Toimittanut Mari Harjula
Kuva Kirsi-Marja Savola
HYVISSÄ AJOIN
- Mieti kutsuttavat ja lähetä kutsut. Porrasta vieraiden tulo juhliin tarvittaessa. Muista lisätä kutsuun tarvittaessa myös ajo-ohjeet tai muu ohjeistus perille.
- Mitä tarjotaan, kahvi- vai ruokatarjoilu?
- Suunnittele menyy ja kokoa reseptit. Huomioi myös erityisruokavaliot. Voit myös tehdä kaiken tarjottavan esimerkiksi vähälaktoosisena tai laktoosittomana. Mieti tarjottavat juomat.
- Jos käytät pitopalvelua tms. kokonaan tai osittain, tee tilaus.
- Suunnittele kattaus ja tilaa kukat. Muista myös luonnonkukat!
- Kartoita astioiden, ruokavälineiden, tarjoiluottimien ja tarjottimien sekä liinojen riittävyys, osta, lainaa tai vuokraa tarvittaessa.
- Mieti myös tarvitsetko toisen kahvinkeittimen ja termoskannuja tai yhden ison kahvinkeittimen.
- Hanki lautasliinat ja kynttilät.
- Leivo sellaiset leivonnaiset, jotka voi pakastaa kuten kakkupohjat, kuivakakut, sämpylät ja leivät jne.
- Pyydä juhlapäiväksi apuvoimia keittiöön, jotta voit itse keskittyä seurusteluun vieraiden kanssa.
- Mieti onko istumapaikkoja ja istuma- tai pikkupöytiä riittävästi. Varaa lisäpöytiä, -tuoleja tai jakkaroita tarvittaessa.
- Mieti mahdollinen ohjelma ja musiikki.
VIIKKOA ENNEN
- Tee perusteellinen siivous.
- Järjestele myös jääkaappi ja pakastin sekä tee keittiön tasoille riittävästi laskutilaa.
- Mieti, riittääkö kodin kylmäsäilytystila. Varaa tarvittaessa juhlapäivää varten riittävästi kylmälaukkuja ja pakasta kylmävaraajia.
- Jos tarjoat lämpimiä ruokia, varmista, että niiden lämpimänä pitäminen ja tarjoaminen onnistuu.
- Silitä pöytäliinat.
- Laske ilmoittautuneet vieraat ja sen mukaan ruoka- ja juomamäärät.
- Tee kauppalista ja hanki jo kaikki huoneenlämmössä säilyvät ruokatarvikkeet ja juomat.
- Leivo pikkuleivät ja säilytä ne rasioissa.
- Pakasta tarvittaessa jääpaloja, boolia varten kannattaa pakastaa isompia jääpaloja esimerkiksi pakasterasioissa.
- Askartele kauniit menyykortit noutopöytään.
PARI PÄIVÄÄ AIKAISEMMIN
- Osta loput elintarvikkeet.
- Leivo loput tarjottavat, jos ne kestävät parin päivän säilytyksen.
- Tyhjennä naulakko ja varaa vaateripustimia riittävästi. Varaa myös kenkälusikka ja tuoli vanhempia vieraita varten.
- Järjestele roskapiste toimivaksi. Mieti mihin tyhjät kuohuviinipullot jne. laitetaan.
EDELLISENÄ PÄIVÄNÄ
- Ota kakkupohjat ja muut pakastetut leivonnaiset sulamaan.
- Kokoa kakut, voileipäkakut jne. ja esivalmistele kaikki mahdollinen, mikä säilyy seuraavaan päivään.
- Laita juhlajuomat kylmenemään.
- Varaa keittiöön riittävästi astiapyyhkeitä, käsitiskiainetta, tiskiharja ja roskapusseja.
- Varaa maljakoita ja kukkaveitsi valmiiksi sekä sakset kukkapakettien avaamiseen.
- Ota vieraskirja ja kynä esille. Muista laittaa lahjapöytä valmiiksi.
- Tee viimeistelysiivous. Tarkista myös wc:n siisteys, raivaa henkilökohtaiset hygieniatuotteet pois näkyviltä, täytä pumppusaippuapullo ja vaihda käsipyyhkeet. Varaa myös vaihtokäsipyyhkeet ja wc-paperia näkyville. Voit viimeistellä wc:n juhlakuntoon pieneen lasipulloon laitetulla kukalla ja huonetuoksulla.
- Liinoita pöydät ja kata astiat noutopöytään ja kahvipöytään. - Laita myös kuohuviinilasit valmiiksi tarjottimille.
- Somista koti juhlakuntoon.
JUHLAPÄIVÄNÄ
- Koristele kakut.
- Viimeistele tarjottavat ja laita ne tarjoiluastioihin.
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
LUE KOTI & KEITTIÖ
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ