Opas
Sisustus
Etikoilla, pulvereilla ja höyrytyksellä saat keittiön eri paikat puhtaaksi.

Etikoilla, pulvereilla ja höyrytyksellä saat keittiön eri paikat puhtaaksi.

Jaanis Kerkis

Mari Har­ju­la

10 parasta siivousvinkkiä keittiöön

Haluatko tiskipöydän kiiltäväksi ja lavuaarin putipuhtaaksi? Poimi nämä 10 vinkkiä ja iloitse raikkaasta keittiöstä.

1. Kiil­lo­ta te­räs­pin­nat

Pyy­hi te­räs­pin­nat ke­vy­es­ti ve­teen tai as­ti­an­pe­su­ai­ne­liu­ok­seen kos­tu­te­tul­la mik­ro­kui­tu­tis­ki­lii­nal­la. Han­ka­liin jäl­kiin tep­sii ik­ku­nan­pe­su­ai­ne tai te­räk­sen­hoi­to­ai­ne. Pyy­hi har­jat­tu­ja ja kiil­lo­tet­tu­ja pin­to­ja ai­na kiil­lo­tuk­sen suun­tai­ses­ti, jot­ta pin­taan ei jää jäl­kiä!

2. Sor­men­jäl­jet pois keit­ti­ön nur­kis­ta

Ras­va­tah­rat ja sor­men­jäl­jet saat pois­tet­tua keit­ti­ön­kaa­peis­ta mik­ro­kui­tu­lii­nal­la ja ras­vai­sen lian pois­toon tar­koi­te­tul­la puh­dis­tu­sai­neel­la tai ta­lous­sp­riil­lä, ku­ten Si­no­lil­la.

3. Pul­ve­ria tis­ki­al­taa­seen

Tis­ki­al­taat- ja pöy­dän saat kirk­kaik­si, kun le­vi­tät niil­le en­sin pyy­kin­pe­su­pul­ve­ria ja han­kaat sit­ten kos­tu­te­tul­la tis­ki­har­jal­la. Huuh­te­le ja pyy­hi pin­nat lo­puk­si huo­lel­li­ses­ti. Kiil­lo­ta ha­nat kirk­kaik­si ki­ven­näis­ve­teen kas­te­tul­la mik­ro­kui­tu­tis­ki­lii­nal­la.

4. Ko­ne­tis­ki­ai­net­ta kat­ti­loi­hin

Poh­jaan pa­la­nut ruo­ka ir­to­aa kat­ti­lois­ta, kun li­o­tat kat­ti­laa pyy­kin- tai ko­ne­tis­ki­ai­ne­liu­ok­ses­sa tai kei­tät kat­ti­las­sa pe­su­ai­ne­liu­os­ta (½–1 dl pe­su­jau­het­ta / 1 l vet­tä). Voit han­ga­ta kat­ti­laa myös kos­tu­te­tul­la so­ke­ri­pa­lal­la.  Har­maan­val­koi­set täp­lät ja sa­teen­kaa­ren vä­rit kat­ti­lois­sa läh­te­vät eti­kal­la. Kei­tä kat­ti­las­sa etik­ka­liu­os­ta (½–1 dl etik­kaa / 1 l vet­tä), huuh­te­le ja kui­vaa.

Voit han­ga­ta täp­liä myös sit­ruu­nan­puo­lik­kaal­la.  Kir­ja­vik­si käy­neet te­räk­si­set ruo­kai­lu­vä­li­neet saat puh­taak­si kie­haut­ta­mal­la ne pyy­kin- tai ko­ne­as­ti­an­pe­su­ai­ne­ve­des­sä. Huuh­te­le lo­puk­si hy­vin.

5. Puh­dis­ta jää­kaap­pi eti­kal­la

Ir­ro­ta ja pese hyl­lyt ja vi­han­nes­lo­ke­rot as­ti­an­pe­su­ai­neel­la. Pyy­hi jää­kaap­pi sekä sisä- et­tä ul­ko­puo­lel­ta mik­ro­kui­tu­tis­ki­lii­nal­la. Pyy­hi myös tii­vis­teet! Imu­roi kaa­pin ta­ka­na ole­va lauh­du­tin ja komp­res­so­ri. Tunk­kai­ses­ta ha­jus­ta pää­set eroon, kun pyy­hit jää­kaa­pin etik­ka­liu­ok­sel­la (1 dl etik­kaa / 1 l vet­tä). Ha­jut saat ku­riin myös ruo­ka­soo­dal­la. Pari ruo­ka­lu­si­kal­lis­ta ruo­ka­soo­daa as­ti­as­sa ke­rää ha­jut jää­kaa­pis­ta.

Etikoilla, pulvereilla ja höyrytyksellä saat keittiön eri paikat puhtaaksi.

Etikoilla, pulvereilla ja höyrytyksellä saat keittiön eri paikat puhtaaksi.

Jaanis Kerkis

6. Puh­dis­ta lie­si ja tuu­le­tin

Pyy­hi ir­to­li­ka pois as­ti­an­pe­su­ai­nee­seen kos­tu­te­tul­la sii­vous­lii­nal­la. Puh­dis­ta va­lu­rau­ta­le­vyt har­jaa­mal­la ne lie­si­har­jal­la ja ema­li­o­sat han­kaus­sie­nel­lä män­ty­suo­paa tai as­ti­an­pe­su­ai­net­ta käyt­tä­en. Le­vy­jen reu­no­jen tum­men­tu­mat saa pois kos­tu­te­tul­la so­ke­ri­pa­lal­la. Pyy­hi so­ke­ri­jää­mät huo­lel­li­ses­ti pois. Jot­ta le­vyt ei­vät ruos­tu, pyy­hi ne lo­puk­si ruo­ka­öl­jyyn kas­te­tul­la ta­lous­pa­pe­ril­la pyö­ri­vin liik­kein.

Ke­raa­mi­ses­ta lie­si­ta­sos­ta lika läh­tee me­tal­li­kaa­pi­mel­la ja ke­raa­mi­sen ta­son puh­dis­tu­sai­neel­la. Pese myös lie­si­tuu­let­ti­men ras­va­suo­dat­ti­met sään­nöl­li­ses­ti!

7. Sit­ruu­na­hap­po hyö­dyk­si

Pois­ta kalk­ki sit­ruu­na­ha­pol­la. An­nos­te­le sit­ruu­na­hap­poa pe­su­ai­ne­lo­ke­roon 20–50 gram­maa ko­neen li­kai­suu­des­ta riip­pu­en. Pese kone tyh­jil­lään mah­dol­li­sim­man kuu­mal­la pe­suoh­jel­mal­la (60–65 as­tet­ta). Kyt­ke kui­vaus­vai­he pois tai py­säy­tä kone en­nen sen al­ka­mis­ta, jot­ta sak­ka ei kiin­ni­ty uu­del­leen.

Pese kone vie­lä tyh­jil­lään sa­mal­la pe­suoh­jel­mal­la, käy­tä fos­faat­ti­pi­tois­ta ko­ne­tis­ki­ai­net­ta. Puh­dis­ta suih­ku­var­ret pul­lo­har­jal­la, ja pois­ta suut­ti­miin tart­tu­neet ruo­an­täh­teet ham­mas­ti­kul­la. Ir­ro­ta ja pese jä­te­sii­vi­lä sään­nöl­li­ses­ti. Pyy­hi luu­kun reu­nat, tii­vis­tei­den vä­lit ja sa­ra­noi­den alue.

8. Kah­vin­keit­ti­mes­tä kal­kit pois

Ir­ro­ta kah­vin­keit­ti­men joh­to pis­to­ra­si­as­ta en­nen puh­dis­tus­ta. Pese kah­vi­sup­pi­lo ja kan­nu as­ti­an­pe­su­ai­neel­la. Pint­ty­neen lian ir­rot­taa ruo­ka­soo­da ja kos­te­al­la as­ti­an­pe­su­har­jal­la har­jaa­mi­nen.

Pese ve­si­säi­liö as­ti­an­pe­su­ai­neel­la sekä as­ti­an­pe­su- tai pul­lo­har­jal­la. Huuh­do säi­liö huo­lel­la. Sa­os­tu­mat puh­dis­te­taan eril­li­sel­lä kal­kin­pois­to­ai­neel­la oh­jeen mu­kaan tai ve­del­lä lai­men­ne­tul­la vä­ki­vii­na­e­ti­kal­la (1:1). Kaa­da puo­li tai ¾ kan­nul­lis­ta etik­ka­liu­os­ta ve­si­säi­li­öön. Va­lu­ta puo­let liu­ok­ses­ta keit­ti­men läpi. Kat­kai­se vir­ta ja an­na vai­kut­taa 5–10 mi­nuut­tia. Kyt­ke vir­ta ja va­lu­ta lo­put liu­ok­ses­ta keit­ti­men läpi. Kei­tä sekä ve­si­säi­li­ön puh­dis­tuk­sen et­tä etik­ka­liu­ok­sen va­lut­ta­mi­sen jäl­keen 2–4 kan­nul­lis­ta puh­das­ta vet­tä. Huuh­te­le pan­nu hy­vin.

9. Uu­ni pu­ti­puh­taak­si

Puh­dis­ta uu­ni sään­nöl­li­ses­ti kos­te­al­la sie­ni­pyyh­keel­lä tai mik­ro­kui­tu­lii­nal­la ja as­ti­an­pe­su­ai­neel­la. Käy­tä puh­dis­tu­soh­jel­maa, jos uu­nis­sa sel­lai­nen on. Ke­vy­es­ti li­kai­nen uu­ni puh­dis­tuu män­ty­suo­val­la. Le­vi­tä män­ty­suo­pa­liu­os­ta pin­noil­le, kuu­men­na uu­ni 50–70 as­tee­seen. An­na jääh­tyä ja har­jaa peh­me­äl­lä har­jal­la tai sie­nel­lä. Pyy­hi huo­lel­li­ses­ti. Puh­dis­ta uu­nin­luu­kun lasi sisä- ja ul­ko­puo­lel­ta. Ul­ko­la­sin voi usein ir­rot­taa puh­dis­tus­ta var­ten. Pese uu­ni­pel­lit ja -ri­ti­lä as­ti­an­pe­su­ai­neel­la. Li­o­ta tar­vit­ta­es­sa.

Pel­tien puh­dis­tuk­seen so­pii peh­meä har­ja tai sie­ni ja uu­ni­ri­ti­lään han­kaus­sie­ni. Huuh­te­le ja kui­vaa pel­lit pe­sun jäl­keen. Pint­ty­nyt lika läh­tee uu­nis­ta ja pel­leis­tä uu­nin­puh­dis­tu­sai­neel­la.

10. Mik­ro puuh­taak­si höy­ryt­tä­mäl­lä

Höy­ry­tä pois mik­ro­aal­tou­u­nin si­sä­pin­toi­hin kui­vu­neet ruo­an­rois­keet. Lai­ta mik­roon kul­ho, jos­sa on pari de­si­lit­raa vet­tä. Ha­jut saat pois, kun li­säät ve­teen til­kan etik­kaa, sit­ruu­na­me­hua tai ruo­ka­soo­daa. Kuu­men­na 2–4 mi­nuut­tia si­ten, et­tä vesi ku­pis­sa kie­hah­taa ja höy­rys­tyy. Höy­ry­tyk­sen jäl­keen tah­rat on help­po pyyh­kiä pois mik­ron si­sä­pin­noil­ta. Pese myös mik­ro­lau­ta­nen.

kul­ho, jos­sa on pari de­si­lit­raa vet­tä. Ha­jut saat pois, kun li­säät ve­teen til­kan etik­kaa, sit­ruu­na­me­hua tai ruo­ka­soo­daa. Kuu­men­na 2–4 mi­nuut­tia si­ten, et­tä vesi ku­pis­sa kie­hah­taa ja höy­rys­tyy. Höy­ry­tyk­sen jäl­keen tah­rat on help­po pyyh­kiä pois mik­ron si­sä­pin­noil­ta. Pese myös mik­ro­lau­ta­nen