Artikkeli

Keittiön uusi ilme

Keit­ti­ö­suun­nit­te­li­ja Sari Aal­to löy­si haas­teen omas­ta keit­ti­ös­tään Fis­kar­sis­sa.

1700-lu­vul­la ra­ken­ne­tus­sa van­has­sa na­ve­tas­sa ei ol­lut suo­ria sei­niä tai mui­ta­kaan stan­dar­di­mit­to­ja. Keit­ti­ö­suun­nit­te­li­ja Sari Aal­to ha­lu­si­kin suun­ni­tel­la ”ihan jo­tain muu­ta” ja tu­lok­se­na on ro­mant­ti­nen mus­ta­val­koi­nen pik­ku­keit­tiö. Keit­ti­ön pie­ni koko pis­ti mie­li­ku­vi­tuk­sen ko­e­tuk­sel­le, mut­ta tu­los on per­soo­nal­li­sen toi­mi­va, ku­ten ha­lut­tiin­kin.

Sari ha­lu­si keit­ti­öön eh­dot­to­mas­ti pönt­tö­uu­nin ja puu­hel­lan, jois­ta ei on­nek­si tar­vin­nut tin­kiä. Sym­paat­ti­nen Tark­kuus-hel­la löy­tyi­kin ta­los­ta.

Sa­rin mies, Timo An­ders­son on ra­ken­nu­sa­lan am­mat­ti­lai­nen, jo­ten mit­ta­ti­laus­ka­lus­tei­den suun­nit­te­lu oli help­poa. Sari it­se on ke­räi­li­jä, jol­le tart­tuu ta­va­raa mu­kaan niin ros­ka­la­voil­ta kuin vaik­ka kam­paa­ja­käyn­neil­tä­kin. Hä­nen in­to­hi­mo­naan ovat as­ti­at.

1. Mitä van­han ta­lon keit­ti­ö­re­mon­tis­sa pi­tää ot­taa huo­mi­oon?

Pa­ras­ta oli­si asua en­sin jon­kun ai­kaa ja aloit­taa vas­ta sit­ten. Ota huo­mi­oon ta­lon ikä ja ai­ka­kau­den tyy­li. Jos­kus to­sin hy­vin­kin mo­der­ni il­me is­tuu van­haan. Ei kan­na­ta tyy­tyä kes­kin­ker­tai­suuk­siin. Tyy­li­vaa­ti­muk­set pi­täi­si sit­ten yh­dis­tää per­heen tar­pei­siin. Hir­si­ta­los­sa pi­tää muis­taa liu­ku­koo­lauk­set.

Van­han keit­ti­ön re­mont­tiin kan­nat­taa suh­tau­tua kuin seik­kai­luun, jos­ta voi löy­tää mitä vain. Meil­lä se oli vä­li­sei­nän van­ha ovi, joka oli maa­lat­tu it­se teh­dyl­lä maa­lil­la. Ovi on ar­vi­ol­ta 1700-lu­vun

alus­ta.

2. Mikä aut­taa par­hai­ten to­teut­ta­maan oman unel­man?

Lue si­sus­tus­leh­tiä ura­kal­la! Tee oma re­mont­ti­haa­ve­kart­ta eli leik­kaa mie­len­kiin­toi­set ku­vat ja ju­tut tal­teen, ja mars­si nii­den kans­sa keit­ti­ö­kaup­paan. Jos omat suun­nit­te­lu­tai­dot ei­vät rii­tä, löy­dät ky­se­le­mäl­lä am­mat­ti­keit­ti­ö­suun­nit­te­li­jan, joka ym­mär­tää van­ho­jen koh­tei­den ra­joit­teet ja haas­teet.

3. Mi­ten löy­dän luo­tet­ta­van re­mon­toi­jan?

Jos käy­tät ul­ko­puo­lis­ta re­mon­tin­te­ki­jää, haas­tat­te­le it­se te­ki­jää en­sin, älä­kä tyy­dy re­mont­ti­mie­hen esi­mie­heen. Tee kir­jal­li­nen työ­so­pi­mus. Muis­ta tar­kis­taa, et­tä re­mont­ti­fir­ma on suo­ma­lai­ses­sa alv-re­kis­te­ris­sä. Näin saat ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen. Li­säk­si pi­tää eri­tyi­ses­ti kiin­nit­tää huo­mi­o­ta oi­kei­siin ma­te­ri­aa­lei­hin, va­li­ta mah­dol­li­sim­man pal­jon ai­to­ja ma­te­ri­aa­le­ja ja mie­lui­ten vie­lä kier­rät­tää van­haa.

4. Mikä yl­lät­ti?

Saim­me uu­des­ta keit­ti­ös­tä tar­peek­si van­han nä­köi­sen. Myös edul­li­set ovet voi­vat ol­la kau­niit ja hy­vä­laa­tui­set.

5. Mikä on pa­ras­ta lop­pu­tu­lok­ses­sa?

Keit­tiö toi­mii hy­vin, vaik­ka sii­tä puut­tuu pal­jon mo­der­ne­ja jut­tu­ja. Muu­tos van­haan oli huo­mat­ta­va.

Lue li­sää ja kat­so upe­at ku­vat lo­ka­kuun leh­des­tä.

AN­NA KRIS­TE­RI | KU­VAT RE­MONT­TI­AL­BU­MI JA MART­TI JÄR­VI