Koti ja keittiö 11/2011Sanna Kekäläinen • Kuvat Arto Vuohelainen
1 iso tai 6 pientä
3 rkl voita
3 rkl vehnäjauhoja
½ dl maitoa tai maito-kermaseosta
½ tl suolaa
½ tl valkopippuria
¼ tl cayennenpippuria
4 huoneenlämpöistä munaa
hieman suolaa
1 dl appenzeller- tai gruyère-raastetta
1 dl parmesaaniraastetta
Vuokien voiteluun:
voita, hienoksi raastettua
parmesaani
1. Voitele korkealaitainen, n. 1 ¼ litran vetoinen uunivuoka tai kuusi pientä annosvuokaa (esim. uuninkestävää kahvikuppia) piripintaan. Jauhota juustoraasteella.
2. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon jauhot ja sekoita hyvin voihin. Varo, ettei seos saa väriä.
3. Lisää joukkoon maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Vatkaa kastike sileäksi. Keitä keskilämmöllä 5–10 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu ja kypsyy. Mausta suolalla ja pippureilla.
4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen vatkaten lämpimään seokseen. Sekoita voimakkaasti. Lisää juustoraasteet.
5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto varovasti sekoittaen muiden aineiden joukkoon.
6. Täytä kohokasvuoka melkein täyteen ja tasoita pinta. Nosta vuoka 180-asteiseen uuniin. Paista isoa kohokasta 25–30 minuuttia ja pieniä n. 20 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua kypsymisen aikana. Sammuta lämpö ja anna olla uunissa vielä muutama minuutti ennen tarjoilua. Tarjoa heti.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2