Artikkeli

Itämainen pääsiäismenu

Valmistimme pääsiäisaterian etnisillä vivahteilla. Kipakat ja mausteiset maut antavat potkua perinteisille ruoille. Aterian päätteeksi tarjotaan suolaisen tahmaista juustokakku.

MENU

MINT­TU-JU­LEP

Ter­ve­tu­li­ais­juo­ma­na nau­ti­taan mint­tu-ju­lep coc­tail­juo­maa.

1 la­sil­li­nen

2 tl so­ke­ria

8–10 min­tun­leh­teä

ki­ven­näis­vet­tä

1–2 dl jää­murs­kaa

4 cl Bour­bon-vis­kiä

1. Mit­taa so­ke­ri la­siin. Lai­ta pääl­le min­tun­leh­det ja murs­kaa leh­tiä hie­man lu­si­kal­la.

2. Li­sää ki­ven­näis­ve­si ja jää­murs­ka. Kaa­da vis­ki pääl­le.

AVO­KA­DO-CE­VIC­HE-SLI­DE­RIT

Al­ku­mal­jan kans­sa tar­jo­taan see­sa­mi­näk­kä­reil­le koot­tu­ja avo­ka­do­ce­vic­he-sli­de­rei­ta.

4–6 an­nos­ta

vaa­le­aa see­sa­mi­näk­ki­lei­pää tai -kek­se­jä

Ce­vic­he:

400 g na­ha­ton­ta sii­ka- tai ku­ha­fi­lee­tä

1 tl suo­laa

2 rkl ruo­ko­so­ke­ria

4–5 li­men mehu

200 g kat­ka­ra­pu­ja

1 pie­ni pu­na­si­pu­li

1 val­ko­si­pu­lin­kyn­si

1 pu­nai­nen chili

noin sen­tin pala in­ki­vää­riä

1 ruuk­ku ko­ri­an­te­ria

(2–3 rkl olii­vi­öl­jyä)

Avo­ka­do­tah­na:

1 avo­ka­do

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

150 g rans­kan­ker­maa

ri­paus suo­laa

hie­man rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Pääl­le:

kras­sia, sil­mu­sa­laat­tia tai pik­ku­sa­laat­te­ja

1. Val­mis­ta ce­vic­he. Leik­kaa ka­la­fi­leet pie­nik­si kuu­ti­oik­si. Le­vi­tä ne laa­ke­aan as­ti­aan. Ri­pot­te­le pin­nal­le suo­laa ja ruo­ko­so­ke­ria. Pu­ris­ta li­men mehu ka­lo­jen pääl­le.

2. Su­la­ta ja va­lu­ta kat­ka­ra­vut. Kuo­ri ja hie­non­na pu­na­si­pu­li ja val­ko­si­pu­lin­kyn­si. Hal­kai­se chili, pois­ta sie­me­net ja hie­non­na chili. Kuo­ri ja raas­ta in­ki­vää­ri. Hie­non­na ko­ri­an­te­ri. Li­sää ai­neet ka­la­pa­lo­jen jouk­koon. Se­koi­ta.

3. An­na ce­vic­hen kyp­syä ja maus­tua jää­kaa­pis­sa 1–2 tun­tia en­nen tar­joi­lua. Se­koi­ta juu­ri en­nen tar­joi­lua ha­lu­tes­sa­si jouk­koon olii­vi­öl­jyä.

4. Pois­ta avo­ka­dos­ta kuo­ret ja kivi. So­seu­ta avo­ka­do, li­sää sit­ruu­na­me­hu, rans­kan­ker­ma ja maus­teet. Se­koi­ta ta­sai­sek­si.

5. Le­vi­tä see­sa­mi­näk­ki­lei­pä­pa­lo­jen pääl­le en­sin avo­ka­do­tah­naa ja sit­ten ce­vic­heä. Ko­ris­te­le kras­sil­la, sil­mu­sa­laa­til­la tai pik­ku­sa­laa­teil­la.

Vii­ni­suo­si­tus: Kyp­sän sit­ruk­si­nen ja mi­ne­raa­li­nen Er­rá­zu­riz Sau­vig­non Blanc Sing­le Vi­ney­ard 2013, Chile, 13,98 e

PHO-KEIT­TO

Viet­na­mi­lai­sen Pho-kei­ton lie­mes­sä mais­tu­vat jou­lus­ta tu­tut maus­teet ku­ten täh­ti­a­nis, nei­lik­ka ja ka­ne­li.

4 an­nos­ta

1 ½ l vet­tä

5 rkl kana- tai kas­vis­fon­dia

3 täh­ti­a­nis­ta

4 nei­lik­kaa

2 ka­ne­li­tan­koa

5–6 ko­ko­nais­ta mus­ta­pip­pu­ria

2 rkl soi­ja­kas­ti­ket­ta

3 rkl ka­la­kas­ti­ket­ta

2 tl so­ke­ria

3 cm in­ki­vää­riä

1–2 pork­ka­naa

250 g to­fua tai kyp­sää broi­le­rin­fi­lee­tä

1 chili

1 pie­ni pu­na­si­pu­li

2 ke­vät­si­pu­lin­vart­ta

200 g rii­si­nuu­de­lei­ta

noin 1 dl itu­ja

Tar­joi­luun:

noin ½ dl tuo­ret­ta ko­ri­an­te­ria

noin ½ dl mint­tua

1 lime

1. Mit­taa kat­ti­laan vesi, fon­di, täh­ti­a­nik­set, nei­li­kat, ka­ne­li­tan­got, mus­ta­pip­pu­rit, soi­ja- ja ka­la­kas­ti­ke sekä so­ke­ri. Kuu­men­na lie­mi kie­hu­vak­si ja kei­tä hil­jal­leen 10 mi­nuut­tia.

2. Kuo­ri ja pa­loit­te­le in­ki­vää­ri ja pork­ka­nat. Li­sää kas­vik­set lie­meen ja hau­du­ta vie­lä noin 10 mi­nuut­tia.

3. Kuu­ti­oi tofu tai broi­le­rit. Hal­kai­se chili, pois­ta ha­lu­tes­sa­si sie­me­net, jos et ha­lua kei­tos­ta ko­vin tu­lis­ta, ja vii­pa­loi chili. Kuo­ri ja leik­kaa pu­na­si­pu­li ohuik­si sii­vuik­si. Vii­pa­loi ke­vät­si­pu­lit.

4. Li­sää nuu­de­lit lie­meen ja kuu­men­na keit­to uu­del­leen kie­hu­vak­si. Li­sää tofu- tai broi­le­ri­pa­lat, chi­lit, si­pu­li­sui­ka­leet ja ke­vät­si­pu­lit sekä idut. Kei­tä vie­lä het­ki, kun­nes nuu­de­lit kyp­sy­vät. Li­sää tar­vit­ta­es­sa nes­tet­tä.

5. Ri­pot­te­le val­miin kei­ton pääl­le tuo­ret­ta ko­ri­an­te­ria ja mint­tua ja tar­joi­le li­men loh­ko­jen kera.

Vii­ni­suo­si­tus: Sit­ruk­si­nen ja ke­vy­en maus­tei­nen Kung­fu Girl Ries­ling 2013, Yh­dys­val­lat, 14,99 e

NYH­TÖ­LAM­MAS, KAS­VIS-YRT­TIK­VI­NOA JA AA­SI­A­LAI­NEN KAA­LI­SA­LAAT­TI

4–6 an­nos­ta

noin 1 ½ kg lam­paan tai ka­rit­san pais­tia

1 ½ dl ket­jap ma­nis -kas­ti­ket­ta

1 tl see­sa­mi­öl­jyä

¾ dl rii­si­vii­nie­tik­kaa

¾ dl fa­rii­ni­so­ke­ria

2 täh­ti­a­nis­ta

2 sit­ruu­na­ruo­hoa

6–8 cm:n pala in­ki­vää­riä

4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

1 iso chili

Li­säk­si:

see­sa­min­sie­me­niä

tuo­ret­ta mint­tua

1. Kui­vaa liha ta­lous­pa­pe­ril­la. Se­koi­ta kaik­ki maus­teet kes­ke­nään ja hie­ro li­han pin­taan. Nos­ta liha kor­ke­a­reu­nai­seen uu­ni­pa­taan tai -vuo­kaan. An­na maus­tua jää­kaa­pis­sa mie­lel­lään seu­raa­vaan päi­vään tai huo­neen­läm­mös­sä noin tun­ti.

2. Jos an­nat li­han maus­tua jää­kaa­pis­sa, nos­ta se huo­neen­läm­pöön vä­hin­tään puo­li tun­tia en­nen pais­ta­mis­ta. Nos­ta vuo­ka uu­niin il­man kant­ta ja pais­ta 175 as­tees­sa tun­ti. Pei­tä pata kan­nel­la tai fo­li­ol­la ja jat­ka pais­ta­mis­ta vie­lä noin 3–4 tun­tia, kun­nes liha on mu­re­aa.

3. Revi liha kah­den haa­ru­kan avul­la sui­ka­leik­si. Lu­si­koi li­han jouk­koon hie­man pais­to­lien­tä vuo­as­ta me­he­vyyt­tä ja ma­kua li­sää­mään.

4. Le­vi­tä re­vit­ty liha tar­joi­lu­va­dil­le. Ko­ris­te­le see­sa­min­sie­me­nil­lä ja tuo­reel­la min­tul­la.

Mauk­kaan nyh­tö­lam­paan kera tar­jo­taan kas­vis-yrt­tik­vi­no­aa ja aa­si­a­lais­ta kaa­li­sa­laat­tia.

Vii­ni­suo­si­tus: Peh­meä ja he­del­mäi­nen San­ta He­le­na Shi­raz Uno­a­ked 2013, Chile, 9,19 e, tai maus­tei­nen ja ma­ke­ah­ko Spy Val­ley Gewürzt­ra­mi­ner 2013, Uu­si-See­lan­ti, 14,49 e.

KA­RA­MEL­LI­SOI­TU ANA­NAS

Ka­ra­mel­li­soi­tu ana­nas maus­te­taan lo­rauk­sel­la sit­rus- tai ama­ret­to­li­köö­riä.

4–6 an­nos­ta

1 ko­ko­nai­nen ana­nas

1–2 rkl voi­ta

2 tl ruo­ko­so­ke­ria

2–3 rkl sit­rus- tai

ama­ret­to­li­köö­riä

Tar­joi­luun:

noin ½ dl pis­taa­si­päh­ki­nöi­tä

2 pas­si­on­he­del­mää

yh­den li­men raas­tet­tu kuo­ri

va­nil­ja­jää­te­löä

1. Leik­kaa ana­nak­ses­ta kan­ta ja tyvi pois. Pois­ta ana­nak­ses­ta kuo­ret. Leik­kaa ana­nas loh­koik­si ja pois­ta puu­mai­nen kes­ki­o­sa.

2. Kuu­men­na voi pan­nul­la, li­sää ana­nak­set ja kään­te­le nii­tä het­ken. Ri­pot­te­le pääl­le so­ke­ri, an­na ka­ra­mel­li­soi­tua ja li­sää li­köö­ri.

3. Rou­hi pis­taa­si­päh­ki­nät. Hal­kai­se pas­si­on­he­del­mät ja lu­si­koi nii­den si­sus kul­hoon.

4. Aset­te­le ana­nas­loh­ko­ja jäl­ki­ruo­ka­lau­ta­sil­le, lu­si­koi pääl­le hie­man pas­si­on­he­del­män si­sus­ta. Ko­ris­te­le pis­taa­si­rou­heel­la ja li­men kuo­ri­raas­teel­la. Vii­meis­te­le an­nok­set va­nil­ja­jää­te­löl­lä.

Vii­ni­suo­si­tus: Kyp­sän sit­ruk­si­nen ja hu­na­jai­nen Krac­her Bee­re­naus­le­se Cuv­ée 2009, Itä­val­ta, 0,375 l, 13,79 e

SUK­LAI­NEN JUUS­TO­KAK­KU JA SUO­LA­KI­NUS­KIA

Ma­ke­an täy­te­läi­nen, suk­lai­nen juus­to­kak­ku saa vii­mei­sen si­lauk­sen suo­la­ki­nus­kis­ta ja -päh­ki­nöis­tä.

8–10 an­nos­ta

Poh­ja:

250 g tum­mia suk­laa­hip­pu- tai brow­nie­kek­se­jä

100 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

Täy­te:

1 va­nil­ja­tan­ko

600 g maus­ta­ma­ton­ta

tuo­re­juus­toa (esim. Phi­la­delp­hia)

1 ½ dl so­ke­ria

1 dl ruo­ko­so­ke­ria

3 mu­naa

200 g rans­kan­ker­maa

½ dl mais­si­tärk­ke­lys­tä

Li­säk­si:

75 g tum­maa suk­laa­ta

1 prk (397 g) val­miik­si ka­ra­mel­li­soi­tua kon­den­soi­tua mai­toa

1 tl me­ri­suo­laa

noin 1 ½ dl suo­la­päh­ki­nöi­tä

1. Murs­kaa kek­sit te­ho­leik­ku­ris­sa tai -se­koit­ti­mes­sa. Su­la­ta ras­va ja se­koi­ta jouk­koon kek­si­mu­rut.

2. Lai­ta ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jal­le poh­jan ko­koi­nen l­ei­vin­pa­pe­ri­pa­la.

3. Pai­ne­le kek­si-ras­va­se­os ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le.

4. Hal­kai­se va­nil­ja­tan­ko ja raa­pu­ta sen si­sus täyt­tee­seen. Se­koi­ta kaik­ki täyt­teen ai­nek­set ta­sai­sek­si mas­sak­si ja kaa­da täy­te vuo­kaan poh­jan pääl­le.

5. Pais­ta kak­kua 170-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la noin tun­nin ajan, kun­nes se on hyy­ty­nyt ja saa­nut hie­man vä­riä. Lai­ta vuo­an al­le lei­vin­pa­pe­ri tai fo­lio, sil­lä vuo­as­ta saat­taa tih­kua ras­vaa.

6. An­na ka­kun jääh­tyä ja siir­rä se vii­le­ään. Kak­ku on par­haim­mil­laan seu­raa­va­na päi­vä­nä.

7. Su­la­ta pa­loi­tel­tu suk­laa mie­dol­la läm­möl­lä pak­su­poh­jai­ses­sa kat­ti­las­sa. Maus­ta ka­ra­mel­li­soi­tu kon­den­soi­tu mai­to suo­lal­la ja se­koi­ta not­ke­ak­si.

8. Ir­ro­ta kak­ku vuo­as­ta ja siir­rä tar­joi­lu­va­dil­le. Rai­doi­ta kak­ku su­la­te­tul­la suk­laal­la ja suo­la­ki­nus­kil­la. Lai­ta ka­kun pääl­le suo­la­päh­ki­nät

Vii­ni­suo­si­tus: Ma­kea ja ru­si­nai­nen Don Gui­do Ped­ro Ximé­nez 20 Ye­ars, Es­pan­ja, 0,375 l, 20,70 e