Artikkeli
Pidä taikinaa jääkapissa tunnin verran ennen paistamista, niin leivonnainen jää keskeltä toivotun valuvaksi.

Pidä taikinaa jääkapissa tunnin verran ennen paistamista, niin leivonnainen jää keskeltä toivotun valuvaksi.

Suvi Rüster ku­vat Mart­ti Jär­vi

Klas­sik­ko­re­sep­ti suk­laa­fon­dant­ti

Suklaafondantti menee jääkaapin kautta uuniin

Suklaafondantin valmistus on luultua helpompaa. Tärkeintä on valita leivokseen laadukas ja hyvänmakuinen suklaa ja vatkata muna-sokerivaahto tarpeeksi kuohkeaksi.

Va­lu­van suk­laa­ka­kun syn­ty­ta­ri­nas­ta on mon­ta ver­si­o­ta. Yh­den ta­ri­nan mu­kaan ame­rik­ka­lais­tu­nut rans­ka­lai­nen kok­ki Jean-Ge­or­ges Von­ge­rich­ten ot­ti kii­reis­sään lei­po­man­sa suk­laa­ka­kun uu­nis­ta ulos va­lu­van raa­ka­na. Hän kui­ten­kin ihas­tui ka­kun ra­ken­tee­seen, ja lei­von­nai­nen pää­tyi 1980-lu­vun lo­pus­sa mo­nen ne­wy­or­ki­lai­sen huip­pu­ra­vin­to­lan jäl­ki­ruo­ka­lis­tal­le.

Yk­sin­ker­tai­sis­ta raa­ka-ai­neis­ta val­mis­te­tun fon­dan­tin ma­kuun vai­kut­taa rat­kai­se­vas­ti käy­tet­tä­vä suk­laa. Jos suk­laas­sa on mai­to­ta­lous­tuot­tei­ta, suk­laa saat­taa hel­pos­ti kok­ka­roi­tua su­la­tus­vai­hees­sa ei­kä tai­ki­na kes­tä se­koit­te­lua. Lei­vo kak­ku siis mie­lel­lään suk­laas­ta, jos­sa on vain kaa­ka­o­pa­pu­ja, kaa­ka­o­voi­ta ja so­ke­ria. Jos ha­lu­at, voit maus­taa fon­dan­tin va­nil­jal­la, sit­rus­ten kuo­ri­raas­teel­la, mar­ja­jau­heil­la tai muu­ta­mal­la ti­pal­la pi­par­mint­tu- tai rom­mie­sans­sia.

Fon­dant­tia pi­de­tään jää­kaa­pis­sa noin tun­nin ver­ran en­nen pais­ta­mis­ta. Kyl­mäs­tä tai­ki­nas­ta pais­te­tun fon­dan­tin reu­nat kyp­sy­vät, mut­ta kes­ki­o­sa ei eh­di saa­vut­taa kyp­sy­mis­läm­pö­ti­laa, jol­loin kak­ku jää toi­vo­tun va­lu­vak­si.

Fon­dan­tit voi kyp­sen­tää myös uu­nin­kes­tä­vil­lä keit­to­lau­ta­sil­la, an­nos­vuo­is­sa tai pie­nis­sä ren­gas­muo­teis­sa (ru­ne­ber­gin­tort­tu­vuo­is­sa). Laa­ke­as­sa as­ti­as­sa kyp­sen­ne­tyn fon­dan­tin pais­to­ai­ka on ly­hy­em­pi. Jos ku­mo­at fon­dan­tit lau­ta­sil­le, tee se va­ro­vas­ti. Tai­ki­nai­sen ka­kun ra­ken­ne on hau­ras.

Suk­laa­fon­dant­ti

30 min + te­key­ty­mi­nen 1 h . mel­ko help­po . 6 e

4–6 an­nos­ta

125 g laa­du­kas­ta tum­maa suk­laa­ta

75 g voi­ta

½ ap­pel­sii­nin raas­tet­tu kuo­ri

2 ka­nan­mu­nan­kel­tu­ais­ta

2 ka­nan­mu­naa

1 dl so­ke­ria

½ dl puo­li­kar­kei­ta veh­nä­jau­ho­ja

Vuo­kien voi­te­luun:

voi­ta

Tar­joi­luun:

tuo­rei­ta mar­jo­ja ja va­nil­ja­jää­te­löä

Valuta sulatettu suklaa hiljalleen munavaahdon joukkoon ja nostele nuolijalla varovasti niin, että munavaahto pysyy kuohkeana.

Valuta sulatettu suklaa hiljalleen munavaahdon joukkoon ja nostele nuolijalla varovasti niin, että munavaahto pysyy kuohkeana.

1. Pa­loit­te­le suk­laa ja voi kat­ti­laan. Kuu­men­na mie­dol­la läm­möl­lä, kun­nes voi su­laa. Nos­ta kat­ti­la lie­del­tä, sen kuu­muus riit­tää su­lat­ta­maan suk­laa­pa­lat.

2. Raas­ta hy­vin pes­tyn ap­pel­sii­nin kuo­ri ja li­sää suk­laa­se­ok­seen. Se­koi­ta jouk­koon ka­nan­mu­nan­kel­tu­ai­set.

3. Vat­kaa ka­nan­mu­nat ja so­ke­ri kuoh­ke­ak­si vaah­dok­si.

4. Se­koit­te­le suk­laa­se­os mu­na­vaah­don jouk­koon ke­vy­es­ti nos­tel­len niin, et­tä vaah­to ei las­keu­du. Nos­te­le jouk­koon jau­hot.

5. Voi­te­le muf­fi­ni­pel­lin ko­lot tai uu­nin­kes­tä­vät an­nos­vuo­at huo­lel­li­ses­ti voil­la. Voit myös vuo­ra­ta muf­fi­ni­pel­lin ko­lot lei­vin­pa­pe­ril­la tai pa­pe­ri­sil­la muf­fi­ni­vuo­il­la. Kaa­da vuo­kiin tai­ki­naa. Pei­tä tuo­re­kel­mul­la ja nos­ta jää­kaap­piin 1–2 tun­nik­si.

6. Kuu­men­na uu­ni 200 as­tee­seen. Kyp­sen­nä fon­dant­te­ja 8–10 mi­nuut­tia, kun­nes kak­ku­set kup­li­vat reu­noil­ta pe­su­sie­ni­mäi­si­nä.

7. An­na jääh­tyä het­ki ja nos­ta va­ro­vas­ti lu­si­kal­la an­nos­lau­ta­sil­le. Voit tar­jo­ta fon­dan­tit myös suo­raan an­nos­vuo­is­ta tai ku­mo­ta fon­dan­tit lau­ta­sil­le ja pois­taa va­ro­en mah­dol­li­set pa­pe­ri­vuo­at tai lei­vin­pa­pe­rit fon­dan­tin ym­pä­ril­tä.

8. Tar­joi­le va­nil­ja­jää­te­lön ja mar­jo­jen kans­sa.

Kypsän, sisältä valuvan fondantin reunat ovat pesusienimäiset. Kypsennysaika on viitteellinen, sillä uunien tehot vaihtelevat.

Kypsän, sisältä valuvan fondantin reunat ovat pesusienimäiset. Kypsennysaika on viitteellinen, sillä uunien tehot vaihtelevat.

vink­ki!

Suus­sa­su­la­vat, suk­laa­tai­ki­naa va­lu­vat fon­dan­tit tar­joil­laan heti pais­ta­mi­sen jäl­keen läm­pi­mi­nä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ