TEKSTI ANITA LINDBERG JA DORTE CHRISTIANSEN
SUOMENTANUT SIRPA PERÄMAA
KUVAT LINDBERG KRESS PHOTO
Tulppaanin viljely alkoi noin tuhat vuotta sitten Turkissa. Tulppaanin latinankielinen nimi Tulipa juontaa juurensa turkkilaisen hovipäähineen eli turbaanin nimestä. Turbaani muistuttaakin hiukan ylösalaisin käännettyä tulppaania. Turkkilaiset jalostivat villejä vuoritulppaaneja ja pitivät kukkaa suuressa arvossa.
Eurooppaan tulppaani kulkeutui 1500-luvun puolivälissä diplomaattien lähettäessä sipuleita kasvitieteellisiin puutarhoihin.
Hollantilaiset huumaantuivat
Kaunis kukka alkoi kiinnostaa ihmisiä, ja Hollannissa tulppaanien himo sai jotkut jopa varastamaan sipuleita Hortus Botanicuksen muurien suojista. Pian hollantilaiset alkoivat kehittää uusia tulppaanilajikkeita ja himoittuja sipuleita tuli myyntiin.
Uudet ja tuolloin harvinaiset raidalliset ja erikoiset lajikkeet olivat viruksen seurausta, mutta ne vietiin käsistä. Tulppaanimania villitsi Hollannin vuosina 1620–1637, ja se päättyi katkeraan romahdukseen. Tulppaanin sipuleita myytiin huikeisiin hintoihin. Talo saattoi vaihtaa omistajaa kolmesta tulppaanin sipulista.
Tulppaani on edelleen Hollannin kansalliskukka, jota on viljelty siellä jo yli 450 vuotta.
Maljakkoon vain vähän vettä
Leikkaa kimppuihin ja koristeisiin tarkoitetut tulppaanit terävillä saksilla ja kääri heti sanomalehtipaperiin noin 10 kappaletta kerrallaan.
Täytä vesiastia kylmällä vedellä ja upota kukat noin 15–20 cm:n syvyydelle veteen. Anna kukkien olla vedessä viileässä, nollan yläpuolella olevassa paikassa, vähintään tunti ja mielellään yön yli.
Kun kukat ovat imeneet riittävästi vettä, laita ne maljakkoon, jonka pohjalla on vain muutama sentti vettä. Vaihda vesi päivittäin.
Syvemmässä vedessä tulppaanit kasvavat nopeammin. Siksi ne on parempi pitää vähässä vedessä. Laita kimppu yöksi aina viileään, jos mahdollista – ei kuitenkaan pakkaseen.
Haluatko kasvattaa itse leikkotulppaaneja?
Leikkotulppaanien kasvatukseen tarvitset esimerkiksi maakellarin tai vanhan kivinavetan. Istuta sipulit lokakuussa noin 20 cm syvään, hyvällä turvemullalla täytettyyn laatikkoon. Paina sipulit multaan ja kastele.
Säilytä sipuleita viileässä, noin 4–10 asteessa noin neljä kuukautta. Jos tila on liian kylmä, peitä astiat, jotta sipulit eivät palellu. Kastele sipulit muutaman kerran kylmäkäsittelyn aikana.
Nosta sipuliastia tammi–helmikuussa noin 14-asteiseen paikkaan ja nosta lämpö vähitellen 18 asteeseen. Tätä kutsutaan hyötämiseksi. Tee tämä 2–3 viikon sisällä sen mukaan, kuinka nopeasti sipulit lähtevät kasvuun. Tulppaani on nupulla maalis–huhtikuussa lajikkeen mukaan, jolloin voit alkaa kerätä omaa leikkokukkasatoa.
Haluatko siirtää tulppaaneja puutarhassa?
Jos siirrät kukkineet tulppaanit liian nopeasti uuteen paikkaan, voi kestää vuosia ennen kuin ne kukkivat uudestaan.
Anna tulppaanin lehtien kuihtua itsestään. Kun maassa on riittävästi ravinteita, tulppaani voi kukkia jo seuraavana vuonna. Seuraavan vuoden kukat ovat todennäköisesti pienempiä kuin edellisvuotiset.
Kasvitieteellinen tulppaani on kiitollisin kasvatettava
Syksyllä istutettavat, jalostetut, erikoiset tulppaaninsipulit voivat kadota kokonaan. Pienet, kasvitieteelliset tulppaanit (alun perin villitulppaaneja) ovat vakaita ja nousevat joka kevät, kun ne istutetaan hyvin läpäisevään maahan.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2