Artikkeli

4 syksyn parasta ruokakirjaa

Lä­hi­ruo­kaa luon­nos­ta

Bör­je Sal­ming: Luon­non suu­ri ruo­ka-ait­ta – erän­kä­vi­jän par­haat re­sep­tit, suo­men­ta­nut Eli­na Lus­tig, 124 s. Gum­me­rus, noin 25 e. Ruot­sa­lai­nen jää­kiek­ko­le­gen­da on koon­nut kir­jaan luon­no­nan­ti­mis­ta val­mis­tet­ta­via ruo­ka­la­je­ja. Luon­toa ja erä­mai­ta ra­kas­ta­va her­kut­te­lee vas­ta­pyy­de­tyl­lä ka­lal­la, riis­tal­la, sie­nil­lä ja mar­joil­la. Re­sep­tien li­säk­si kir­ja tar­jo­aa käy­tän­nöl­li­siä vink­ke­jä va­el­ta­maan läh­te­väl­le sekä tun­nel­mal­li­sia mai­se­ma­ku­via. (MH)

Sie­ni­ruo­kia kii­na­lai­sit­tain

Ina Ruo­ko­lai­nen ja Mari Man­ni­nen: Suo­ma­lai­sia sie­ni­ruo­kia kii­na­lai­sel­la ot­teel­la, 122 s. Nemo, noin 32 e. Kii­naan suun­na­tun sie­ni­ai­hei­sen ruo­ka­mat­kan jäl­keen toi­mit­ta­ja­kol­le­gat et­si­vät suo­ma­lais­vas­ti­neet kii­na­lai­sil­le ruo­ka­sie­nil­le ja loi­vat mah­dol­li­sim­man lä­hel­lä ai­toa kii­na­lais­ta ruo­kaa ole­vat ruo­ka­oh­jeet. Tu­lok­se­na syn­tyi keit­to­kir­ja, jos­sa pe­reh­dy­tään kii­na­lai­seen ruo­ka- ja sie­ni­kul­tuu­riin pe­rin­poh­jai­ses­ti. (MH)

Mes­ta­ri­kok­kien säi­lön­tä­oh­jeet

Ilk­ka Iso­ta­lo ja San­te­ri Vuo­sa­ra: Säi­lö & kok­kaa – Her­kul­li­sia ma­ku­ja ym­pä­ri vuo­den, Do­cen­do, noin 29 e. Kak­si kok­kia ko­ko­si par­haim­mat säi­lön­tä­re­sep­tin­sä yk­siin kan­siin. Kir­ja pe­reh­dyt­tää kui­vaa­mi­sen, suo­laa­mi­sen, kel­la­roin­nin, etik­kä­säi­lön­nän, ras­vaan säi­lö­mi­sen, ha­pat­ta­mi­sen, hil­loa­mi­sen, me­hus­ta­mi­sen sekä al­ko­ho­liin säi­lö­mi­sen sa­loi­hin. Her­kul­li­set ruo­ka­oh­jeet in­nos­ta­vat ko­kei­le­maan. (MH)

Riis­ta­ruo­kien tie­to­pa­ket­ti

Juha Jor­ma­nai­nen: suo­ma­lais­ta riis­ta­ruo­kaa, 231 s. Re­ad­me, noin 24 e. Rons­ki ja kau­nis­te­le­ma­ton riis­ta­kir­ja on tuh­ti tie­to­pa­ket­ti met­säs­tä­jäl­le ja riis­ta­ruo­kien val­mis­ta­jal­le. Esi­mer­kik­si jä­nik­sen pa­loit­te­lu on ha­vain­nol­lis­tet­tu kir­jas­sa hy­vin. Met­säs­tys­ta­ri­nat luon­to­ku­vi­neen elä­vöit­tä­vät kir­jaa. Ret­ro­hen­ki­sil­lä ruo­ka­ku­vil­la höys­te­tyt re­sep­tit si­säl­tä­vät myös kul­le­kin ruo­al­le so­pi­van vii­ni­suo­si­tuk­sen. (MH)