullakkohuoneistossa on kaksi huonetta ja keittiö. Etelään avautuvat ikkunat ovat kaikki samalla seinustalla. Niistä näkee Ullanlinnan kattojen yli. Valo ja tunnelma ovat juuri oikeat, sillä ikkunat on upotettu viiston katon rakenteisiin. Valo pääsee suoraan sisään, mutta sivuseinät suojaavat kesällä kuumuudelta ja häikäisevältä paisteelta.
Ullakolle on vaikea kuljettaa huonekaluja, ja se hankaloitti uuden kirjahyllyn valintaa. Saara päätyi tilamaan Selettin Assemblage-moduulihyllykön Vepsäläisen verkko-kaupasta, koska sen pystyi tuomaan ylös osissa. – Olin tilannut kuljetuspalvelulla tänne pari viikkoa aikaisemmin lasisen sohvapöydän. Sattumalta sen toivat samat nuoret miehet. Lähtiessään he sanoivat naureskellen, että ”älä, please, tilaa tänne enää mitään”.
Säilytystilasta ei tässä kodissa ole puutetta, sillä komeroita on ja vaatehuoneitakin kaksin kappalein.
– Ajattelen muuttoa kauhulla. Minulla ei nimittäin ole hajuakaan, mitä suurimmassa osassa kaapeista on, Saara kertoo.
Teini-iän unelma toteutui
Muutto käy Saaran mielessä etenkin talvisin, sillä vanhan talon ullakko lämpiää sähköllä. Talvisin se tarkoittaa moninkertaista sähkölaskua.
Saaralla on omistusyksiö Hakaniemessä, mutta se on nyt vuokralla.
– Halusin jo aikoinaan muuttaa isompaan kotiin, mutta en löytänyt kantakaupungista kaksiota, joka olisi tuntunut omalta tai sopinut budjettiini.
Saaran unelmissa eli teini-iän haave: ullakkoasunto jugendtalossa. Sitten ystävä vihjasi vuokralle tulossa olevasta asunnosta, ja Saara lähti näyttöön.
Hän ihastui asuntoon heti. Hän päätti laittaa yksiönsä vuokralle ja vuokrata nykyisen asunnon seinänaapurissa olevan yksiön. Siitä hän siirtyi parin vuoden päästä tähän.
– Moni piti minua ihan dorkana, kun en vaihtanut uuteen omistusasuntoon. Mutta eivät nämä niin vakavia juttuja ole. Fiiliksen mukaan pitää mennä. Odottelen, että vastaan tulee se täydellinen koti.
Asunnossa on kolme erkkeriä, joka huoneessa yksi. Ne ovat Saaran lempipaikkoja, koska niistä voi katsella näkymiä kattojen yli ja nauttia auringosta. Erkkereissä Saara lukee, tekee töitä ja puhuu puhelimessa. Valkoiset rahit ovat Ikeasta. Lasipöydän ja tuolit Saara on saanut kummitädiltään Riitalta.
Surussa turvassa ullakolla
Kiirettä uuteen ei ole. Ullakkokodeissa asumisen aikana Saaran elämässä on tapahtunut isoja muutoksia. Hän menetti molemmat vanhempansa pienen ajan sisällä. Kodin merkitys turvapaikkana kasvoi entisestään.
– Ullakolla, omassa tornissani, sain olla piilossa maailmalta. Tämä oli salainen piilopaikkani keskellä kaupunkia. Vaikka elämänvaihe oli surullinen, niin tässä asunnossa olen ollut aina onnellinen.
Ruokailuhuoneessa oleva Martinellin Pipistrello-valaisin on Saaran suosikki. Hänen äitinsä osti sen 70-luvulla ensimmäillä palkallaan, vaikka koko palkka ei edes riittänyt siihen. Isältä perityt, Alvar Aallon suunnittelemat 401-nojatuolit on aikoinaan verhoiltu Woodnotesin kankaalla. Shakkipöytä on isoisän vanha. Se on kulkeutunut suvussa serkulta toiselle.
Rakkaat elävät esineissä
Saaran vanhemmat arvostivat ja keräsivät designia ja taidetta.
– Nyt he ovat mukanani heiltä perimissäni huonekaluissa, tauluissa ja esineissä.
Rakkaimmat kalusteet sulautuvat Saaran omaan tyyliin uusien hankintojen ja matkoilta tuotujen muistojen rinnalle. Lopputulos on hivenen boheemi, kuten asukas itsekin.
– Tärkein esine on äidiltä perimäni Martinellin Pipistrello-valaisin. Se muistuttaa äidin kauneudentajusta ja hyvästä mausta.
Saaran mukaan hänen isänsä oli hauska seuramies, aina keskipisteenä.
– Isältä olen perinyt esimerkiksi Artekin 401-
nojatuolit, jotka tuovat mieleen kaikki juhlat hänen kotonaan. Hän istui tuolissa ja kertoili juttujaan.
Saaran vanhemmat erosivat, kun hän oli lapsi.
– Minusta on hauskaa, että heidän huonekalunsa ovat nyt täällä toistensa kavereina. Äitini Pipistrello-valaisin vahtii isäni tuolia.
Ruokapöydän levy on ystävän nikkaroima. Arne Jacobsenin suunnittelemat 3101-tuolit eli Muurahaiset Saara peri äidiltään. Saaralla on etsinnässä niitä muutama vanha lisää.
Huoneet kolmen jonossa
Kotiin tullaan sisään keskimmäiseen huoneeseen, joka toimii ruokailutilana. Keskellä huonetta seisoo ruokapöytä, jonka ympärillä istuu usein ystäviä ja perhettä. Vasemmalle kuljetaan keittiöön. Oikealla on asunnon suurin huone, olohuoneen ja makuuhuoneen yhdistelmä.
Vaikka asunnossa on Saaralle neliöitä enemmän kuin riittävästi, sitä ei ollut helppo sisustaa.
– Portaat ovat rajoittaneet ostamista ja huonekalujen vaihtamista.
Hankintoja joutuu miettimään tarkkaan, sillä ullakolle johtavissa kierreportaissa on hankala kantaa mitään matkalaukkua suurempaa.
– Olen monesti miettinyt, että onneksi asun näin. En voi roudata tänne päättömästi kamaa.
Vain yksi sääntö
Suurin huone olisi ollut hölmöä pitää pelkkänä makuuhuoneena. Sänky taas olisi ollut outo valinta keskimmäiseen huoneeseen, keittiön viereen. Olohuoneenakaan iso huone ei olisi toiminut, sillä keittiöön ei mahdu tarpeeksi isoa ruokapöytää, joka olisi tässä tapauksessa pitänyt sijoittaa makuuhuoneeseen.
– Nyt kaikki toimii. Vieraiden kanssa vietän suurimman osan ajasta niin sanotussa ruokasalissani pöydän ääressä.
Jos ilta jatkuu pitkään, siirrytään olkkari-makkariin, jossa voi oleilla rennommin, vaikka loikoilla pehmeällä matolla.
– Minulla on vain yksi sääntö: täällä pitää ottaa rennosti.
Minna Parikan kengät ovat Saaran suosikkeja, sillä hän pitää väreistä. – Ei pidä olla liian vakava tai asiallinen pukeutumisen suhteen. Parikan kengät muistuttavat siitä, että elämän pitää olla hauskaa.
Koti
Ullanlinnassa Helsingissä.
Ullakkohuoneisto vuonna
1901 rakennetussa talossa,
2 h + k, noin 73 m².
Asukas
Viestintäkonsulttina työskentelevä journalisti Saara, 37.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ