Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli
Kokeile ravintoloista tuttua kikkaa kotona ja lastaa risoton päälle herkkupaloja. Salaatti, yrtit, versot ja kasvikset, kuten broccolini ja kesäkurpitsa, antavat makua ja komean ulkomuodon.

Kokeile ravintoloista tuttua kikkaa kotona ja lastaa risoton päälle herkkupaloja. Salaatti, yrtit, versot ja kasvikset, kuten broccolini ja kesäkurpitsa, antavat makua ja komean ulkomuodon.

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Klas­sik­ko­re­sep­ti ri­sot­to

18.10.2023

Risoton perusohje ja sen muunnelmat ­– kokeile vuodenaikaan sopivia vaihtoehtoja!

Risotto, tuo pehmeästi aaltoileva riisiruoka, on saapasmaan herkullinen lahja kaikille kulinaristeille. Se on helppo valmistaa, kunhan pitää mielessä muutaman niksin.

Ri­sot­to base eli pe­rus­ri­sot­to

25 min . hel­poh­ko . noin 7,50 e

4 an­nos­ta

noin 1 ½ l kas­vis-, kana- tai li­ha­lien­tä

1 sa­lot­ti­si­pu­li

3 rkl olii­vi­öl­jyä

400 g ri­sot­to­rii­siä

1 ½ dl val­ko­vii­niä

50 g voi­ta

1 ½ dl raas­tet­tua par­me­saa­nia

(suo­laa)

1. Kie­hau­ta lie­mi kat­ti­las­sa.

2. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­li pie­nik­si kuu­ti­oik­si. Läm­mi­tä olii­vi­öl­jy pan­nul­la. Li­sää si­pu­li ja kuul­lo­ta se peh­me­äk­si. Li­sää rii­si ja paah­da se kiil­tä­vän lä­pi­kuul­ta­vak­si. Kaa­da pan­nul­le val­ko­vii­ni ja kei­tä, kun­nes vii­ni on mel­kein ko­ko­naan imey­ty­nyt.

Kuullota riisi öljyssä läpikuultavaksi ennen nesteen lisäämistä.

Kuullota riisi öljyssä läpikuultavaksi ennen nesteen lisäämistä.

3. Li­sää ri­sot­toon kau­hal­li­nen kuu­maa lien­tä. Kun lie­mi on mel­kein ko­ko­naan imey­ty­nyt, li­sää seu­raa­va kau­hal­li­nen. Jat­ka lie­men li­sää­mis­tä ja keit­tä­mis­tä 15–25 mi­nuut­tia. Keit­to­ai­ka riip­puu rii­si­la­jis­ta, nes­teen mää­räs­tä ja kuu­muu­des­ta.

Lisää neste kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Älä lisää nestettä ennen kuin edellinen satsi on imeytynyt.

Lisää neste kauhallinen kerrallaan riisin joukkoon. Älä lisää nestettä ennen kuin edellinen satsi on imeytynyt.

4. Ri­sot­to on val­mis­ta, kun se on löy­säh­köä ja rii­sin­jy­vät erot­tu­vat. Li­sää pie­nek­si kuu­ti­oi­tu voi ja par­me­saa­ni. Se­koi­ta. Tar­kis­ta maku ja li­sää tar­vit­ta­es­sa suo­laa, mut­ta huo­mi­oi, et­tä lie­mi, voi ja par­me­saa­ni ovat suo­lai­sia.

5. Tar­joa sel­lai­se­naan tai li­sää ha­lu­a­ma­si höys­teet.

Hy­vän ruo­an sa­lai­suus pii­lee laa­duk­kais­sa raa­ka-ai­neis­sa. Ri­so­tos­sa se tar­koit­taa ruo­kaan tar­koi­tet­tua rii­si­la­ji­ket­ta. Ar­bo­rio, car­na­ro­li, roma, bal­do ja vi­a­lo­ne nano an­ta­vat par­haan lop­pu­tu­lok­sen. Kah­ta en­sik­si mai­nit­tua la­jia saa mel­ko ylei­ses­ti Suo­mes­ta.

Ri­so­ton val­mis­tus aloi­te­taan kuul­lot­ta­mal­la si­pu­li peh­me­äk­si. Sen jäl­keen pan­nul­le li­sä­tään rii­si, jota pais­te­taan niin kau­an, et­tä rii­si muut­tuu lä­pi­nä­ky­väk­si. Näin val­mis­tet­tu­na rii­si kes­tää pa­rem­min keit­tä­mis­tä ja imee it­seen­sä ma­ku­ja.

En­nen kuin alat val­mis­taa ri­sot­toa, kie­hau­ta kas­vis-, kana- tai li­ha­lie­mi kuu­mak­si. Ri­sot­to val­mis­te­taan kes­ki­läm­möl­lä. Li­sää lien­tä kau­hal­li­nen ker­ral­laan ja odo­ta, et­tä nes­te imey­tyy rii­siin en­nen seu­raa­van sat­sin li­sää­mis­tä. Kei­tin­lien­tä tar­vi­taan noin kol­min­ker­tai­nen mää­rä suh­tees­sa rii­siin.

Vii­mei­nen si­laus var­mis­te­taan kyl­mäl­lä voil­la. Se li­sä­tään ri­sot­toon par­me­saa­nin kans­sa, kun ri­sot­to on kyp­sää. Sa­met­ti­nen herk­ku on val­mis!

3 klas­sis­ta ri­sot­to­an­nos­ta

Ri­sot­to al­la pie­mon­te­se on simp­pe­li mut­ta in­ten­sii­vi­sen ma­kui­nen ri­sot­to, joka kei­te­tään li­ha­lie­meen ja aa­te­loi­daan pu­na­vii­nil­lä.

Ri­sot­to pri­ma­ve­ra on ke­väi­sil­lä, vih­reil­lä kas­vik­sil­la höys­tet­ty ri­sot­to.

Ri­sot­to al­la mi­la­ne­se on pe­rus­re­sep­til­lä teh­ty ri­sot­to, jon­ka sa­lai­suus on sah­ra­mi.

Vink­ki! Pe­rus­ri­so­ton muun­te­lus­sa on vain mie­li­ku­vi­tus ra­ja­na. Ko­kei­le esi­mer­kik­si til­li­ri­sot­toa. Se­koi­ta kyp­sän ri­so­ton jouk­koon run­saas­ti til­liä ja sit­ruu­nan­kuor­ta. Pu­ris­ta vie­lä jouk­koon sit­ruu­na­me­hua.

Ve­gaa­nin ver­sio klas­si­kos­ta

Vaik­ka ri­so­ton kul­ma­ki­vet voi ja par­me­saa­ni ei­vät sovi ve­gaa­nil­le, ri­so­tos­ta saa pie­nel­lä vai­van­nä­öl­lä val­mis­tet­tua myös kas­vi­poh­jai­sen.

1.  Käy­tä voin si­jas­ta kas­vi­mar­ga­rii­nia.

2.  Par­me­saa­nin si­jas­ta ri­so­ton voi vii­meis­tel­lä kas­vi­poh­jai­sel­la juus­tol­la ja ra­vin­to­hii­val­la, joka an­taa ruo­kaan uma­mis­ta ma­kua.

3.  Pääl­le ri­po­tel­ta­van juus­ton si­jas­ta voi ko­keil­la pang­rat­toa eli ra­pe­ak­si pais­tet­tua lei­pä­mu­rua tai gre­mo­la­taa, joka on se­koi­tus sit­ruu­nan kuo­ri­raas­tet­ta, hie­non­net­tua val­ko­si­pu­lia ja leh­ti­per­sil­jaa.

Lue Myös

Photography: Reetta Pasanen

Kesäkurpitsa-juustoquiche on maukas piiras

Photography: Reetta Pasanen

Marengilla kuorrutettu bataattikakku

Japanilaistyylisesti valmistettu lohi on kokemisen arvoinen!

Japanilaistyylisesti valmistettu lohi on kokemisen arvoinen!

Fabian Björk

Nauti lohta japani­lais­tyyliin - 2 hyvää reseptiä

Photography: Reetta Pasanen

Kesäkurpitsa-juustoquiche on maukas piiras

Photography: Reetta Pasanen

Marengilla kuorrutettu bataattikakku

Japanilaistyylisesti valmistettu lohi on kokemisen arvoinen!

Japanilaistyylisesti valmistettu lohi on kokemisen arvoinen!

Fabian Björk

Nauti lohta japani­lais­tyyliin - 2 hyvää reseptiä

Näin kokoat täydellisen juusto­tar­jot­timen

Photography: Reetta Pasanen

Mehevät ja suklaiset punajuu­ri­mok­ka­palat

Viineripitkon täytteenä on raparperia, jonka makeuttaa aprikoosimarmeladi. Mehevyys tulee vaniljakreemistä.

Viineripitkon täytteenä on raparperia, jonka makeuttaa aprikoosimarmeladi. Mehevyys tulee vaniljakreemistä.

Martti Järvi

Leivo helppo raparperi-vanil­ja­vii­ne­ri­pitko valmiista lehtitaikinasta

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

FABIAN BJORK

Jouluinen kirsikkajäädyke

FABIAN BJORK

Suklainen joulutiramisu on juhlapöydän kruunu

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Paahda perunat rapeiksi ja tarjoa ne ihanana alkupalana ranskankerman ja kasvipohjaisen mädin kanssa.

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

FABIAN BJORK

Jouluinen kirsikkajäädyke

FABIAN BJORK

Suklainen joulutiramisu on juhlapöydän kruunu

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 12/2023?

Äänestä Koti ja keittiön paras kansi 2023!

Tässä on Suomen kaunein koti! Jarin ja Mikan idyllinen puutalo voitti Suomen kaunein koti 2023 -kilpailun

Joulukoti Porvoon vanhalla rautatieasemalla

Puutalokylä Helsingin keskustassa? Ruoholahden villat on 1800-luvun keidas, josta Sami ja Reeta onnistuivat saamaan kodin

Kanelimamman romanttinen puutalokoti on täynnä kukkia

Heli Thorénin kaupun­ki­kak­siossa on vinttikamari, johon kiivetään tikkaita

Mäntyharjulla vietetään huvilajoulua Marikin tapaan

Maria Guzenina tekee latti­a­laat­ta­löytöjä ja tavoittelee sisustukseen kiirettömyyden tuntua

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

Viherkasvien bootcamp: näin autat huonekasvit yli talven

Rommi­ru­si­na­jäädyke

Suklaa­mous­se­kakku

Sisus­tus­suun­nit­telija toteutti perheen toiveet: "Kunhan ei valkoista"

Kasvissyöjän joulupöytään: Talvinen punajuuri-kvinoasalaatti

Kurpitsagnocchit salviavoin kera

Oliiviöljyssä paahdettu uunilohi ja kreikkalaiset sitrusperunat

Punssitryffelit valmistuvat helposti

Sipulitatin on suolainen versio tarte tatinista

Kasvissyöjän joulupöytään: Hunajapaahdetut palsternakat

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 12/2023?

Äänestä Koti ja keittiön paras kansi 2023!

Tässä on Suomen kaunein koti! Jarin ja Mikan idyllinen puutalo voitti Suomen kaunein koti 2023 -kilpailun

Joulukoti Porvoon vanhalla rautatieasemalla

Puutalokylä Helsingin keskustassa? Ruoholahden villat on 1800-luvun keidas, josta Sami ja Reeta onnistuivat saamaan kodin

Kanelimamman romanttinen puutalokoti on täynnä kukkia

Heli Thorénin kaupun­ki­kak­siossa on vinttikamari, johon kiivetään tikkaita

Mäntyharjulla vietetään huvilajoulua Marikin tapaan

Maria Guzenina tekee latti­a­laat­ta­löytöjä ja tavoittelee sisustukseen kiirettömyyden tuntua

Kasvissyöjän joulupöytään: Luksuspotut

Viherkasvien bootcamp: näin autat huonekasvit yli talven

Rommi­ru­si­na­jäädyke

Suklaa­mous­se­kakku

Sisus­tus­suun­nit­telija toteutti perheen toiveet: "Kunhan ei valkoista"

Kasvissyöjän joulupöytään: Talvinen punajuuri-kvinoasalaatti

Kurpitsagnocchit salviavoin kera

Oliiviöljyssä paahdettu uunilohi ja kreikkalaiset sitrusperunat

Punssitryffelit valmistuvat helposti

Sipulitatin on suolainen versio tarte tatinista

Kasvissyöjän joulupöytään: Hunajapaahdetut palsternakat

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2