Pidä taikinaa jääkapissa tunnin verran ennen paistamista, niin leivonnainen jää keskeltä toivotun valuvaksi.
Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Klassikkoresepti suklaafondantti
Valuvan suklaakakun syntytarinasta on monta versiota. Yhden tarinan mukaan amerikkalaistunut ranskalainen kokki Jean-Georges Vongerichten otti kiireissään leipomansa suklaakakun uunista ulos valuvan raakana. Hän kuitenkin ihastui kakun rakenteeseen, ja leivonnainen päätyi 1980-luvun lopussa monen newyorkilaisen huippuravintolan jälkiruokalistalle.
Yksinkertaisista raaka-aineista valmistetun fondantin makuun vaikuttaa ratkaisevasti käytettävä suklaa. Jos suklaassa on maitotaloustuotteita, suklaa saattaa helposti kokkaroitua sulatusvaiheessa eikä taikina kestä sekoittelua. Leivo kakku siis mielellään suklaasta, jossa on vain kaakaopapuja, kaakaovoita ja sokeria. Jos haluat, voit maustaa fondantin vaniljalla, sitrusten kuoriraasteella, marjajauheilla tai muutamalla tipalla piparminttu- tai rommiesanssia.
Fondanttia pidetään jääkaapissa noin tunnin verran ennen paistamista. Kylmästä taikinasta paistetun fondantin reunat kypsyvät, mutta keskiosa ei ehdi saavuttaa kypsymislämpötilaa, jolloin kakku jää toivotun valuvaksi.
Fondantit voi kypsentää myös uuninkestävillä keittolautasilla, annosvuoissa tai pienissä rengasmuoteissa (runebergintorttuvuoissa). Laakeassa astiassa kypsennetyn fondantin paistoaika on lyhyempi. Jos kumoat fondantit lautasille, tee se varovasti. Taikinaisen kakun rakenne on hauras.
Suklaafondantti
30 min + tekeytyminen 1 h . melko helppo . 6 e
4–6 annosta
125 g laadukasta tummaa suklaata
75 g voita
½ appelsiinin raastettu kuori
2 kananmunankeltuaista
2 kananmunaa
1 dl sokeria
½ dl puolikarkeita vehnäjauhoja
Vuokien voiteluun:
voita
Tarjoiluun:
tuoreita marjoja ja vaniljajäätelöä
Valuta sulatettu suklaa hiljalleen munavaahdon joukkoon ja nostele nuolijalla varovasti niin, että munavaahto pysyy kuohkeana.
1. Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes voi sulaa. Nosta kattila liedeltä, sen kuumuus riittää sulattamaan suklaapalat.
2. Raasta hyvin pestyn appelsiinin kuori ja lisää suklaaseokseen. Sekoita joukkoon kananmunankeltuaiset.
3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
4. Sekoittele suklaaseos munavaahdon joukkoon kevyesti nostellen niin, että vaahto ei laskeudu. Nostele joukkoon jauhot.
5. Voitele muffinipellin kolot tai uuninkestävät annosvuoat huolellisesti voilla. Voit myös vuorata muffinipellin kolot leivinpaperilla tai paperisilla muffinivuoilla. Kaada vuokiin taikinaa. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin 1–2 tunniksi.
6. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kypsennä fondantteja 8–10 minuuttia, kunnes kakkuset kuplivat reunoilta pesusienimäisinä.
7. Anna jäähtyä hetki ja nosta varovasti lusikalla annoslautasille. Voit tarjota fondantit myös suoraan annosvuoista tai kumota fondantit lautasille ja poistaa varoen mahdolliset paperivuoat tai leivinpaperit fondantin ympäriltä.
8. Tarjoile vaniljajäätelön ja marjojen kanssa.
Kypsän, sisältä valuvan fondantin reunat ovat pesusienimäiset. Kypsennysaika on viitteellinen, sillä uunien tehot vaihtelevat.
vinkki!
Suussasulavat, suklaataikinaa valuvat fondantit tarjoillaan heti paistamisen jälkeen lämpiminä.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2