Artikkeli

Joulun juhlistajat

Tes­ta­sim­me uu­tuus­vii­ne­jä, jot­ka kruu­naa­vat jou­lu­a­te­ri­an.

Ba­ron-Fu­enté Gran­de Réser­ve Brut

11 p ★★★

AC Cham­pag­ne, Rans­ka

Ry­pä­leet: Pi­not Meu­nier,

Char­don­nay, Pi­not Noir.

So­ke­ria 13 g/l

13,98 e / 0,375 l

Kal­pe­an­kel­tai­sen samp­pan­jan hen­nos­sa tuok­sus­sa ais­tii he­del­mäi­syyt­tä, sit­rus­ta, ome­naa ja paah­to­lei­pää. Mel­ko ha­po­kas, mi­ne­raa­li­nen maku vas­taa tuok­sua. Tar­joa vaa­lei­den ka­lo­jen, ra­pu­jen, hum­me­rin, äy­ri­äis­kei­ton ja mä­din kans­sa. Ko­kei­le myös vaa­lei­den li­ho­jen, ku­ten va­si­kan­pais­tin ja kalk­ku­nan seu­ra­na sekä laa­duk­kaan po­ron­fi­leen kyy­ti­poi­ka­na. Vii­len­nä 5–6-as­tei­sek­si. Kes­tää muu­ta­man vuo­den säi­ly­tyk­sen.

Bel­ling­ham The Ber­nard Se­ries Old Vine Che­nin Blanc 2008

10,5 p ★★

Co­as­tal Re­gi­on, Ete­lä-Af­rik­ka

Ry­pä­le: Che­nin Blanc. So­ke­ria 7 g/l

15,98 e

Vii­nin tuok­su on rei­lus­ti tam­men sä­vyt­tä­mä, hu­na­jai­nen, per­sik­kai­nen ja va­nil­jai­nen. Tuh­ti, pyö­reä ja peh­meä maku vas­taa tuok­sua, sii­nä ais­tii myös voi­ta. Tar­joa vaa­lei­den li­ho­jen, ku­ten jou­lu­kin­kun, kas­tan­ja­so­seel­la höys­te­tyn, luu­mu­täy­te­tyn kalk­ku­nan ja kyl­mien leik­ke­lei­den kans­sa. Vii­ni so­pii myös sa­vu­ka­lan, mak­sa­pa­teen ja ko­vien, ras­vais­ten juus­to­jen kans­sa. Tar­joa 10–12-as­tei­se­na. Muu­ta­man vuo­den säi­ly­tys on mah­dol­li­nen.

Can­ter­bu­ry Pi­not Noir 2009

10,5 p ★★

Vi­ca­ra­ge Lane, Uu­si-See­lan­ti

Ry­pä­le: Pi­not Noir

14,89 e

He­la­kan­pu­nai­sen vii­nin tuok­su on tyy­pil­li­nen Pi­not Noir: pie­niä pu­nai­sia mar­jo­ja, eri­tyi­ses­ti puo­luk­kaa ja man­sik­kaa sekä sa­vui­suut­ta. Vii­nin mel­ko ha­po­kas, kir­pe­äh­kö maku vas­taa tuok­sua. Tä­män hel­pon jou­lu­vii­nin voi tar­jo­ta kin­kun, kalk­ku­nan, kyl­mien leik­ke­lei­den, pos­sun kyl­ki­rul­lan sekä an­kan kans­sa. Mais­tuu sa­vu­ka­lo­jen, (riis­ta)lin­tu­jen ja mai­ni­os­ti myös wie­nin­leik­keen kump­pa­ni­na. De­kan­toi ly­hy­es­ti. Tar­joa 14–16 as­tei­se­na. Muu­ta­man vuo­den säi­ly­tys on mah­dol­li­nen.

Ta­ra­pa­ca Christ­mas Edi­ti­on 2009 Luo­mu­vii­ni

10,5 p ★★★

Cent­ral Val­ley, Chile

Ry­pä­leet: Sy­rah, Ca­ber­net

Sau­vig­non, Ca­ber­net Franc, Mer­lot

8,98 e

Myyn­nis­sä 23.12. saak­ka

He­le­än si­ni­pu­nai­sen vii­nin re­he­väs­sä tuok­sus­sa ais­tii jou­lu­maus­tei­ta, pin­jaa, hil­loa, pap­ri­kaa ja mai­to­kah­via. Ma­ke­a­no­loi­nen, so­pi­van ha­po­kas ja her­kul­li­nen maku vas­taa tuok­sua. Hyvä yleis­vii­ni jou­lu­pöy­tään. So­pii myös ras­vais­ten ka­lo­jen kans­sa, esi­mer­kik­si pais­te­tun ja sa­vus­te­tun lo­hen. Tar­joa vii­niä myös ker­mai­sen pas­ta­kas­tik­keen ja ko­toi­sen em­men­tal­juus­ton kans­sa. De­kan­toi ly­hy­es­ti. Tar­joa 18–21 as­tei­se­na. Ly­hyt säi­ly­tys.

Christ­mas Ca­ber­net Sau­vig­non Rei­lun kau­pan vii­ni

11 p ★★★

Val­le Cent­ral, Chile

Ry­pä­le: Ca­ber­net Sau­vig­non

9,99 e

He­la­kan­pu­nai­sen vii­nin paah­tei­ses­sa tuok­sus­sa tun­tuu eu­ka­lyp­tus, kyp­sät mar­jat ja ju­gurt­ti. Mel­ko täy­te­läi­nen, so­pi­van ha­po­kas maku vas­taa tuok­sua, sii­nä ais­tii myös kir­sik­kaa ja nei­lik­kaa. Tämä on sel­keä ruo­ka­vii­ni, joka so­pii pe­rin­tei­seen jou­lu­pöy­tään, myös pa­tei­den seu­rak­si. Vii­ni ei hyl­jek­si hir­vi­pais­tia tai -pa­taa. Brie- ja Ca­mem­bert-tyyp­pi­set juus­tot so­pi­vat vii­nin kans­sa nau­tit­ta­vak­si. De­kan­toi tun­nin ver­ran. Tar­joa 18–21 as­tei­se­na.

San­ta He­le­na Sig­lo de Oro Re­ser­ve Car­menè­re 2008

11,5 p ★★★★★

Colc­ha­gua Val­ley, Chile

Ry­pä­le: Car­menè­re

7,79 e

San­ta He­le­na on uu­si­nut Sig­lo de Oron­sa on­nis­tu­nees­ti hin­nan py­sy­es­sä sil­ti mal­til­li­se­na. Paah­tei­ses­sa tuok­sus­sa ais­tii luu­mua, mus­tik­kaa, eu­ka­lyp­tus­ta ja yrt­te­jä. Ma­ke­a­no­loi­nen ja täy­te­läi­nen maku on re­he­vä ja yrt­ti­nen. Jäl­ki­ma­ku on pit­kä. So­pii maus­teis­ten ja ma­ri­noi­tu­jen pu­nais­ten li­ho­jen, mut­ta myös pos­sun kans­sa. So­pii myös lam­paan­kyl­jyk­sen ja -pais­tin kans­sa. De­kan­toi vä­hin­tään tun­ti. Tar­joa 18–21-as­tei­se­na. 2–5 vuo­den säi­ly­tys on mah­dol­li­nen.

Baby Bush Mourvèd­re Ba­ros­sa Val­ley 2008

13 p ★★★★★

He­wit­son, Aust­ra­lia

Ry­pä­le: Mourvèd­re

14,84 e

He­wit­so­nin suo­si­tun Miss Har­ry -vii­nin seu­rak­si Al­koon tuli Baby Bush. Me­he­vän läm­pi­mäs­sä tuok­sus­sa on mar­jai­suut­ta, maus­tei­ta ja man­sik­kaa. Mau­kas ja peh­meä maku vas­taa tuok­sua, sii­nä ais­tii kyp­sää luu­mua. Jäl­ki­ma­ku on pit­kä ja ma­ke­a­no­loi­nen. Eri­no­mai­nen yleis­vii­ni pih­vin, riis­tan ja peh­mei­den, ras­vais­ten juus­to­jen kans­sa. Mau­kas seu­rus­te­lu­vii­ni. De­kan­toi tun­ti. Tar­joa 20–22-as­tei­se­na. Muu­ta­man vuo­den säi­ly­tys mah­dol­li­nen.

Wee­ma­la Shi­raz Vi­og­nier 2008

12 p ★★★★

Lo­gan Wi­nes, New South Wa­les,

Aust­ra­lia Ry­pä­leet: Shi­raz, Vi­og­nier

18,78 e, Al­kon ti­laus­va­li­koi­ma

Ri­paus Vi­og­nier-val­ko­vii­niä an­taa täl­le Shi­ra­zil­le miel­lyt­tä­vää ha­pok­kuut­ta ja he­del­mäi­syyt­tä. Tuok­sus­sa ais­tii kah­via, nah­kaa, he­del­mää ja maa­ta. Kes­ki­täy­te­läi­nen, mau­kas ja so­pi­van ha­po­kas maku vas­taa tuok­sua. Vii­nis­sä on not­ke­at tan­nii­nit ja peh­meä jäl­ki­ma­ku. He­del­mäi­syys ja ha­pok­kuus kan­taa jou­lu­pöy­däs­sä pe­rin­teis­ten, ras­vais­ten­kin ruo­kien kans­sa. De­kan­toi tun­ti. Tar­joa 14–17-as­tei­se­na. Muu­ta­man vuo­den säi­ly­tys mah­dol­li­nen.

Ver­roc­c­hio Ama­ro­ne del­la Val­po­li­cel­la Clas­si­co 2005

13 p ★★★★

DOC Ve­ne­to, Ita­lia

Ry­pä­leet: Cor­vi­na, Ron­di­nel­la,

Mo­li­na­ra. So­ke­ria 10 g/l

22,90 e

Al­kon va­ki­o­va­li­koi­man edul­li­sim­man Ama­ro­nen tuok­su on läm­min, maus­tei­nen, tum­ma­suk­lai­nen ja ru­si­nai­nen. Pit­kä, peh­meä ja ma­ke­a­no­loi­nen maku vas­taa tuok­sua, sii­nä ais­tii myös kah­via. Par­haim­mil­laan seu­rus­te­lu­vii­ni. So­pii voi­mak­kai­den li­ha­ruo­kien (nau­ta, lam­mas, riis­ta) ja ko­vien, ras­vais­ten juus­to­jen kans­sa. De­kan­toi vä­hin­tään pari tun­tia. Tar­joa 17–20-as­tei­se­na. Pit­kä­kin säi­ly­tys mah­dol­li­nen, jopa suo­ta­va.

Tom­ma­si Cre­a­ro del­la Con­ca d´Oro 2005

12- p ★★

IGT Ve­ne­to, Ita­lia

Ry­pä­leet: Cor­vi­na Ve­ro­ne­se,

Ca­ber­net Franc, Ose­le­ta

17,98 e

Tum­man­si­ni­pu­nai­sen vii­nin mar­jai­sas­sa tuok­sus­sa ais­tii paah­tei­suut­ta, nah­kaa ja pap­ri­kaa. Voi­ma­kas, kar­he­ah­ko maku vas­taa tuok­sua, sii­nä on myös luu­mua, tan­nii­ne­ja ja tum­mia kir­si­koi­ta. Vie­lä ko­vah­ko ruo­ka­vii­ni, joka so­pii hir­ven ja po­ron kans­sa, mut­ta myös muun pu­nai­sen li­han seu­rak­si. Ko­kei­le myös kyp­sien juus­to­jen kans­sa. De­kan­toi usei­ta tun­te­ja. Tar­joa 17–20-as­tei­se­na. Usei­den vuo­sien säi­ly­tys on mah­dol­li­nen, jopa suo­ta­va.

Gra­ham´s Re­ser­ve Ruby Port Na­tu­ra

13,5 p ★★★★+

Sy­ming­ton, Por­tu­ga­li

Ry­pä­leet: Tou­ri­ga Na­ci­o­nal, Tou­ri­ga Fran­ca, Tin­ta Ba­roc­ca, Tin­ta Ro­riz,

Tin­to Cão Port­vii­ni. So­ke­ria 110 g/l

19,90 e

Luo­mu­port­vii­nin ma­ke­a­no­loi­ses­sa, miel­lyt­tä­väs­sä tuok­sus­sa on nei­lik­kaa, ka­ne­lia, ru­si­naa, he­del­mäi­syyt­tä ja ap­pel­sii­nin­kuor­ta. So­pi­van ha­po­kas, ei lii­an ma­kea ja läm­min maku vas­taa tuok­sua, sii­nä ais­tii suk­laa­ta ja tof­fee­ta. So­pii nau­tit­ta­vak­si sel­lai­se­naan sekä suk­laa­kak­ku­jen ja -mous­sen kans­sa. Mai­nio si­ni­ho­me­juus­to­jen kump­pa­ni. De­kan­toi ly­hy­es­ti. Tar­joa 15–18-as­tei­se­na. Kes­tää pit­kän­kin säi­ly­tyk­sen.

Pa­ci­fic Rim Fram­boi­se

12,5 p ★★★ Was­hing­ton State, Yh­dys­val­lat

Va­del­ma­vii­ni. So­ke­ria 180 g/l, jos­ta 70 g/l on saa­tu tuo­reis­ta va­del­mis­ta

13,81 e / 0,375 l

He­le­än­pu­nai­nen vä­ke­vöi­ty vii­ni, jos­sa on orans­si reu­nus. Tuok­su on huu­maa­van re­he­vä, voi­mak­kaan va­del­mai­nen, peh­meä ja miel­lyt­tä­vä. Ma­kea, so­pi­van ha­po­kas, va­del­mai­nen ja aro­mi­kas maku vas­taa tuok­sua. So­pii nau­tit­ta­vak­si sel­lai­se­naan, mut­ta on her­kul­li­nen sac­her­ka­kun tai he­del­mä­jäl­ki­ruo­kien kans­sa. Oi­va kas­ti­ke jää­te­löl­le. Tar­joa vii­len­net­ty­nä, 12–15-as­tei­se­na. Kes­tää pit­kän­kin säi­ly­tyk­sen, mut­tei ke­hi­ty pul­los­sa.