Artikkeli

Tesk­ti PIA BUUS­MANN, SU­SIE HEL­SING NIEL­SEN JA TAI­NA LAAK­SO­HAR­JU

Ku­vat JES BUUS­MANN

Suo­men­nos CA­MIL­LA REN­VALL

Viljele omat porkkanasi - näin onnistut

Terveellinen ja koristeellinen porkkana on helppo kylvää ja saada tuottamaan hyvää satoa. Monipuolisesta juureksesta saat maukasta ruokaa.

Pork­ka­nan voit kyl­vää tou­ko­kuus­ta al­ka­en. Tar­kis­ta sie­men­pus­sin kyl­jes­tä kyl­vö­oh­je. Esi­val­mis­te­le maa möy­hi­mäl­lä se kuoh­ke­ak­si, pois­ta rik­ka­ruo­hot, juu­ret ja ki­vet. Muok­kaa maa kun­nol­la, en­sin la­pi­ol­la tai ta­li­kol­la ja ta­soi­ta sit­ten kas­vu­a­lus­ta ha­ra­val­la. Tee ha­ra­van var­rel­la maa­han kyl­vö­u­rat ja kas­te­le ne.

Ri­pot­te­le ku­hun­kin uraan hy­vin ohut ker­ros pork­ka­nan­sie­me­niä. Pie­net sie­me­net ovat han­ka­lia kä­si­tel­lä, jo­ten ne kan­nat­taa se­koit­taa hiek­kaan en­nen maa­han si­rot­ta­mis­ta. Näin urak­ka su­juu hel­pom­min, ei­kä sie­me­niä kulu lii­kaa. Se­koi­ta hiek­kaa ja sie­me­niä suh­tees­sa 9/1.

Pei­tä sie­me­net ke­vy­es­ti mul­lal­la, mul­ta­ker­ros saa ol­la kor­kein­taan sen­tin pak­sui­nen. Kas­te­le pin­ta va­ro­vas­ti kan­nul­la, jos­sa on ve­den­si­ro­tin. Läm­pö­ti­la ja kos­teus vai­kut­ta­vat itä­mi­sai­kaan, mut­ta kes­ki­mää­rin pork­ka­na itää rei­lus­sa kah­des­sa vii­kos­sa. Pois­ta rik­ka­ruo­hot sään­nöl­li­ses­ti, mie­lui­ten heti pie­ni­nä.

Har­ven­nus on tär­ke­ää

Pork­ka­na täy­tyy har­ven­taa ajois­sa, jot­ta sen kas­vu ei häi­riin­tyi­si. Har­ven­na pork­ka­nat en­sim­mäi­sen ker­ran heti, kun ero­tat tai­met hy­vin toi­sis­taan. Har­ven­ta­mi­sen jäl­keen on hyvä kas­tel­la vil­jel­mä, jot­ta maa tii­vis­tyy uu­del­leen. Älä har­ven­na kaik­kia tai­mia ker­ral­la vaan sitä mu­kaa, kun pork­ka­nat tar­vit­se­vat li­sää kas­vu­ti­laa.

Pie­net har­ven­nus­tai­met mais­tu­vat her­kul­li­sil­ta ko­ko­nai­si­na sa­laa­tis­sa. Pork­ka­nan nuo­ris­sa leh­dis­sä on hie­nos­tu­nut maku. Pork­ka­na­sa­toa saa al­kaa kor­ja­ta hei­nä­kuus­ta ja jat­kaa lo­ka­kuu­hun saak­ka. Voit teh­dä myös tal­vea vas­ten syys­kyl­vön, joka no­peut­taa seu­raa­van vuo­den sa­toa.

Lan­noi­ta va­ro­vas­ti

Maa­pe­rä ja il­mas­to vai­kut­ta­vat pork­ka­nan ma­kuun. Ma­ku­vi­vah­teet muut­tu­vat myös val­mis­tus­ta­van mu­kaan. Kan­nat­taa­kin vil­jel­lä eri la­jik­kei­ta, jot­ta mait­ta­via pork­ka­noi­ta riit­tää sekä raa­koi­na et­tä kyp­si­nä nau­tit­ta­vik­si. Orans­sit la­jik­keet ovat ma­ke­am­pia raa­koi­na kuin muut.

Jot­ta pork­ka­nois­ta kas­vai­si pit­kiä ja ta­sai­sia, mul­lan tu­lee ol­la kuoh­ke­aa, ra­vin­tei­kas­ta ja ki­ve­tön­tä. Mi­kä­li juu­ret tör­mää­vät ki­veen tai ko­vaan mul­ta­paak­kuun, juu­ri haa­rau­tuu. Niis­tä tu­lee käy­riä tai epä­muo­dos­tu­nei­ta. Jos maa­ta lan­noi­te­taan lii­kaa, sie­me­net ei­vät idä kun­nol­la. Itä­mis­tä voi hel­pot­taa te­ke­mäl­lä la­pi­ol­la mel­ko sy­vän uran, joka täy­te­tään hie­kal­la en­nen sie­men­ten kyl­vä­mis­tä. Täl­lä ta­val­la voi pa­ran­taa myös pork­ka­noil­le han­ka­laa, lii­an sa­vi­pi­tois­ta maa­ta.

Pidä tu­ho­lai­set kau­ka­na

Vält­tääk­se­si pork­ka­na­kär­pä­sen touk­kien ja pork­ka­na­kemp­pien tu­hot pei­tä pork­ka­na­ri­vit hal­la­har­sol­la sie­men­ten kyl­vös­tä ai­na­kin ju­han­nuk­seen saak­ka.

Voit myös tor­jua tu­ho­lai­sia vil­je­le­mäl­lä pork­ka­na­ri­vien vä­lis­sä voi­mak­kaas­ti tuok­su­via kas­ve­ja, esi­mer­kik­si si­pu­lia tai sa­met­ti­kuk­kaa.

Hyvä vink­ki pork­ka­na­kär­päs­ten touk­kien tor­ju­mi­sek­si on le­vit­tää lei­kat­tua ruo­hoa maan pääl­le pa­rin sen­tin ker­rok­sek­si. Kemp­pe­jä puo­les­taan hä­mä­tään kyl­vö­ai­kaa lyk­kää­mäl­lä.

Hy­viä la­jik­kei­ta

’WHITE SA­TIN’ on val­koi­nen pork­ka­na, jon­ka maa­pin­nan ylä­puo­lel­la kas­va­va osa on vih­reä. Vä­ris­tään huo­li­mat­ta se ei ole myr­kyl­li­nen, ku­ten vih­reä pe­ru­na. Mais­tuu par­haal­ta raa­ka­na. Saa­ta­vil­la vain se­koi­tuk­sis­sa.

’YEL­LOWS­TO­NE’

’YEL­LOWS­TO­NE’ on hie­no, sit­ruu­nan­kel­tai­nen pork­ka­na, jol­la on ma­ke­an her­kul­li­nen maku. Väri py­syy sa­man­lai­se­na kyp­sen­tä­es­sä. Se on vas­tus­tus­ky­kyi­nen pork­ka­na­kär­pä­sel­le.

’PURP­LE HAZE’

’PURP­LE HAZE’ on ai­kai­nen ke­sä­pork­ka­na. Se kas­vat­taa noin 20-sent­ti­set, purp­pu­ran­pu­nai­set juu­ret, jot­ka ovat kes­kel­tä orans­se­ja. Jot­ta väri py­syi­si sa­ma­na myös kei­tet­tä­es­sä, li­sää kei­tin­ve­teen etik­kaa tai sit­ruu­naa. Muu­ten niis­tä tu­lee vaa­le­an­pu­nai­sia ja ne pääs­tä­vät vä­riä ai­van ku­ten pu­na­juu­ret.

’RO­TIN’

’RO­TIN’ ke­sä­pork­ka­na on voi­mak­kaan orans­si ja her­kul­li­sen ma­kea ja me­hu­kas.

’CAR­LO’

’CAR­LO’ on keit­tä­mis­tä kes­tä­vä pork­ka­na, jon­ka maus­sa on häi­väh­dys sel­le­riä, li­ha­lien­tä ja maa-ar­ti­sok­kaa. Pork­ka­nat ovat nap­sa­koi­ta ja an­ta­vat hy­vän pu­ru­vas­tuk­sen.