Artikkeli

Hanna Linnakko

Ku­vaus­suun­nit­te­lu Mia Lund­berg ku­vat Han­na Lin­nak­ko teks­ti An­na-Lii­sa Hä­mä­läi­nen

Hanna Gullichsenin keittiössä viihdytään

Keittiössä on kiva työskennellä, kun kaikella on oma paikkansa ja sen pitää siistinä. Tilaa ei tarvita paljon, kun sitä osaa käyttää. Näin neuvoo kokki ja ruokavaikuttaja Hanna Gullichsen. Iso ruokapöytä ja estetiikka tuovat iloa jokaiseen päivään.

Han­nan ja Joo­nak­sen per­he asuu vuok­ra­ko­dis­sa, jo­ten keit­tiö tuli an­net­tu­na. Saa­re­ke ei kuu­lu Han­nan yk­kös­lis­tal­le, mut­ta täs­sä keit­ti­ös­sä se on ko­vas­sa käy­tös­sä ja toi­mii. Val­koi­set keit­ti­ö­ka­lus­teet ovat Is­kun. Han­na vaih­toi lie­si­ta­son, uu­nin, as­ti­an­pe­su­ko­neen ja jää­kaa­pin Elect­ro­lu­xin mo­der­nei­hin lait­tei­siin. Riip­pu­hyl­ly on Ha­ko­lan. Keit­ti­ön työ­ta­sot ovat te­räs­tä.

– Te­räs on pa­ras ma­te­ri­aa­li: sil­le voi las­kea kai­ken ei­kä tar­vi­ta eril­li­siä alus­to­ja, Han­na ker­too.

Kau­neim­mat esi­neet esil­lä

Keit­ti­ös­sä on vä­hän säi­ly­tys­ti­laa, jo­ten ruo­ka­pöy­dän taak­se han­kit­tiin Lun­di­an vit­rii­ni­kaa­pit. Ylä­hyl­lyl­lä säi­ly­te­tään pa­dat, kat­ti­lat ja pan­nut, sul­je­tuis­sa kaa­peis­sa kynt­ti­lät, lei­von­tar­vik­keet ja kaik­ki ei niin es­teet­ti­nen.

Mo­ni­käyt­töi­nen kir­ja­hyl­ly

Kaik­ki huo­ne­ka­lut kan­nat­taa miet­tiä niin, et­tä nii­tä voi käyt­tää mo­nes­sa pai­kas­sa. Zar­ron kor­kea kir­ja­hyl­ly on sel­lai­nen, sa­moin Jiel­den klas­si­nen lat­ti­a­va­lai­sin. Sei­nä­lä Sis­si Ehrst­rö­min tai­de­te­os.

Iso ruo­ka­pöy­tä voi ol­la in­tii­mi

Ha­ko­lan Woo­dy-pöy­tä 260 cm pit­kä. Se on saar­nea, ja kova puu­pin­ta kes­tää hy­vin mai­to- ja pu­na­vii­ni­tah­rat. Ha­ko­lan pin­na­tuo­lit ovat ke­vy­et. Han­nal­le on tär­ke­ää, et­tä tuo­lin saa siir­re­tyk­si yh­del­lä kä­del­lä, sil­lä toi­ses­sa on usein lap­si tai veit­si. Mat­to on Ferm Li­vin­gin, ja Tom Di­xo­nin mus­tan va­lai­si­men Han­na hank­ki Zar­ros­ta.

– Ison­kin pöy­dän ää­res­sä on in­tii­miä syö­dä kak­sin, kun lait­taa kat­tauk­seen ison kuk­ka­kim­pun, Han­na vink­kaa.

Han­na on kuk­ka­kaup­pa Inb­loo­min kan­ta-asi­a­kas. Hä­nen pöy­tään­sä kuu­lu­vat run­saat, re­he­vät ja vä­rik­käät kim­put.

Kat­taus juh­lis­taa ate­ri­an

Kah­den ruo­kaih­mi­sen per­hees­sä jo­kai­nen ate­ria on tär­keä. As­ti­oi­ta ei tar­vi­ta pal­jon. Ate­ri­met ovat tär­ke­ät. Han­na käyt­tää Nor­mann Co­pen­ha­ge­nin ate­ri­mia. Ne ovat riit­tä­vän iso­ja ja mu­ka­via käyt­tää. Rie­de­lin vii­ni­la­se­ja Han­na ja Joo­nas al­koi­vat ke­räil­lä va­jaa pari vuot­ta sit­ten.

– Ar­ki­sem­pi­kin vii­ni mais­tuu pa­rem­mal­ta nois­ta la­seis­ta. Kun ker­ran on niis­tä juo­nut, ei mui­ta ha­lua, Han­na sa­noo.

Yrt­te­jä hyl­lys­sä

Ha­ko­lan riip­pu­hyl­ly on Han­nan mie­les­tä iha­na. Ruu­kuis­sa kas­vaa se­son­gin yrt­te­jä, tal­vel­la ros­ma­rii­nia ja tim­ja­mia. Kun yr­tit nuu­tu­vat, ne syö­dään tai pa­kas­te­taan.

Ta­va­rat laa­ti­koi­hin

Han­na käyt­tää laa­ti­koi­ta kaik­keen säi­lyt­tä­mi­seen: las­ten le­luis­ta kos­me­tiik­kaan. Lun­di­an Sys­tem Bo­xis­sa hän pi­tää veit­siä ja keit­ti­ön ”tu­li­a­sei­ta”, ku­ten kaa­su­pol­tin­ta.

Olo­huo­nees­sa ei te­le­vi­si­o­ta tar­vi­ta

Keit­tiö si­jait­see kak­si­ker­rok­si­sen ko­din ylä­ker­ras­sa. Keit­ti­ön yh­tey­des­sä on pie­ni hil­jai­suu­so­lo­huo­ne, eli ei telk­ka­ria. Han­na hi­la­si myös Lun­di­an työ­pis­teen olo­huo­neen sei­nus­tal­le, kos­ka hän ha­lu­aa ol­la per­heen pa­ris­sa aa­mui­sin. Nah­ka­soh­va ja tuo­li ovat Ha­ko­lan, mat­to Roots Li­ving.

Keit­tiö

Saa­rek­keel­li­nen avo­keit­tiö ja ruo­kai­lu­ti­la ker­ros­ta­los­sa Hel­sin­gis­sä.

Asuk­kaat

Kok­ki ja ruo­ka­vai­kut­ta­ja Han­na Gul­lich­sen, yrit­tä­jä Joo­nas Lau­ri­la ja kol­me poi­kaa.

Han­nan 12 tär­ke­ää keit­ti­ö­ta­va­raa

1 Iso, pui­nen leik­kuu­lau­ta. Se on pak­su ja kool­taan jopa 50 x 40 cm. Iso leik­kuu­lau­ta on tur­val­li­sem­pi, kos­ka se on pak­su ja pai­na­va. Se an­taa tar­peek­si työs­ken­te­ly­ti­laa.

2 Hyvä kok­ki­veit­si. Se kan­nat­taa hank­kia keit­ti­ö­tar­vi­ke­liik­kees­tä ja ko­keil­la am­mat­ti­tai­toi­sen myy­jän kans­sa, mikä so­pii omaan kä­teen. Opet­te­le myös pi­tä­mään huol­ta veit­ses­tä. Kun koh­te­let sitä hy­vin, se voi kes­tää koko elä­män.

3 Isot atu­lat eli pih­dit. Voit tes­ta­ta pas­tan kyp­syyt­tä tai ot­taa uu­nis­ta yh­den juu­rek­sen ja ko­keil­la kyp­syyt­tä.

4 Mic­rop­la­ne-raas­tin. Jos käy­tät par­me­saa­nia, in­ki­vää­riä ja sit­ruk­sen­kuor­ta, tämä on si­nul­le. Mic­rop­la­ne raas­taa val­ko­si­pu­lin­kin nä­tis­ti.

5 Man­do­lii­ni on vi­han­nes­ko­kin yk­kö­sa­sia. Kaik­ki mais­tuu ohu­em­pa­na vä­hän pa­rem­mal­ta ja raa­ka-ai­nees­ta saa enem­män ir­ti.

6 Ohut ja tai­pui­sa pais­tin­las­ta. Te­räs­las­tal­la saa kään­ne­tyk­si pan­nul­la mitä vain, il­man et­tä se rik­koo ruo­an.

7 Ba­mix-se­koi­tin hoi­te­lee kaik­ki tah­nat, lei­pä­mu­rut jne.

8 Kitc­hen Aid Ar­te­san -yleis­ko­ne. Käy­tän sitä kaik­keen: piz­zaan ja muu­hun lei­von­taan ja jää­te­lön te­ke­mi­seen. Kun al­kaa teh­dä sil­lä jo­ta­kin, tu­lee ai­na jo­tain hy­vää.

9 Isot pa­dat. 6 lit­raa on hyvä. Han­ki elä­mää kes­tä­viä pa­to­ja, ku­ten Le Creu­set ja Fis­kars

10 Pais­tin­pan­nu­ja tar­vit­set kak­si. Pak­su­poh­jai­nen va­lu­rau­ta­pan­nu tai mo­ni­ker­rok­si­nen te­räs­pais­tin­pan­nu pais­ta­mi­seen. In­duk­ti­o­lie­si on niin kuu­ma, et­tä vain niil­lä voi oi­ke­as­ti pais­taa. Pin­noi­tet­tua pais­tin­pan­nua käy­tät läm­mit­tä­mi­seen.

11 Isot te­räs­kul­hot käy­vät kaik­keen. Sen olen op­pi­nut ra­vin­to­la­keit­ti­ös­sä. Niis­sä voit esi­val­mis­tel­la ja säi­lyt­tää. Ne säi­ly­vät si­säk­käin, jo­ten ne vie­vät vä­hän ti­laa. Käy­tän Ike­an kul­ho­ja.

12 Kaa­su­pol­tin. Käy­tän sitä lo­hen pin­ta­pais­ta­mi­seen ja jäl­ki­ruo­is­sa se on voit­ta­ma­ton.

Vink­ki: Kun leik­kaat he­del­miä tai kuo­rit par­saa, suo­jaa leik­kuu­lau­ta lei­vin­pa­pe­ril­la. Suo­jaa myös uu­nin poh­ja lei­vin­pa­pe­ril­la, kun kak­ku­tai­ki­na voi va­lua vuo­as­ta pois.