Artikkeli

PIA BUUS­MANN JA TAI­NA LAAK­SO­HAR­JU

KU­VAT JES BUUS­MANN

SUO­MEN­NOS SIR­PA PE­RÄ­MAA

KOTI JA PUU­TAR­HA 2/2013

Rapar­pe­rin­kas­vat­tajan kikat

Kirpeä mutta luotettava ystävä viihtyy puutarhassa vuosikymmeniä, kun se saa välillä olla rauhassa. Alkukesän mehukkaasta sadosta loihditaan makeita piiraita ja jälkiruokia.

1. Va­lit­se ra­par­pe­ril­le py­sy­vä paik­ka kas­vi­maal­ta.

2. Huo­leh­di, et­tä kas­vu­paik­ka on syvä, mul­ta­va ja ra­vin­tei­kas. Kit­ke mo­ni­vuo­ti­set rik­ka­ruo­hot ja kai­va syvä is­tu­tus­kuop­pa, jon­ne li­sä­tään pal­jon or­gaa­nis­ta ai­nes­ta ku­ten kom­pos­tia.

3. Is­tu­ta ra­par­pe­ria vaik­ka ko­ko­nai­nen pen­kil­li­nen. Jätä kas­vien vä­liin rei­lus­ti ti­laa. Voit os­taa tai­met kau­pas­ta tai pyy­tää ka­ve­ril­ta pak­sun juu­ren­pa­lan.

4. Muis­ta kas­tel­la hy­vin is­tu­tuk­sen jäl­keen.

5. An­na ra­par­pe­rin kas­vaa rau­has­sa. Pa­ri­na en­sim­mäi­se­nä vuon­na ei kan­na­ta kor­ja­ta lii­kaa sa­toa. Poi­mi ra­par­pe­rit nyh­tä­mäl­lä eli ve­tä­mäl­lä var­res­ta koko var­si­tup­pi ir­ti.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ