Artikkeli

Teks­ti SARI SIRÉN

Ku­vat AL­KO, MAA­HAN­TUO­JAT JA KIR­SI-MAR­JA SA­VO­LA

KOTI JA KEIT­TIÖ 12/2015

Joulun parhaat viinit

Jouluna muistetaan läheisiä upeilla lahjaviineillä ja aattoillan menu saa seurakseen laadukkaat juomat.

JUH­LA­SAMP­PAN­JA LAH­JA­PA­KET­TIIN

TAIT­TIN­GER NOC­TUR­NE SEC, RANS­KA, 53,20 e TI­LAUS­VA­LI­KOI­MA

Jou­lu­kuun juh­liin on kuin teh­ty puo­li­kui­va, paah­tei­nen ja mu­ka­van maus­tei­nen Noc­tur­ne, jos­sa on so­ke­ria 18g/l. Run­saan ma­ku­maa­il­man­sa an­si­os­ta tämä samp­pan­ja so­pii myös ruo­ka­pöy­tään ka­lo­jen ja mä­din seu­rak­si.

Niin ikään ti­laus­va­li­koi­mas­sa on sa­man ta­lon var­si­nai­nen samp­pan­ja­löy­tö, tyy­li­käs ja he­del­mäi­nen Tait­tin­ger Les Fo­lies de la Mar­qu­et­te­rie Brut, 62,30 e.

RYH­DI­KÄS KALA- JA MÄ­TI­VII­NI ITÄ­VAL­LAS­TA

SA­LO­MON UND­HOF FRAN­CIS­CUS GRÜNER VELT­LI­NER 2014, ITÄ­VAL­TA, 14,90 e

Mi­ne­raa­li­nen, aa­vis­tuk­sen val­ko­pip­pu­ri­nen ja sit­ruk­si­nen val­ko­vii­ni, jos­sa on ha­pok­kuut­ta ja raik­kaut­ta run­sail­le kala- ja äy­ri­äis­ruo­il­le sekä mä­dil­le. Vii­nis­sä on li­säk­si hen­toa kyp­sää he­del­mäi­syyt­tä, ap­ri­koo­sia ja yrt­ti­syyt­tä. Kel­po ape­ri­tii­vi­vii­ni run­saan il­lal­li­sen al­kuun.

ME­HE­VÄ TEMP­RA­NIL­LO KIN­KUN KA­VE­RIK­SI

CLEA RE­SER­VA 2011, ES­PAN­JA, 19,90 e

Lä­hes hil­lo­mai­sen kyp­sän he­del­mäi­nen temp­ra­nil­lo Ri­be­ra del Du­e­ros­ta on peh­me­än tan­nii­ni­nen, tum­man kir­sik­kai­nen ja hel­pos­ti lä­hes­tyt­tä­vä seu­rus­te­lu­vii­ni.

Cle­as­sa on maus­tei­suut­ta ja tam­mi­suut­ta, jot­ka an­ta­vat sil­le run­saan ja vi­vah­teik­kaan ra­ken­teen. Eri­no­mai­nen vah­vem­pi kink­ku­vii­ni, joka is­tuu myös mui­den maus­teis­ten ja pit­kään kyp­sy­tet­ty­jen li­ho­jen pa­rik­si.

RI­O­JAN HIE­NO KLAS­SIK­KO

LAN GRAN RE­SER­VA 2007, ES­PAN­JA, 22,90 e

Tyy­li­käs ja silk­ki­sen tan­nii­ni­nen, hie­no Ri­o­jan klas­sik­ko­vii­ni, jos­sa on ke­hit­ty­nei­syy­den mu­ka­naan tuo­maa nah­kai­suut­ta, ma­ke­aa vii­ku­naa ja kyp­sää kir­sik­kaa. Mah­ta­va vii­ni tum­mien li­ho­jen ja vah­vo­jen juus­to­jen kump­pa­nik­si tai nau­tit­ta­vak­si il­la­nis­tu­jai­sis­sa sel­lai­se­naan.

TÄY­DEL­LI­NEN LAH­JA­VII­NI RIIS­TAN YS­TÄ­VÄL­LE

GAB­RIEL MEF­F­RE CÔTE RÔTIE LAU­RUS 2012, RANS­KA, 50,50 e

Upea pip­pu­ri­nen sy­rah yh­del­tä Rans­kan van­him­mal­ta vii­ni­a­lu­eel­ta Rhônes­ta. Mo­ni­vi­vah­tei­nen run­sas vii­ni, jon­ka tyy­li­käs ma­ku­maa­il­ma tar­jo­aa maus­tei­suut­ta, tan­nii­ne­ja, tum­maa kir­sik­kaa ja ele­gant­tia ta­sa­pai­noa. Lau­rus on val­mis juo­ta­vak­si nyt, mut­ta ke­hit­tyy vie­lä use­an vuo­den ajan. Myyn­nis­sä hie­nos­sa puu­laa­ti­kos­sa.

MA­KEA ITA­LI­A­LAI­NEN JÄL­KI­RUO­KA­PÖY­TÄÄN

DO­MI­NI VE­NE­TI RE­CI­O­TO DEL­LA VAL­PO­LI­CEL­LA 2013, ITA­LIA, 20,70 e 0,5 L

Juus­to­jen ja jou­lun ma­kei­den herk­ku­jen seu­raan so­pii hie­man maus­tei­nen ja kyp­sien mar­jo­jen aro­me­ja täyn­nä ole­va re­ci­o­to-vii­ni. Ry­pä­lei­tä on kui­vat­tu en­nen käy­mis­tä, joka mais­tuu vii­nis­sä ma­keu­te­na ja in­ten­sii­vi­se­nä aro­mik­kuu­te­na. Re­ci­o­to käy lois­ta­vas­ti jäl­ki­ruo­ak­si myös sel­lai­se­naan. Jou­lu­na tyy­lik­kääs­sä puu­laa­ti­kos­sa.

VUO­SI­KER­TA­PORT­VII­NI KÄ­TE­VÄS­SÄ KOOS­SA

GRA­HAM´S QUIN­TA DOS MAL­VE­DOS VIN­TA­GE PORT 2004, POR­TU­GA­LI, 28,80 e 0,375 L

Gra­ham´sin vuo­si­ker­ta­port­vii­nis­sä on kaik­ki klas­si­kon ai­nek­set. Vii­ni on tum­man kir­sik­kai­nen, maus­tei­nen ja suk­lai­nen, erit­täin ta­sa­pai­noi­nen sekä tyy­li­käs. Puo­li­kas pul­lo­ko­ko riit­tää hy­vin jäl­ki­ruo­kien tai juus­to­jen kans­sa pie­nem­mäl­le po­ru­kal­le, sil­lä avat­tu vuo­si­ker­ta­port ei juu­ri säi­ly.

VAL­KOI­NEN PORT­VII­NI JUUS­TO­TAR­JOT­TI­MEN KANS­SA

FER­REI­RA 10 YE­ARS WHITE PORT, POR­TU­GA­LI, 17,90 e 0,375 L

Hie­no jäl­ki­ruo­ka- ja seu­rus­te­lu­vii­ni on myös val­koi­nen port, jon­ka kui­vat­tu­jen he­del­mien aro­mit so­pi­vat eri­no­mai­ses­ti juus­to­jen pa­rik­si. Vii­nis­sä on peh­me­ää päh­ki­näi­syyt­tä ja maus­tei­ta, jot­ka osu­vat hy­vin jou­lui­seen ma­ke­aan ma­ku­maa­il­maan.   KAT­SO MYÖS:   2 x jou­lui­nen al­kud­rink­ki   Ro­seen­pu­nai­sil­la kup­lil­la juh­laan