Slow-ideologialla tavoitellaan harmoniaa.
Italialainen Carlo Petrini perusti Slow Food –liikkeen 1988. Slow Cities eli Cittaslow aloitettiin Italiassa 1998.
Slow tarkoittaa, että asiat tehdään tarkoituksenmukaisesti. Slow-ideologian vastakohta on kiire. Nopeasti pitää toimia kun se on järkevää, hitaasti silloin, kun tarve niin vaatii.
Slow food vastustaa pikaruokaa ja hoppua syömisessä. Siinä suositaan lähellä tuotettuja, mieluiten luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia. Yhteinen, kiireetön ateria perheen ja ystävien kesken on tärkeä osa slow-ideologiaa.
Lasten kanssa vietetään kiireetöntä aikaa. Lasten kanssa olemiseen keskitytään pelaamalla ja askartelemalla heidän kanssaan.
Televisiota katsotaan harkiten. Televisio ei ole koskaan auki taustalla yksinään pauhaamassa.
Slow-harrastuksia ovat käsityöt kuten neulominen ja puutarhanhoito.
Matkustetaan hitaasti, junalla tai polkupyörällä. Suositaan liikennemuotoja, jotka kuormittavat ympäristöä mahdollisimman vähän. Missään tapauksessa autolla ei ajeta ylinopeutta!
Työmatka taittuu kävellen tai pyöräillen. Liikunta on hidasta, esim. kävelyä tai joogaa, joka rauhoittaa niin kehoa kuin mieltä.
Slow-ideologian mukaan yritetään hallita ajankäyttöä. Työntekoa ja työn kiireisyyttä pyritään. Työn tärkeys, määrä ja iso palkka eivät ole tärkeintä, vaan elämänhallinta ja hyvä olo.
Lähde: Carl Honoré: Slow. Elä hitaammin! Bazar Kustannus 2006.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ