Artikkeli

Koti ja keit­tiö 11/2011San­na Ke­kä­läi­nen • Ku­vat Ar­to Vuo­he­lai­nen

Kahden juuston kohokas

Kesytä kohokas, sillä se on mainettaan helpompi valmistaa. Vikkelyys on valttia, kun kotikokki kiidättää pikkuherkun suoraan uunista pöytään. Syöjät kannattaa kutsua pöytään hyvissä ajoin ennen ruoan kypsymistä, sillä kohokas laskee nopeasti uunista ottamisen jälkeen. Maku ei lässähtämisestä kärsi.

1 iso tai 6 pien­tä

3 rkl voi­ta

3 rkl veh­nä­jau­ho­ja

½ dl mai­toa tai mai­to-ker­ma­se­os­ta

½ tl suo­laa

½ tl val­ko­pip­pu­ria

¼ tl ca­yen­nen­pip­pu­ria

4 huo­neen­läm­pöis­tä mu­naa

hie­man suo­laa

1 dl ap­pen­zel­ler- tai gru­yè­re-raas­tet­ta

1 dl par­me­saa­ni­raas­tet­ta

Vuo­kien voi­te­luun:

voi­ta, hie­nok­si raas­tet­tua

par­me­saa­ni

1. Voi­te­le kor­ke­a­lai­tai­nen, n. 1 ¼ lit­ran ve­toi­nen uu­ni­vuo­ka tai kuu­si pien­tä an­nos­vuo­kaa (esim. uu­nin­kes­tä­vää kah­vi­kup­pia) pi­ri­pin­taan. Jau­ho­ta juus­to­raas­teel­la.

2. Su­la­ta voi kat­ti­las­sa. Li­sää jouk­koon jau­hot ja se­koi­ta hy­vin voi­hin. Varo, et­tei seos saa vä­riä.

3. Li­sää jouk­koon mai­to ohu­e­na nau­ha­na koko ajan se­koit­ta­en. Vat­kaa kas­ti­ke si­le­äk­si. Kei­tä kes­ki­läm­möl­lä 5–10 mi­nuut­tia, kun­nes seos pak­suun­tuu ja kyp­syy. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­reil­la.

4. Erot­te­le kel­tu­ai­set ja val­ku­ai­set. Li­sää kel­tu­ai­set yk­si­tel­len vat­ka­ten läm­pi­mään se­ok­seen. Se­koi­ta voi­mak­kaas­ti. Li­sää juus­to­raas­teet.

5. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Nos­te­le val­ku­ais­vaah­to va­ro­vas­ti se­koit­ta­en mui­den ai­nei­den jouk­koon.

6. Täy­tä ko­ho­kas­vuo­ka mel­kein täy­teen ja ta­soi­ta pin­ta. Nos­ta vuo­ka 180-as­tei­seen uu­niin. Pais­ta isoa ko­ho­kas­ta 25–30 mi­nuut­tia ja pie­niä n. 20 mi­nuut­tia. Älä avaa uu­nin­luuk­kua kyp­sy­mi­sen ai­ka­na. Sam­mu­ta läm­pö ja an­na ol­la uu­nis­sa vie­lä muu­ta­ma mi­nuut­ti en­nen tar­joi­lua. Tar­joa heti.