Artikkeli
Espanjalaisen bogueronesin tapaan sitruunalla, valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustetussa ja maukkaassa liemessä marinoituneet muikut lastataan paistettujen perunoiden päälle ja tarjoillaan alkuruokatapaksina. Muikut voi pistää marinoitumaan parikin päivää ennen tarjoilua. Vaihda tuoreet yrtit raikkaisiin ennen tarjoilua.

Espanjalaisen bogueronesin tapaan sitruunalla, valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustetussa ja maukkaassa liemessä marinoituneet muikut lastataan paistettujen perunoiden päälle ja tarjoillaan alkuruokatapaksina. Muikut voi pistää marinoitumaan parikin päivää ennen tarjoilua. Vaihda tuoreet yrtit raikkaisiin ennen tarjoilua.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Marinoi muikut tapas-alkuruoaksi

Espanjalaisen bogueronesin tapaan sitruunalla, valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustetussa ja maukkaassa liemessä marinoituneet muikut lastataan paistettujen perunoiden päälle ja tarjoillaan alkuruo­ka­ta­paksina.

Muik­ku­ta­pas

30 min + ma­ri­noin­ti 4 t . help­po . 10 e

4 an­nos­ta

250 g pe­rat­tu­ja muik­ku­ja

Maus­te­lie­mi:

½ dl val­ko­vii­nie­tik­kaa

½ dl sit­ruu­na­me­hua

1 rkl so­ke­ria

½ tl suo­laa

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

½ dl hie­non­net­tua leh­ti­per­sil­jaa

½ dl hie­non­net­tua mint­tua

1 tl kap­rik­sia

1 rkl ryp­si­öl­jyä

Li­säk­si:

6 kei­tet­tyä pe­ru­naa

2 rkl ryp­si­öl­jyä

ri­paus suo­laa

3–4 rkl ma­jo­nee­sia

mint­tua

mus­ta­pip­pu­ria

1. Se­koi­ta kul­hos­sa val­ko­vii­nie­tik­ka, sit­ruu­na­me­hu, so­ke­ri ja suo­la. Nos­ta pe­ra­tut mui­kut lie­meen.

2. Kuo­ri ja vii­pa­loi val­ko­si­pu­lin­kyn­net, hie­non­na yr­tit. Li­sää muik­ku­jen jouk­koon lo­put maus­te­lie­men ai­nek­set öl­jyä lu­kuun ot­ta­mat­ta. An­na maus­tua kyl­mäs­sä vä­hin­tään 4 tun­tia. Li­sää jouk­koon öl­jy ja nos­te­le ke­vy­es­ti se­kai­sin.

3. Hal­kai­se pe­ru­nat. Pais­ta pe­ru­noi­ta pan­nul­la öl­jys­sä, kun­nes pe­ru­noi­den leik­kuu­pin­ta on kau­niin rus­kea. Maus­ta suo­lal­la. Nos­ta tar­joi­lu­va­dil­le. Li­sää pe­ru­noil­le no­ka­re ma­jo­nee­sia ja ma­ri­noi­tu­ja muik­ku­ja. Ko­ris­te­le min­tul­la. Rou­hai­se pääl­le vie­lä mus­ta­pip­pu­ria.

Mui­kut voi pan­na ma­ri­noi­tu­maan pa­ri­kin päi­vää en­nen tar­joi­lua. Vaih­da yr­tit raik­kai­siin en­nen tar­joi­lua.

Espanjalaisen bogueronesin tapaan sitruunalla, valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustetussa ja maukkaassa liemessä marinoituneet muikut lastataan paistettujen perunoiden päälle ja tarjoillaan alkuruokatapaksina. Muikut voi pistää marinoitumaan parikin päivää ennen tarjoilua. Vaihda tuoreet yrtit raikkaisiin ennen tarjoilua.

Espanjalaisen bogueronesin tapaan sitruunalla, valkosipulilla ja tuoreilla yrteillä maustetussa ja maukkaassa liemessä marinoituneet muikut lastataan paistettujen perunoiden päälle ja tarjoillaan alkuruokatapaksina. Muikut voi pistää marinoitumaan parikin päivää ennen tarjoilua. Vaihda tuoreet yrtit raikkaisiin ennen tarjoilua.

vink­ki!

Il­mas­to­ys­tä­väl­li­sen ruo­an hii­li­ja­lan­jäl­ki on mah­dol­li­sim­man pie­ni. Lau­ta­sel­le va­li­taan mui­ta kuin mai­to­tuot­tei­ta, li­haa ja kas­va­tet­tua ka­laa, rii­siä tai kau­em­paa len­nä­tet­ty­jä he­del­miä ja vi­han­nek­sek­sia. Kas­vi­huo­nees­sa kas­va­tet­tu­jen kas­vis­ten mää­rä ruo­an­lai­tos­sa mi­ni­moi­daan. Ruo­ka­ko­ri täyt­tyy lä­hel­tä kes­tä­väs­ti pyy­de­tys­tä ka­las­ta, ku­ten nyt tam­mi­kuus­sa mui­kus­ta, sekä pa­vuis­ta, ko­ti­mai­sis­ta juu­rek­sis­ta ja vil­jas­ta, sa­to­kau­si­he­del­mis­tä ja pa­kas­te­tuis­ta mar­jois­ta.

Myös ruo­ka­hä­vi­kin vä­hen­tä­mi­nen on tär­keä il­mas­to­te­ko. Jos ruo­kaa jää vii­kon­lo­pus­ta, syö se lou­na­se­väi­nä tai tuu­naa uu­dek­si ate­ri­ak­si.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ