Dim sum -kokkikurssilla valmistimme aasialaisia nyyttejä kolmella erilaisella täytteellä, kanalla, kinkulla ja katkaravulla. Valmistustapa höyryttämällä oli aasialainen, täytteet kurssin vetäjä Marie Bauduret oli miettinyt ranskalaiseen makuun sopiviksi.
Toinen ravintolan ja kokkikoulun omistajasiskoksista, Marie, työtason ääressä. Takana montpellieriläisen nuoren taiteilijan, Gumin, herkullinen suklaataideteos.
Tutustumme Jaana Reinikaisen kanssa kinkkutäytteen raaka-aineisiin ennen töihin ryhtymistä.
Värikkäät dim sum -raaka-aineet on kasattu valmiiksi kokkikoulun työtasolle.
Dim sumien lisäksi valmistimme neljää erilaista kastiketta. Kaikki höyrytetyt nyytit ja kastikkeet sopivat keskenään, joten erilaisilla täytteillä valmistettuja dim sumeja yhdistelemällä eri makuisiin kastikkeisiin sai monta herkullista makuyhdistelmää.
Kastikkeet olivat nopeita ja helppoja valmistaa. Neljä erilaista makua olivat satay-, makea chili–korianteri-, savustettu paprika- ja soija–minttukastike. Savustettu paprikakastike sopii erinomaisesti myös meren elävien, kuten ostereiden ja simpukoiden, kanssa.
Kaikki kokkikoululaiset työn touhussa.
Dim sumeihin ja kastikkeisiin tarvittavia ruoka-aineita.
Dim sumeja voi tarjoilla alkuruokana tai pääruokana, jolloin lisukkeeksi sopivat riisi ja vihannekset. Kinkkutäytteisiin dim sumeihin käytetään kastanjoita, jotka meille suomalaisille voivat kuulostaa eksoottisilta. Ranskalaisessa keittiössä kastanjoita käytetään kuitenkin paljon myös suolaisiin ruokiin.
Dim sumeihin käytettävän ravioli-tyyppisen wonton-taikinan voi tehdä myös itse, mutta se on melko työlästä ja hankalaa. Wontonia voi ostaa valmiiksi kaulittuina pieninä taikinalevyinä aasialaisista elintarvikeliikkeistä.
Wonton-taikinapaketti. Nyyttien tekemiseen tarvitaan pyöreä muotti, joka on 6 tai 8 senttimetriä halkaisijaltaan. Jos haluaa dim sumeista pieniä alkupaloja, kannattaa valita pienempi muotti. Työvaiheet käydään läpi resepteissä.
Wonton-taikinasta otetaan pyöreällä muotilla sopivan kokoisia levyjä.
Pyöreän taikinan päälle laitetaan noin teelusikallinen täytettä.
Kun wonton-taikinalevyt on täytetty ja rypytetty kauniiksi nyyteiksi, ne keitetään bambusihdin sisällä. Kattilassa keitetään vesi kiehuvaksi ja päälle asetetaan sopivan kokoinen aasialainen bambusihti. Bambusihtejä voi olla useampi päällekkäin. Alimmaksi kannattaa laittaa pisimmän kypsymisajan vaativat dim sumit, kanatäytteiset, ja ylimmäksi lyhyimmän kypsymisajan vaativat, kinkkutäytteiset dim sumit.
Nyytit nostetaan bambukeittimen pohjalle, jossa on salaatinlehtiä.
Marie kasaa kolme bambukeitintä päällekkäin kiehuvan vesikattilan päälle.
Pohjalle, ennen dim sumien asettelemista keittimeen, laitetaan kerros salaatinlehtiä tai sivellään pohjaan öljyä. Tällä estetään dim sumien tarttuminen sihdin pohjaan kiinni. Pienempien nyyttien keittoaika on noin 10 ja isompien noin 15 minuuttia. Jos nyytit alkavat aueta, ne kannattaa ottaa pois.
Brigitte (vasemmalla) laittaa vielä viimeisen kastikkeen tarjoiluastiaan.
Käytön jälkeen bambusihti täytyy puhdistaa ja antaa kuivua auringossa, miedolla lämmöllä uunissa tai lämpöpatterin päällä.
Kokkikoulun ulkopuolella on siskosten Comptoir de l’Arc -ravintolan terassi. Oveen on kiinnitetty kokkikoulun ohjelmisto.
Ruoanlaitosta pitäville suosittelen kokkikoulua vieraassa maassa ja kulttuurissa. Olen ennen Montpellieriä käynyt koko päivän kokkikurssin Thaimaan Phuketissa, jossa iso avokeittiö oli aivan meren rannalla. Kurssikavereina japanilaisia, australialaisia ja yksi ruotsalaisrouva aloitimme päivän ruokaostoksilla Phuket Townin torilla ja päätimme sen yhteiseen herkulliseen, itse valmistettuun ateriaan.
Ihania muistoja ja hyödyllisiä taitoja rikkaampana unelmoin kokkikouluviikosta Toskanassa, joka on sydäntäni lähellä!
JUTTA YLÄ-MONONEN
KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLA
RESEPTIKÄÄNNÖKSET JAANA REINIKAINEN
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ