MENU
MINTTU-JULEP
Tervetuliaisjuomana nautitaan minttu-julep coctailjuomaa.
1 lasillinen
2 tl sokeria
8–10 mintunlehteä
kivennäisvettä
1–2 dl jäämurskaa
4 cl Bourbon-viskiä
1. Mittaa sokeri lasiin. Laita päälle mintunlehdet ja murskaa lehtiä hieman lusikalla.
2. Lisää kivennäisvesi ja jäämurska. Kaada viski päälle.
AVOKADO-CEVICHE-SLIDERIT
Alkumaljan kanssa tarjotaan seesaminäkkäreille koottuja avokadoceviche-slidereita.
4–6 annosta
vaaleaa seesaminäkkileipää tai -keksejä
Ceviche:
400 g nahatonta siika- tai kuhafileetä
1 tl suolaa
2 rkl ruokosokeria
4–5 limen mehu
200 g katkarapuja
1 pieni punasipuli
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
noin sentin pala inkivääriä
1 ruukku korianteria
(2–3 rkl oliiviöljyä)
Avokadotahna:
1 avokado
1 rkl sitruunamehua
150 g ranskankermaa
ripaus suolaa
hieman rouhittua mustapippuria
Päälle:
krassia, silmusalaattia tai pikkusalaatteja
1. Valmista ceviche. Leikkaa kalafileet pieniksi kuutioiksi. Levitä ne laakeaan astiaan. Ripottele pinnalle suolaa ja ruokosokeria. Purista limen mehu kalojen päälle.
2. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori ja hienonna punasipuli ja valkosipulinkynsi. Halkaise chili, poista siemenet ja hienonna chili. Kuori ja raasta inkivääri. Hienonna korianteri. Lisää aineet kalapalojen joukkoon. Sekoita.
3. Anna cevichen kypsyä ja maustua jääkaapissa 1–2 tuntia ennen tarjoilua. Sekoita juuri ennen tarjoilua halutessasi joukkoon oliiviöljyä.
4. Poista avokadosta kuoret ja kivi. Soseuta avokado, lisää sitruunamehu, ranskankerma ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.
5. Levitä seesaminäkkileipäpalojen päälle ensin avokadotahnaa ja sitten cevicheä. Koristele krassilla, silmusalaatilla tai pikkusalaateilla.
Viinisuositus: Kypsän sitruksinen ja mineraalinen Errázuriz Sauvignon Blanc Single Vineyard 2013, Chile, 13,98 e
PHO-KEITTO
Vietnamilaisen Pho-keiton liemessä maistuvat joulusta tutut mausteet kuten tähtianis, neilikka ja kaneli.
4 annosta
1 ½ l vettä
5 rkl kana- tai kasvisfondia
3 tähtianista
4 neilikkaa
2 kanelitankoa
5–6 kokonaista mustapippuria
2 rkl soijakastiketta
3 rkl kalakastiketta
2 tl sokeria
3 cm inkivääriä
1–2 porkkanaa
250 g tofua tai kypsää broilerinfileetä
1 chili
1 pieni punasipuli
2 kevätsipulinvartta
200 g riisinuudeleita
noin 1 dl ituja
Tarjoiluun:
noin ½ dl tuoretta korianteria
noin ½ dl minttua
1 lime
1. Mittaa kattilaan vesi, fondi, tähtianikset, neilikat, kanelitangot, mustapippurit, soija- ja kalakastike sekä sokeri. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä hiljalleen 10 minuuttia.
2. Kuori ja paloittele inkivääri ja porkkanat. Lisää kasvikset liemeen ja hauduta vielä noin 10 minuuttia.
3. Kuutioi tofu tai broilerit. Halkaise chili, poista halutessasi siemenet, jos et halua keitosta kovin tulista, ja viipaloi chili. Kuori ja leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi. Viipaloi kevätsipulit.
4. Lisää nuudelit liemeen ja kuumenna keitto uudelleen kiehuvaksi. Lisää tofu- tai broileripalat, chilit, sipulisuikaleet ja kevätsipulit sekä idut. Keitä vielä hetki, kunnes nuudelit kypsyvät. Lisää tarvittaessa nestettä.
5. Ripottele valmiin keiton päälle tuoretta korianteria ja minttua ja tarjoile limen lohkojen kera.
Viinisuositus: Sitruksinen ja kevyen mausteinen Kungfu Girl Riesling 2013, Yhdysvallat, 14,99 e
NYHTÖLAMMAS, KASVIS-YRTTIKVINOA JA AASIALAINEN KAALISALAATTI
4–6 annosta
noin 1 ½ kg lampaan tai karitsan paistia
1 ½ dl ketjap manis -kastiketta
1 tl seesamiöljyä
¾ dl riisiviinietikkaa
¾ dl fariinisokeria
2 tähtianista
2 sitruunaruohoa
6–8 cm:n pala inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 iso chili
Lisäksi:
seesaminsiemeniä
tuoretta minttua
1. Kuivaa liha talouspaperilla. Sekoita kaikki mausteet keskenään ja hiero lihan pintaan. Nosta liha korkeareunaiseen uunipataan tai -vuokaan. Anna maustua jääkaapissa mielellään seuraavaan päivään tai huoneenlämmössä noin tunti.
2. Jos annat lihan maustua jääkaapissa, nosta se huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen paistamista. Nosta vuoka uuniin ilman kantta ja paista 175 asteessa tunti. Peitä pata kannella tai foliolla ja jatka paistamista vielä noin 3–4 tuntia, kunnes liha on mureaa.
3. Revi liha kahden haarukan avulla suikaleiksi. Lusikoi lihan joukkoon hieman paistolientä vuoasta mehevyyttä ja makua lisäämään.
4. Levitä revitty liha tarjoiluvadille. Koristele seesaminsiemenillä ja tuoreella mintulla.
Maukkaan nyhtölampaan kera tarjotaan kasvis-yrttikvinoaa ja aasialaista kaalisalaattia.
Viinisuositus: Pehmeä ja hedelmäinen Santa Helena Shiraz Unoaked 2013, Chile, 9,19 e, tai mausteinen ja makeahko Spy Valley Gewürztraminer 2013, Uusi-Seelanti, 14,49 e.
KARAMELLISOITU ANANAS
Karamellisoitu ananas maustetaan lorauksella sitrus- tai amarettolikööriä.
4–6 annosta
1 kokonainen ananas
1–2 rkl voita
2 tl ruokosokeria
2–3 rkl sitrus- tai
amarettolikööriä
Tarjoiluun:
noin ½ dl pistaasipähkinöitä
2 passionhedelmää
yhden limen raastettu kuori
vaniljajäätelöä
1. Leikkaa ananaksesta kanta ja tyvi pois. Poista ananaksesta kuoret. Leikkaa ananas lohkoiksi ja poista puumainen keskiosa.
2. Kuumenna voi pannulla, lisää ananakset ja kääntele niitä hetken. Ripottele päälle sokeri, anna karamellisoitua ja lisää likööri.
3. Rouhi pistaasipähkinät. Halkaise passionhedelmät ja lusikoi niiden sisus kulhoon.
4. Asettele ananaslohkoja jälkiruokalautasille, lusikoi päälle hieman passionhedelmän sisusta. Koristele pistaasirouheella ja limen kuoriraasteella. Viimeistele annokset vaniljajäätelöllä.
Viinisuositus: Kypsän sitruksinen ja hunajainen Kracher Beerenauslese Cuvée 2009, Itävalta, 0,375 l, 13,79 e
SUKLAINEN JUUSTOKAKKU JA SUOLAKINUSKIA
Makean täyteläinen, suklainen juustokakku saa viimeisen silauksen suolakinuskista ja -pähkinöistä.
8–10 annosta
Pohja:
250 g tummia suklaahippu- tai browniekeksejä
100 g voita tai margariinia
Täyte:
1 vaniljatanko
600 g maustamatonta
tuorejuustoa (esim. Philadelphia)
1 ½ dl sokeria
1 dl ruokosokeria
3 munaa
200 g ranskankermaa
½ dl maissitärkkelystä
Lisäksi:
75 g tummaa suklaata
1 prk (397 g) valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa
1 tl merisuolaa
noin 1 ½ dl suolapähkinöitä
1. Murskaa keksit teholeikkurissa tai -sekoittimessa. Sulata rasva ja sekoita joukkoon keksimurut.
2. Laita irtopohjavuoan pohjalle pohjan kokoinen leivinpaperipala.
3. Painele keksi-rasvaseos irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille.
4. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sen sisus täytteeseen. Sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi ja kaada täyte vuokaan pohjan päälle.
5. Paista kakkua 170-asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan, kunnes se on hyytynyt ja saanut hieman väriä. Laita vuoan alle leivinpaperi tai folio, sillä vuoasta saattaa tihkua rasvaa.
6. Anna kakun jäähtyä ja siirrä se viileään. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
7. Sulata paloiteltu suklaa miedolla lämmöllä paksupohjaisessa kattilassa. Mausta karamellisoitu kondensoitu maito suolalla ja sekoita notkeaksi.
8. Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoiluvadille. Raidoita kakku sulatetulla suklaalla ja suolakinuskilla. Laita kakun päälle suolapähkinät
Viinisuositus: Makea ja rusinainen Don Guido Pedro Ximénez 20 Years, Espanja, 0,375 l, 20,70 e
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2