Teksti Taina Laaksoharju
Kuva Jeppe Tuomainen
1. Mitä kaava sanoo?
Piha saa olla persoonallinen, vaikka kadun puoli olisikin yhtenäinen naapureiden kanssa. Kannattaa silti tutustua asemakaavaan, ennen kuin alkaa haaveilla syreeni- tai tuija-aidasta.
Kaava kertoo, onko alueella sitovia yleisohjeita esimerkiksi aitamateriaaleista, väreistä tai puiden sijoittelusta. Niistä huolimatta kotipuutarhurille jää vielä runsaasti valinnanmahdollisuuksia.
2. Ilmasto ja ilmansuunta pysyvät
Jokaisella tontilla on oma pienilmastonsa. Myös maaperä sekä valo-olosuhteet vaihtelevat. Näistä pystyy vaihtamaan vain maaperän (harvoin pohjamaata), mutta ilmasto tai ilmansuunta eivät vaihdu.
Talven kovuuteen, syksyn pituuteen, ilman kosteuteen ja yöpakkasten yleisyyteen vaikuttaa tontin sijainti joko mantereella tai meren lähellä. Meri pehmentää talven tuloa ja ehkäisee yöpakkasia, joten voit valita hieman arempia lajeja kuin sisämaassa. Myös ympäröivä kasvillisuus ja pinnan korkeuserot vaikuttavat pienilmastoon.
Omaan pihaan kannattaa tutustua rauhassa, jotta ei vahingossa perusta esimerkiksi ruusupenkkiä kaikista alavimpaan eli kylmimpään paikkaan.
Lue myös: 5 vinkkiä pihan valaistukseen
3. Selvitä maaperän laatu
Maaperämme on luontaisesti hapanta ja yleensä sopimatonta yleisille, kalkittua maata kaipaaville koristekasveille. Maaperän laatu on selvitettävä, ennen kuin iskee lapiolla ensimmäistäkään istutuskuoppaa. Hiekkamaille lisätään humusta (kasvinjätteistä syntynyttä multaa tai turvetta) ja savimaille hiekkaa ja humusta. Kalkitus tehdään noin kolmen vuoden välein.
4. Minne aurinko paistaa?
Oleskelupihat ovat useimmiten etelän tai lännen suunnassa. Silti valo-olosuhteet voivat vaihdella paljonkin. Alkukeväällä aurinkoinen piha, jonka ympärillä on paljon lehtipuita, voi olla kesällä vailla aurinkopaikkaa. Auringonpalvojalla onkin kaksi terassia: yksi aamu- ja yksi ilta-auringolle.
Kasveille auringonvalo on kohtalonkysymys. Suurin osa niistä nauttii osittaisesta valosta, mutta ei jatkuvasta paahteesta. Onneksi kasveja on saatavilla sekä valoon että varjoon.
Lue myös: Näin istutat pihallesi sopivimmat pensaat
5. Vanha piha voi yllättää
Jos olet vanhan talon uudisasukas, ensimmäisenä vuonna kannattaa vain seurata, mitä pihasta nousee. Ihanimpia yllätyksiä ovat vanhat pionit, liljat ja omenapuut. Voi tietysti käydä niinkin, ettei pihasta nouse muita kuin rikkaruohoja. Jos et halua ryhtyä kemialliseen torjuntaan, hyvä konsti on peittää rikkaruohot paksulla sanomalehtikerroksella tai mustalla muovilla. Rikkaruohot kuolevat vuodessa katteen alla.
6. Oletko vasta-alkaja?
Jos olet puutarha-asioissa vasta-alkaja, pyydä puutarhuri tai viheralan ammattilainen pihakäynnille. Saat tilannekatsauksen, lajiluettelon, suosituksia säästettävistä ja kaadettavista kasveista ja paljon tietoa, joka pelastaa paitsi rahanmenolta myös virhearvioilta ja muilta peruuttamattomilta vahingoilta.
Vinkki!
Lähde puutarhamyymälään pihasuunnitelman kanssa. Näin et osta juuri kukassa olevia tarjouskasveja, jotka eivät ehkä sovi lainkaan kasvupaikalleen.
Lue myös:
Näin torjut pihaltasi myyrät ja muut tuholaiset luonnollisesti
Ammattilaisen neuvot: Näin suunnittelet pihan
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2