Artikkeli

Teks­ti Kai­ka Poh­to­ka­ri

Ku­vat Han­na Lin­nak­ko

Japanilainen puutarha Hangossa – salaperäinen vihreä valtakunta

Pitkäaikainen haave toteutui, kun Anne-Mariia onnistui luomaan viehättävän japani­lais­puu­tarhan tiheään hankolaiseen mäntymetsikköön.

Puu­tar­ha: Han­gon Täk­to­mis­sa. Met­sä­puu­tar­ha, noin 400 m², osa­na puo­len heh­taa­rin ti­laa.

Puu­tar­haa hoi­taa: An­ne-Ma­riia Ber­lin, 31.

Haa­ve ja­pa­ni­lai­ses­ta puu­tar­has­ta

An­ne-Ma­riia Ber­li­nin van­hem­mat os­ti­vat ti­he­ää met­sää ja pel­toa kas­va­van ti­lan Täk­to­mis­ta, kym­me­nen ki­lo­met­riä Han­gon kes­kus­tas­ta. Mon­ta vuot­ta rai­vat­tiin pel­toa ja ti­he­äk­si kas­va­nut­ta met­sik­köä.

Ja­pa­ni­lai­nen puu­tar­ha oli ol­lut An­ne-Ma­rii­an haa­vee­na jo pit­kään.

Työ al­koi kaa­ta­mal­la ja kar­si­mal­la pui­ta ja sii­vo­a­mal­la.

– En­sim­mäi­sek­si muok­ka­sin pe­ren­na­pen­kit pi­o­ne­ja ja kuun­lil­jo­ja var­ten. Jo­kais­ta vai­het­ta var­ten kaa­det­tiin li­sää män­ty­jä ja mel­kein kaik­ki koi­vut, yh­teen­sä yli 50 puu­ta.

Lue myös: Puu­tar­ha on kuin pala Ja­pa­nia

Ojan reunalla viihtyvät kotkansiipisaniaiset ja kurjenmiekat. Taustalla ruukuissa japaninvaahteroita ja verivaahteroita.

Ojan reunalla viihtyvät kotkansiipisaniaiset ja kurjenmiekat. Taustalla ruukuissa japaninvaahteroita ja verivaahteroita.

Luon­nos­ta ja is­tut­ta­en

Tar­peet­to­mak­si käy­nyt van­ha sa­la­o­ji­tu­so­ja reu­nus­tet­tiin puu­lau­doil­la ja ki­vil­lä. Se ra­jaa met­sä­puu­tar­han hyö­ty­puu­tar­has­ta. Nyt ojan ym­pä­ril­lä kas­vaa sa­ni­ai­sia ja kur­jen­miek­ko­ja.

Toi­sel­ta puo­lel­ta ja­pa­ni­lais­ta puu­tar­haa suo­jaa­vat kuu­si- ja bam­bu­ai­ta. Sam­ma­lei­ses­sa maas­tos­sa liik­ku­mis­ta hel­pot­ta­vat hie­koi­tus­so­ral­la pääl­lys­te­tyt, luon­non­ki­vil­lä reu­nus­te­tut po­lut.

– Tääl­lä viih­ty­vät luon­non­kas­vit saa­vat jat­kaa elä­mään­sä su­las­sa so­vus­sa is­tu­tus­ten kans­sa.

Lue myös: Puu­tar­hu­rin oma puu­tar­ha

Kanadan hiussaniainen viihtyy hyvin varjoisessa ja kosteassa maassa.

Kanadan hiussaniainen viihtyy hyvin varjoisessa ja kosteassa maassa.

Sa­ni­ai­set te­ke­vät il­meen

Pari vuot­ta sit­ten An­ne-Ma­riia in­nos­tui sa­ni­ai­sis­ta. Ja­pa­nis­ta ja muu­al­ta­kin Aa­si­as­ta ko­toi­sin ole­via sa­ni­ai­sia on nyt kym­men­tä eri la­ji­ket­ta.

Joka syk­sy puu­tar­haan is­tu­te­taan uu­sia, Mus­ti­lan Ar­bo­re­tu­mis­ta han­kit­tu­ja tai­mia sam­ma­leen ja ki­vien jouk­koon. Tuo­reim­mat, vii­me syk­sy­nä is­tu­te­tut sa­ni­ai­sa­suk­kaat ovat hel­mi­sa­ni­ai­nen, suip­po­här­ky­lä, kil­pi­här­ky­lä, ki­vik­ko­al­ve­juu­ri ja kel­ta-al­ve­juu­ri.

Lue myös: Täl­tä näyt­tää muo­ti­suun­nit­te­li­ja Ilo­na Pel­lin yli sa­ta­vuo­ti­as torp­pa Ii­tis­sä

Ruuk­ku­kas­vien tal­vi

Ja­pa­nin­vaah­te­rat, pe­sä­kuu­set, hem­lo­kit ja kiil­to­tuh­ka­pen­saat kas­va­vat ruu­kuis­sa, jois­sa mul­lan pääl­lä on ka­tet­ta. Kate pi­tää mul­lan pi­dem­pään kos­te­a­na.

Syk­syl­lä, kun kas­vit ovat pu­dot­ta­neet leh­ten­sä ja kas­vi­huo­ne on tyh­jen­net­ty ke­sä­a­su­keis­taan, mo­ni­vuo­ti­set kas­vit vie­dään ruu­kuis­saan tal­vi­suo­jaan ja upo­te­taan mul­taan.

– Läm­mit­tä­mä­tön kas­vi­huo­ne suo­jaa nii­tä tar­peek­si. Hyvä kei­no on peit­tää mul­ta lu­mel­la, joka hil­jal­leen su­laa ja kas­te­lee.

Tal­vel­la­kin ti­lal­la käy­dään tuo­mas­sa lin­nuil­le ruo­kaa. Ti­lal­la on 26 lin­nun­pönt­töä, jois­ta huo­leh­di­taan.

Lue myös: Vai­hei­kas­ta his­to­ri­aa ja ko­di­kas­ta tun­nel­maa – Täl­tä näyt­tää lo­vii­sa­lai­nen Ku­nin­kaan­lam­men talo

Bambusäleikkö rajaa puutarhan naapuritilasta. Anne-Mariian toiveissa olisi kasvattaa bambuja, kun löytyisi Suomen oloja kestävä lajike.

Bambusäleikkö rajaa puutarhan naapuritilasta. Anne-Mariian toiveissa olisi kasvattaa bambuja, kun löytyisi Suomen oloja kestävä lajike.

Ko­tiu­tui­si­vat­ko bam­bu­kas­vit?

An­ne-Ma­rii­an haa­veis­sa on löy­tää met­sä­tar­haan maa­han is­tu­tet­ta­via bam­bu­kas­ve­ja, jot­ka kes­täi­si­vät Han­gon tal­ven. Ko­kei­lu­ja on jo me­neil­lään.

Met­sä­tar­han so­mis­teet An­ne-Ma­riia va­lit­see mie­li­a­lan mu­kaan.

– Ja­pa­ni­lai­sia ki­vi­lyh­ty­jä ha­lu­ai­sin li­sää. On­nek­si ys­tä­vien yli­mää­räi­set lyh­dyt ja tai­met kul­keu­tu­vat met­sä­puu­tar­haan ja löy­tä­vät paik­kan­sa.

Lue myös:

Puu­tar­hu­rin lu­mo­a­va siir­to­la­puu­tar­ha kes­kel­lä kau­pun­kia

In­koo­lai­nen puu­tar­ha on pi­o­nien val­ta­kun­ta

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ