Kokeile Koti ja keittiö -lehden kookosruoka- ja jälkiruokareseptejä.
Kookospähkinä on kookospalmun hedelmä. Kookospähkinän hedelmäliha on valkoista ja sen sisällä on kirkasta nestettä, jonka voi juoda sellaisenaan.
Kookoshiutaleet ovat kookospähkinän raastettua hedelmälihaa eli maltoa. Tuoreesta kookospähkinästä voi myös itse raastaa kookoshiutaleita. Kookoshiutaleet sopivat etenkin jälkiruokiin, leivonnaisiin ja makeisiin.
Kookosmaito valmistetaan kookoshedelmän mallosta puristamalla. Myös koostumukseltaan paksumpi kookoskerma valmistetaan murskatusta kookospähkinän mallosta. Molempia on saatavana tölkitettynä, ja kookoskermaa myös tiivisteenä. Kookosmaitoa ja -kermaa käytetään paljon aasialaisessa keittiössä. Ne sopivat hyvin ruokien ja jälkiruokien valmistukseen.
Kookosrasva on kookospähkinän siemenvalkuaisesta valmistettua, puhdistettua ja tuoksuttomaksi käsiteltyä kiinteää rasvaa, joka sopii esimerkiksi makeisten valmistukseen ja uppopaistamiseen.
Luontaistuotekaupoissa on saatavana myös kookoshedelmän mallosta valmistettuja kookosjauhoja ja kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä sekä naposteluun sopivia kookoslastuja. Jauhot sopivat leivontaan ja ruoanlaittoon. Kookosöljy muuttuu lämpimässä (yli 25 astetta) juoksevaksi ja jähmettyy kylmässä. Käsittelemättömässä kookosöljyssä on mieto kookoksen maku ja tuoksu. Se sopii ruoanlaittoon ja leivontaan.
Kokeile Koti ja keittiö -lehden kookosruoka- ja jälkiruokareseptejä:
Kookos-porkkanakeitto
Peruna-kookoskeitto
Korianteri-kookosmaitocurry thaimaustein
Peruna-kukkakaalicurry
Kanacurry ja munanuudeleita
Mausteiset porsaanlihavartaat ja sataykastike
Pehmeä gulassikeitto
Kookoskuhakeitto
Thaimaalainen kalakeitto
Vihreä scamppicurry
Kookosletut ja sitrussiirappia
Rapeat kookosvohvelit ja mansikkamelba
Uuniomenat ja kookoskinuskikastike
MARI HARJULA
KUVA ARTO VUOHELAINEN
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2