Artikkeli
Savukalatäytteen parina kakussa maistuu avokadoista, pakasteherneistä ja majoneesista soseutettu raikas tahna.

Savukalatäytteen parina kakussa maistuu avokadoista, pakasteherneistä ja majoneesista soseutettu raikas tahna.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Klas­sik­ko­re­sep­ti

Savukalalla täytetty voileipäkakku kruunaa juhlan

Savukalalla täytetty voileipäkakku on juhlien maistuva klassikko. Tässä kakussa on herkullisena lisänä avokadoa.

Voi­lei­pä­ka­kun var­hai­sin muo­to juon­tuu eri­lai­sil­la tah­noil­la täy­tet­tyi­hin ker­ros­lei­piin eli sand­wic­hei­hin. Ruot­sa­lai­nen kon­diit­to­ri Gun­nar Sjö­dahl kek­si tiet­tä­väs­ti en­sim­mäi­se­nä la­toa täy­te­tyt lei­vät ka­kun muo­toon We­de­mark­sin kon­di­to­ri­as­sa Ös­ter­sun­dis­sa.

Ruot­sis­ta voi­lei­pä­kak­kuin­nos­tus so­lah­ti suo­ma­lais­ten kah­vi­pöy­tiin 1950-lu­vun lo­pul­la. It­se­näi­syys­päi­vän Lin­nan juh­lis­sa voi­lei­pä­kak­kua tar­joil­tiin en­sim­mäi­sen ker­ran vuon­na 1961. En­sim­mäis­ten voi­lei­pä­kak­ku­jen täyt­teet oli­vat tuh­te­ja, eri ta­voin maus­tet­tu­ja voi­tah­no­ja, mak­sa­mak­ka­ra-, kink­ku- tai sa­vu­ka­la­tah­no­ja. Kala- ja li­ha­tah­no­ja myös sot­ket­tiin su­ju­vas­ti se­kai­sin sa­maan kak­kuun.

Ny­ky­ään voi­lei­pä­kak­kui­hin hei­jas­tu­vat val­lal­la ole­vat ruo­kat­ren­dit sekä ruo­ka­kult­tuu­rit sus­heis­ta ta­coi­hin. Kos­kaan ei ole kui­ten­kaan epät­ren­di­käs­tä val­mis­taa voi­lei­pä­kak­ku pe­rin­tei­sem­min skan­di­naa­vi­sil­la mau­il­la.

Savukalatäytteen parina kakussa maistuu avokadoista, pakasteherneistä ja majoneesista soseutettu raikas tahna.

Savukalatäytteen parina kakussa maistuu avokadoista, pakasteherneistä ja majoneesista soseutettu raikas tahna.

Sa­vu­lo­hi-avo­ka­do­voi­lei­pä­kak­ku

45 min + maus­tu­mi­nen 6 h . 25 e . help­po

12 an­nos­ta

28 vii­pa­let­ta gra­ham­paah­to­lei­pää

Sa­vu­lo­hi­tah­na:

200 g läm­min­sa­vu­kir­jo­loh­ta

1 dl kuo­hu­ker­maa

200 g kyl­mä­sa­vu­lo­hi­tuo­re­juus­toa

½ dl kurk­ku­sa­laat­tia

Avo­ka­do­tah­na:

1 iso avo­ka­do

200 g pa­kas­te­her­nei­tä

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

1 dl ma­jo­nee­sia

½ tl suo­laa

ri­paus so­ke­ria

Kos­tu­tuk­seen:

noin ½ dl mai­toa

Kuor­ru­tus:

200 g tuo­re­juus­toa

1 prk (120 g) sme­ta­naa

1 luo­mu­sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

2 rkl sit­ruu­na­me­hua

ri­paus suo­laa ja so­ke­ria

Ko­ris­teek­si:

kurk­ku­las­tu­ja, sit­ruu­na­vii­pa­lei­ta, til­liä, tim­ja­mia, her­neen­ver­so­ja, ana­nas­kir­si­koi­ta

1. Per­kaa läm­min­sa­vu­kir­jo­lo­hes­ta ruo­dot ja nah­ka, hie­non­na haa­ru­kal­la. Vat­kaa ker­ma löy­säk­si vaah­dok­si. Se­koi­ta ker­ma­vaah­toon tuo­re­juus­to ja kurk­ku­sa­laat­ti. Li­sää lo­hi­pa­lat. Se­koi­ta tah­nak­si.

2. Hal­kai­se avo­ka­do, pois­ta kivi ja kaa­vi he­del­mä­li­ha kul­hoon. Li­sää koh­mei­set pa­kas­te­her­neet ja tuo­reen sit­ruu­nan pu­ris­tet­tu mehu. So­seu­ta sau­va­se­koit­ti­mel­la si­le­äk­si. Se­koi­ta jouk­koon ma­jo­nee­si. Mais­ta ja maus­ta suo­lal­la ja so­ke­ril­la.

3. Vuo­raa kak­ku­vuo­ka (Ø 24 cm) tuo­re­kel­mul­la.

4. Leik­kaa lei­pä­vii­pa­leis­ta kuo­ret pois. Ase­ta vuo­kaan ker­ros lei­pä­vii­pa­lei­ta. Muo­toi­le lei­pä­vii­pa­lei­ta niin, et­tä ne peit­tä­vät vuo­an poh­jan. Kos­tu­ta mai­dol­la lo­hi­tah­na­ker­rok­sen lei­vät. Le­vi­tä pääl­le lo­hi­tah­naa. Li­sää so­pi­van muo­toi­sik­si lei­ka­tut lei­pä­vii­pa­leet. Le­vi­tä pääl­le avo­ka­do­tah­naa. Tee vie­lä yh­det ker­rok­set mo­lem­mil­la täyt­teil­lä. Le­vi­tä pääl­lim­mäi­sek­si lei­pä­vii­pa­lei­ta. Kos­tu­ta ke­vy­es­ti mai­dol­la.

5. Vuo­raa vuo­ka tuo­re­kel­mul­la. Ase­ta lau­ta­nen pai­nok­si. Nos­ta jää­kaap­piin maus­tu­maan vä­hin­tään 6 tun­nik­si.

6. Se­koi­ta tuo­re­juus­to ja sme­ta­na kul­hos­sa ta­sai­sek­si tah­nak­si. Pese ja raas­ta sit­ruu­nan kuo­ri ja pu­ris­ta mehu, se­koi­ta tuo­re­juus­to­tah­nan jouk­koon. Maus­ta ri­pauk­sel­la suo­laa ja so­ke­ria.

7. Nos­ta voi­lei­pä­kak­ku vuo­as­ta tar­joi­lu­lau­ta­sel­le. Pois­ta tuo­re­kel­mut. Le­vi­tä ka­kun pääl­le ja reu­noil­le kuor­ru­tus­ta. Ko­ris­te­le kurk­ku­las­tuil­la, sit­ruu­na­vii­pa­leil­la, ana­nas­kir­si­koil­la ja yr­teil­lä.

Vink­ki!

Ka­kus­ta tu­lee hur­maa­van nä­köi­nen, kun la­dot pääl­le kurk­ku­las­tu­ja, ana­nas­kir­si­koi­ta, sit­ruu­na­vii­pa­lei­ta ja yrt­tien ok­sia ren­nos­ti se­kai­sin. Pe­rin­tei­nen aja­tus sii­tä, et­tä maun pi­täi­si nä­kyä ko­ris­te­lus­sa jou­taa jo ro­mu­kop­paan.

Leikkaa leivistä kuivat reunat pois. Näin kakusta tulee tasaisen mehevä. Valmista voileipäkakku mieluummin riittävän isoista leipäviipaleista, jotka leikkaat vuokaan sopiviksi paloiksi.

Leikkaa leivistä kuivat reunat pois. Näin kakusta tulee tasaisen mehevä. Valmista voileipäkakku mieluummin riittävän isoista leipäviipaleista, jotka leikkaat vuokaan sopiviksi paloiksi.

Kokoa voileipäkakku tuorekelmulla vuorattuun vuokaan, niin kakun voi nostaa suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta kalatäytekerroksen leipäviipaleet pullasudilla taputtelemalla, kun olet asettanut ne vuokaan paikoilleen.

Kokoa voileipäkakku tuorekelmulla vuorattuun vuokaan, niin kakun voi nostaa suoraan tarjoilulautaselle. Kostuta kalatäytekerroksen leipäviipaleet pullasudilla taputtelemalla, kun olet asettanut ne vuokaan paikoilleen.

Su­vin vin­kit

1 Älä voi­te­le lei­pä­vii­pa­lei­ta ras­val­la, kos­ka kos­te­at täy­te­ai­neet ei­vät lä­päi­se ras­va­ker­ros­ta. Kos­tut­ta­mi­seen voit käyt­tää mai­don si­jaan myös al­ko­ho­li­ton­ta olut­ta tai ki­ven­näis­vet­tä.

2 Sat­saa hy­vän­ma­kui­seen lei­pään. Ha­pan­juu­reen lei­vo­tuis­sa paah­to­lei­vis­sä on ma­kua ja ra­ken­net­ta. Tii­viis­tä lei­väs­tä koot­tua kak­kua on vai­kea saa­da me­he­väk­si ja lei­ka­ta vii­pa­leik­si.

3 Täyt­tei­den pi­tää ol­la mauk­kai­ta ja ta­sa­pai­nos­sa kes­ke­nään. Jos yk­si täyt­teis­tä on voi­ma­kas, se hal­lit­see koko kak­kua. Mais­te­le siis täyt­tei­tä val­mis­tus­vai­hees­sa, jot­ta suo­la, so­ke­ri ja hap­po ovat ta­sa­pai­nos­sa kes­ke­nään.

4 Se­koi­ta kas­vis­tah­na hie­man su­la­neis­ta pa­kas­te­her­neis­tä. Jos her­neet ovat ko­ko­naan su­la­nei­ta, va­lu­ta yli­mää­räi­nen nes­te sii­vi­läs­sä. Pa­kas­te­her­neis­tä ir­to­aa so­seu­tet­tui­na nes­tet­tä riit­tä-väs­ti me­he­vöit­tä­mään lei­pä­ker­rok­sen, ei­kä kos­tu­tus­ta tar­vi­ta.

5 An­na ka­kun maus­tua jää­kaa­pis­sa vä­hin­tään 6 tun­tia. Näin var­mis­tat so­pi­van kos­teu­den, me­he­vän ra­ken­teen ja ta­sa­pai­noi­sen maun. Voit aset­taa ka­kun pääl­le jau­ho­pus­sin pai­nok­si.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ