Artikkeli

Photography: Reetta Pasanen

San­na Ke­kä­läi­nen

Unikon­sie­men­kakku kruunaa iltapäiväteen

Unikonsiemenet ja appelsiininkuori kohottavat kuivakakun juhlavaksi. Leikittele muodoilla ja tee taikinasta pieniä kakkuja. Annoksesta tulee vaihtoehtoisesti yksi iso kakku.

Uni­kon­sie­men­kak­ku

8–10 pa­laa

200 g voi­ta

2 dl so­ke­ria

3 ka­nan­mu­naa

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

1 pss (44 g) uni­kon­sie­me­niä

3 rkl ap­pel­sii­ni­me­hua

1 ap­pel­sii­nin kuo­ri raas­tet­tu­na

1. Vat­kaa voi ja so­ke­ri vaah­dok­si. Vat­kaa jouk­koon mu­nat yk­si ker­ral­laan se­koit­ta­en. Se­koi­ta kui­vat ai­neet kes­ke­nään. Li­sää ne ap­pel­sii­ni­me­hun ja -kuo­ri­raas­teen kans­sa mui­den ai­nei­den jouk­koon.

2. Kaa­da tai­ki­na yh­teen isoon kak­ku­vuo­kaan (ve­toi­suus noin 1 l) tai 6–7 pie­nem­pään vuo­kaan. Pais­ta 175-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la isoa vuo­kaa noin 50 mi­nuut­tia tai pie­niä noin 20 mi­nuut­tia. Älä pais­ta lii­kaa, et­tei­vät ka­kut kui­vu.

3. An­na jääh­tyä. Tee ha­lu­tes­sa­si ka­kuil­le kuor­ru­tus ap­pel­sii­ni­me­hus­ta ja to­mu­so­ke­ris­ta.

Val­mis­tu­sai­ka: 15 min + 50 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 9 e

Photography: Reetta Pasanen

Photography: Reetta Pasanen

Eng­lan­ti­lai­nen tee-eti­ket­ti

Pe­rin­tei­ses­ti il­ta­päi­vä­tee tar­joil­laan kel­lo 15 ja 17 vä­lil­lä.

Klas­si­nen tapa naut­tia il­ta­päi­vä­tees­tä on koo­ta tar­jot­ta­vat ker­ros­va­dil­le. Syö­mis­jär­jes­tys on al­haal­ta ylös­päin: en­sin suo­lai­set, sit­ten skons­sit ja lo­puk­si ylä­ker­ran ma­ke­at hou­ku­tuk­set.

Yleen­sä il­ta­päi­vä­teel­lä tar­joil­laan As­sam-, Dar­jee­ling- tai Earl Grey -tee­tä.

Teen kans­sa tar­joil­laan mai­toa, so­ke­ria ja sit­ruu­naa. Sa­maan kup­piin lai­te­taan joko mai­toa tai sit­ruu­naa.