Teskti PIA BUUSMANN, SUSIE HELSING NIELSEN JA TAINA LAAKSOHARJU
Kuvat JES BUUSMANN
Suomennos CAMILLA RENVALL
Porkkanan voit kylvää toukokuusta alkaen. Tarkista siemenpussin kyljestä kylvöohje. Esivalmistele maa möyhimällä se kuohkeaksi, poista rikkaruohot, juuret ja kivet. Muokkaa maa kunnolla, ensin lapiolla tai talikolla ja tasoita sitten kasvualusta haravalla. Tee haravan varrella maahan kylvöurat ja kastele ne.
Ripottele kuhunkin uraan hyvin ohut kerros porkkanansiemeniä. Pienet siemenet ovat hankalia käsitellä, joten ne kannattaa sekoittaa hiekkaan ennen maahan sirottamista. Näin urakka sujuu helpommin, eikä siemeniä kulu liikaa. Sekoita hiekkaa ja siemeniä suhteessa 9/1.
Peitä siemenet kevyesti mullalla, multakerros saa olla korkeintaan sentin paksuinen. Kastele pinta varovasti kannulla, jossa on vedensirotin. Lämpötila ja kosteus vaikuttavat itämisaikaan, mutta keskimäärin porkkana itää reilussa kahdessa viikossa. Poista rikkaruohot säännöllisesti, mieluiten heti pieninä.
Harvennus on tärkeää
Porkkana täytyy harventaa ajoissa, jotta sen kasvu ei häiriintyisi. Harvenna porkkanat ensimmäisen kerran heti, kun erotat taimet hyvin toisistaan. Harventamisen jälkeen on hyvä kastella viljelmä, jotta maa tiivistyy uudelleen. Älä harvenna kaikkia taimia kerralla vaan sitä mukaa, kun porkkanat tarvitsevat lisää kasvutilaa.
Pienet harvennustaimet maistuvat herkullisilta kokonaisina salaatissa. Porkkanan nuorissa lehdissä on hienostunut maku. Porkkanasatoa saa alkaa korjata heinäkuusta ja jatkaa lokakuuhun saakka. Voit tehdä myös talvea vasten syyskylvön, joka nopeuttaa seuraavan vuoden satoa.
Lannoita varovasti
Maaperä ja ilmasto vaikuttavat porkkanan makuun. Makuvivahteet muuttuvat myös valmistustavan mukaan. Kannattaakin viljellä eri lajikkeita, jotta maittavia porkkanoita riittää sekä raakoina että kypsinä nautittaviksi. Oranssit lajikkeet ovat makeampia raakoina kuin muut.
Jotta porkkanoista kasvaisi pitkiä ja tasaisia, mullan tulee olla kuohkeaa, ravinteikasta ja kivetöntä. Mikäli juuret törmäävät kiveen tai kovaan multapaakkuun, juuri haarautuu. Niistä tulee käyriä tai epämuodostuneita. Jos maata lannoitetaan liikaa, siemenet eivät idä kunnolla. Itämistä voi helpottaa tekemällä lapiolla melko syvän uran, joka täytetään hiekalla ennen siementen kylvämistä. Tällä tavalla voi parantaa myös porkkanoille hankalaa, liian savipitoista maata.
Pidä tuholaiset kaukana
Välttääksesi porkkanakärpäsen toukkien ja porkkanakemppien tuhot peitä porkkanarivit hallaharsolla siementen kylvöstä ainakin juhannukseen saakka.
Voit myös torjua tuholaisia viljelemällä porkkanarivien välissä voimakkaasti tuoksuvia kasveja, esimerkiksi sipulia tai samettikukkaa.
Hyvä vinkki porkkanakärpästen toukkien torjumiseksi on levittää leikattua ruohoa maan päälle parin sentin kerrokseksi. Kemppejä puolestaan hämätään kylvöaikaa lykkäämällä.
Hyviä lajikkeita
’WHITE SATIN’ on valkoinen porkkana, jonka maapinnan yläpuolella kasvava osa on vihreä. Väristään huolimatta se ei ole myrkyllinen, kuten vihreä peruna. Maistuu parhaalta raakana. Saatavilla vain sekoituksissa.
’YELLOWSTONE’
’YELLOWSTONE’ on hieno, sitruunankeltainen porkkana, jolla on makean herkullinen maku. Väri pysyy samanlaisena kypsentäessä. Se on vastustuskykyinen porkkanakärpäselle.
’PURPLE HAZE’
’PURPLE HAZE’ on aikainen kesäporkkana. Se kasvattaa noin 20-senttiset, purppuranpunaiset juuret, jotka ovat keskeltä oransseja. Jotta väri pysyisi samana myös keitettäessä, lisää keitinveteen etikkaa tai sitruunaa. Muuten niistä tulee vaaleanpunaisia ja ne päästävät väriä aivan kuten punajuuret.
’ROTIN’
’ROTIN’ kesäporkkana on voimakkaan oranssi ja herkullisen makea ja mehukas.
’CARLO’
’CARLO’ on keittämistä kestävä porkkana, jonka maussa on häivähdys selleriä, lihalientä ja maa-artisokkaa. Porkkanat ovat napsakoita ja antavat hyvän puruvastuksen.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ