Artikkeli

MARI HAR­JU­LA • KU­VAU­SA­VUS­TA­JA MI­KA­E­LA AN­TIN • KU­VAT FA­BI­AN BJÖRK KOTI JA KEIT­TIÖ 1-2/2016 

Huevos rancheros

Meksikolainen lempeän tulinen Huevos rancheros tarjotaan avoka­do­vii­pa­leiden ja maissi­tor­til­loiden kera.

4 an­nos­ta

olii­vi­öl­jyä

1 si­pu­li

2–3 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 pu­nais­ta pap­ri­kaa

2 pu­nais­ta chi­li­pap­ri­kaa

2 to­maat­tia

2 tlk (à 400 g) säi­ly­ke­to­maat­te­ja

2–3 laa­ke­rin­leh­teä

¾ tl me­ri­suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1–2 kui­vat­tua chi­liä

4 mu­naa

Li­säk­si:

4–8 mais­si- tai veh­nä­tor­til­laa

1–2 avo­ka­doa

100 g ched­dar­juus­toa

1 prk (150 g) rans­kan­ker­maa

ko­ri­an­te­ria tai leh­ti­per­sil­jaa

1. Kuo­ri ja vii­pa­loi si­pu­lit. Hal­kai­se pap­ri­kat, pois­ta niis­tä kan­nat ja sie­me­net ja vii­pa­loi. Hal­kai­se chi­lit, pois­ta sie­me­net ja hie­non­na. Vii­pa­loi tuo­reet to­maa­tit.

2. Kuu­men­na öl­jy kan­nel­li­ses­sa pais­tin­pan­nus­sa. Li­sää si­pu­lit, pap­ri­kat ja hie­non­net­tu chili. Kään­te­le kun­nes kas­vik­set peh­me­ne­vät.

3. Kaa­da jouk­koon säi­ly­ke­to­maa­tit, li­sää laa­ke­rin­leh­det, suo­la ja pip­pu­ri ja mu­ren­na kui­va­tut chi­lit. Kie­hau­ta ja hau­du­ta vie­lä noin 10 mi­nuut­tia.

4. Kun kas­ti­ke on pak­sua, lado pääl­le vii­pa­loi­dut to­maa­tit. Tee lu­si­kal­la pie­niä kai­van­to­ja se­ok­seen ja riko nii­hin mu­nat. Lai­ta kan­si pääl­le ja kyp­sen­nä pari mi­nuut­tia, kun­nes mu­nat ovat hyy­ty­neet.

5. Hal­kai­se avo­ka­dot, pois­ta ki­vet ja kuo­ret ja vii­pa­loi avo­ka­dot. Raas­ta juus­to. Tar­joa hu­e­vos ranc­he­ros läm­mi­tet­ty­jen tor­til­loi­den, avo­ka­do­vii­pa­lei­den, juus­to­raas­teen ja rans­kan­ker­man kans­sa. Vii­meis­te­le yr­teil­lä.