Savukalatäytteen parina kakussa maistuu avokadoista, pakasteherneistä ja majoneesista soseutettu raikas tahna.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Klassikkoresepti
Voileipäkakun varhaisin muoto juontuu erilaisilla tahnoilla täytettyihin kerrosleipiin eli sandwicheihin. Ruotsalainen kondiittori Gunnar Sjödahl keksi tiettävästi ensimmäisenä latoa täytetyt leivät kakun muotoon Wedemarksin konditoriassa Östersundissa.
Ruotsista voileipäkakkuinnostus solahti suomalaisten kahvipöytiin 1950-luvun lopulla. Itsenäisyyspäivän Linnan juhlissa voileipäkakkua tarjoiltiin ensimmäisen kerran vuonna 1961. Ensimmäisten voileipäkakkujen täytteet olivat tuhteja, eri tavoin maustettuja voitahnoja, maksamakkara-, kinkku- tai savukalatahnoja. Kala- ja lihatahnoja myös sotkettiin sujuvasti sekaisin samaan kakkuun.
Nykyään voileipäkakkuihin heijastuvat vallalla olevat ruokatrendit sekä ruokakulttuurit susheista tacoihin. Koskaan ei ole kuitenkaan epätrendikästä valmistaa voileipäkakku perinteisemmin skandinaavisilla mauilla.
Savukalatäytteen parina kakussa maistuu avokadoista, pakasteherneistä ja majoneesista soseutettu raikas tahna.
Savulohi-avokadovoileipäkakku
45 min + maustuminen 6 h . 25 e . helppo
12 annosta
28 viipaletta grahampaahtoleipää
Savulohitahna:
200 g lämminsavukirjolohta
1 dl kuohukermaa
200 g kylmäsavulohituorejuustoa
½ dl kurkkusalaattia
Avokadotahna:
1 iso avokado
200 g pakasteherneitä
1 rkl sitruunamehua
1 dl majoneesia
½ tl suolaa
ripaus sokeria
Kostutukseen:
noin ½ dl maitoa
Kuorrutus:
200 g tuorejuustoa
1 prk (120 g) smetanaa
1 luomusitruunan raastettu kuori
2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja sokeria
Koristeeksi:
kurkkulastuja, sitruunaviipaleita, tilliä, timjamia, herneenversoja, ananaskirsikoita
1. Perkaa lämminsavukirjolohesta ruodot ja nahka, hienonna haarukalla. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita kermavaahtoon tuorejuusto ja kurkkusalaatti. Lisää lohipalat. Sekoita tahnaksi.
2. Halkaise avokado, poista kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Lisää kohmeiset pakasteherneet ja tuoreen sitruunan puristettu mehu. Soseuta sauvasekoittimella sileäksi. Sekoita joukkoon majoneesi. Maista ja mausta suolalla ja sokerilla.
3. Vuoraa kakkuvuoka (Ø 24 cm) tuorekelmulla.
4. Leikkaa leipäviipaleista kuoret pois. Aseta vuokaan kerros leipäviipaleita. Muotoile leipäviipaleita niin, että ne peittävät vuoan pohjan. Kostuta maidolla lohitahnakerroksen leivät. Levitä päälle lohitahnaa. Lisää sopivan muotoisiksi leikatut leipäviipaleet. Levitä päälle avokadotahnaa. Tee vielä yhdet kerrokset molemmilla täytteillä. Levitä päällimmäiseksi leipäviipaleita. Kostuta kevyesti maidolla.
5. Vuoraa vuoka tuorekelmulla. Aseta lautanen painoksi. Nosta jääkaappiin maustumaan vähintään 6 tunniksi.
6. Sekoita tuorejuusto ja smetana kulhossa tasaiseksi tahnaksi. Pese ja raasta sitruunan kuori ja purista mehu, sekoita tuorejuustotahnan joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja sokeria.
7. Nosta voileipäkakku vuoasta tarjoilulautaselle. Poista tuorekelmut. Levitä kakun päälle ja reunoille kuorrutusta. Koristele kurkkulastuilla, sitruunaviipaleilla, ananaskirsikoilla ja yrteillä.
Vinkki!
Kakusta tulee hurmaavan näköinen, kun ladot päälle kurkkulastuja, ananaskirsikoita, sitruunaviipaleita ja yrttien oksia rennosti sekaisin. Perinteinen ajatus siitä, että maun pitäisi näkyä koristelussa joutaa jo romukoppaan.
Leikkaa leivistä kuivat reunat pois. Näin kakusta tulee tasaisen mehevä. Valmista voileipäkakku mieluummin riittävän isoista leipäviipaleista, jotka leikkaat vuokaan sopiviksi paloiksi.
Kokoa voileipäkakku tuorekelmulla vuorattuun vuokaan, niin kakun voi nostaa suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta kalatäytekerroksen leipäviipaleet pullasudilla taputtelemalla, kun olet asettanut ne vuokaan paikoilleen.
Suvin vinkit
1 Älä voitele leipäviipaleita rasvalla, koska kosteat täyteaineet eivät läpäise rasvakerrosta. Kostuttamiseen voit käyttää maidon sijaan myös alkoholitonta olutta tai kivennäisvettä.
2 Satsaa hyvänmakuiseen leipään. Hapanjuureen leivotuissa paahtoleivissä on makua ja rakennetta. Tiiviistä leivästä koottua kakkua on vaikea saada meheväksi ja leikata viipaleiksi.
3 Täytteiden pitää olla maukkaita ja tasapainossa keskenään. Jos yksi täytteistä on voimakas, se hallitsee koko kakkua. Maistele siis täytteitä valmistusvaiheessa, jotta suola, sokeri ja happo ovat tasapainossa keskenään.
4 Sekoita kasvistahna hieman sulaneista pakasteherneistä. Jos herneet ovat kokonaan sulaneita, valuta ylimääräinen neste siivilässä. Pakasteherneistä irtoaa soseutettuina nestettä riittä-västi mehevöittämään leipäkerroksen, eikä kostutusta tarvita.
5 Anna kakun maustua jääkaapissa vähintään 6 tuntia. Näin varmistat sopivan kosteuden, mehevän rakenteen ja tasapainoisen maun. Voit asettaa kakun päälle jauhopussin painoksi.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2