Artikkeli

Teks­ti An­na-Lii­sa Hä­mä­läi­nen

Ku­vat Mari Lah­ti

Haaveissa uusi keittiö? 5 vinkkiä onnistuneeseen keitti­ö­re­monttiin

Keittiöremontti on kallis ja vaativa. Suunnittele ja toteuta uusi keittiö harkiten. Hyödynnä ammattilaisia suunnittelussa ja itse remontissa.

1. Il­moi­ta ta­lo­yh­ti­öl­le

Asun­to-osa­keyh­ti­ös­sä keit­ti­ö­re­mon­tis­ta tu­lee il­moit­taa ta­lo­yh­ti­öl­le, jon­ka hal­li­tus an­taa sii­hen lu­van. Ta­lo­yh­ti­öl­le il­moi­tat myös re­mon­tin ura­koit­si­jan ja aliu­ra­koit­si­jat.

Voit tar­vi­ta ta­lo­yh­ti­öl­tä tie­to­ja myös huip­pui­mu­rin ja so­pi­van lie­si­tuu­let­ti­men tyy­pis­tä. Tek­ni­nen isän­nöit­si­jä tar­kas­taa ti­lan en­nen ja jäl­keen re­mon­tin. Tämä mak­soi meil­lä noin 500 eu­roa.

2. Luo­ta am­mat­ti­lai­siin

Suun­nit­te­le re­mont­ti ja uu­si keit­tiö huo­lel­li­ses­ti. Aloi­ta vä­hin­tään puo­li vuot­ta en­nen re­mon­tin ajan­koh­taa. Am­mat­ti­tai­toi­nen keit­ti­ö­suun­nit­te­li­ja on suu­ri apu. Meil­lä suun­nit­te­li­ja kek­si toi­mi­van, uu­den pai­kan mik­rol­le ja uu­nil­le. Myös kaap­pien ja laa­ti­koi­den mi­toi­tus oli nap­pi­työ­tä.

Luo­tet­ta­va ura­koit­si­ja on tär­keä hen­ki­lö. Sel­vi­tä etu­kä­teen, et­tä ura­koit­si­jan asi­at ovat kun­nos­sa. Meil­lä urak­ka teh­tiin avai­met kä­teen -pe­ri­aat­teel­la, jol­loin pää­u­ra­koit­si­ja hoi­ti säh­kö- ja lvi-töi­den te­ki­jät ja il­moit­ti tar­vit­ta­vat tie­dot ta­lo­yh­ti­öl­le.

Lue myös: Näin luot keit­ti­öön ylel­li­syyt­tä jopa al­le 30 eu­rol­la

3. Pyy­dä uu­si keit­tiö tar­jouk­si­neen pa­pe­ril­le

Pyy­dä tark­ka kir­jal­li­nen tar­jous. Sovi kir­jal­li­ses­ti mak­su­ai­ka­tau­lus­ta ja -eris­tä. Pyy­dä ja tar­kis­ta eri­tel­lyt las­kut ja pidä ne tal­les­sa. Sovi re­mon­tin val­mis­tu­mi­ses­ta kir­jal­li­ses­ti ja myös sank­ti­ois­ta myö­häs­ty­mi­sen ja vir­hei­den osal­ta.

4. Va­rau­du yl­lä­tyk­siin

Kaik­ki ei kos­kaan mene täs­mäl­leen niin kuin on suun­ni­tel­tu. Meil­lä ki­vi­ta­so vaih­tui la­mi­naat­tiin, kos­ka re­mont­ti oli­si ki­vi­teh­taan ke­sä­lo­man ta­kia vii­väs­ty­nyt tois­ta kuu­kaut­ta.

Yk­si kaa­pi­no­vi oli oi­ke­an mit­tai­se­na pai­koil­laan mar­ras­kuus­sa, kun muu re­mont­ti val­mis­tui elo­kuun alus­sa. Ko­ko­nai­suu­te­na re­mont­ti su­jui eri­no­mai­ses­ti ja ai­ka­tau­lus­sa. Aloin pur­kaa keit­ti­ö­tä ju­han­nus­vii­kol­la, ja re­mont­ti oli val­mis 10. elo­kuu­ta.

5. Älä tee­tä pi­me­ää työ­tä

Pi­meä työ on pait­si kiel­let­tyä myös tyh­mää, kos­ka on­gel­mien il­maan­tu­es­sa vas­tuul­lis­ta te­ki­jää ei löy­dy.

Re­mon­tin työ­o­suu­des­ta saat ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen, 2 400 e/hen­ki­lö. Sa­mas­sa ta­lou­des­sa kak­si hen­ki­löä voi vä­hen­tää sum­man.

Vuon­na 2017 ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­seen oi­keut­ta­va osuus nou­see 45 pro­sen­tis­ta 50 pro­sent­tiin yri­tyk­sel­tä tai yrit­tä­jäl­tä os­tet­ta­vas­ta työs­tä ja 15 pro­sen­tis­ta 20 pro­sent­tiin mak­se­tus­ta pal­kas­ta.

Ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen voi il­moit­taa ja hyö­dyn­tää ve­ro­tuk­ses­sa vä­lit­tö­mäs­ti, kun las­kut on mak­set­tu. Las­kuis­ta tu­lee käy­dä il­mi työn osuus. Il­moi­tus ver­kos­sa: vero.fi.

Lue li­sää:

Näin suun­nit­te­let toi­mi­van ja ava­ran keit­ti­ön

5 vink­kiä täy­del­li­seen keit­ti­öön

3 x on­nis­tu­nut keit­ti­ön muo­don­muu­tos