MARI HARJULA • KUVAT KIRSI-MARJA SAVOLAKoti ja keittiö 9/2014
SALVIA-SITRUUNASILAKAT JA AVOKADOAIOLI
4 annosta
1 kg perkaamattomia silakoita tai ½ kg perattuja silakoita
Muruseos:
120 g valmiita krutonkeja
yksi ruukku tuoretta salviaa hienonnettuna
yhden sitruunan raastettu kuori
2 rkl persiljaa hienonnettuna
suolaa ja rouhittua mustapippuria
Lisäksi:
vehnäjauhoja
2 munaa
Paistamiseen: rypsiöljyä
Avokadoaioli:
1 kypsä avokado
1 pieni valkosipulinkynsi
½ sitruunan mehu
1 dl majoneesia
1. Valmista ensin aioli. Halkaise avokado, poista kivi ja kuoret. Kuori valkosipulinkynsi. Laita kaikki ainekset teholeikkuriin ja hienonna tasaiseksi tahnaksi tai hienonna kastike sauvasekoittimella. Laita jääkaappiin maustumaan.
2. Laita krutongit teholeikkuriin tai -sekoittimeen ja aja karkeaksi muruksi. Kaada muruseos kulhoon ja sekoita joukkoon muut mausteet.
3. Perkaa kokonaiset silakat.
4. Laita lautaselle vehnäjauhoja. Riko toiselle lautaselle munat ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kaada kolmannelle lautaselle muruseos.
5. Leivitä silakat pyörittelemällä ne ensin yksitellen kauttaaltaan vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi muruseoksessa.
6. Laita valurautapannuun reilusti öljyä noin sentin paksuinen kerros. Kuumenna öljy ja paista kalat siinä molemmin puolin kullanruskeiksi. Lisää öljyä tarvittaessa.
PAAHDETUT PALSTERNAKKASUIKALEET
4 annosta
4–6 palsternakkaa
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoretta tai kuivattua timjamia
1. Kuori ja suikaloi palsternakat pitkittäin. Levitä suikaleet pellille leivinpaperin päälle.
2. Pirskota päälle öljyä. Ripottele päälle suolaa, pippuria ja timjamia. Kääntele varovasti.
3. Paista uunissa 200 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes kasvikset hieman pehmenevät.
SILAKKABURGERIT
4 annosta
½ kg perkaamattomia silakoita tai 300 g silakkafileitä
suolaa
rouhittua valkopippuria
tuoretta tilliä hienonnettuna
Anjovistsatsiki:
puolikas kurkku
3 anjovisfileetä
½ ruukkua ruohosipulia
1 dl turkkilaista jogurttia
½ rkl sitruunamehua
rouhittua mustapippuria
ripaus suolaa
Tomaatti-sipulisalaatti:
1 punasipuli
2–3 tomaattia
tilkka punaviinietikkaa
tilkka öljyä
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
ripaus sokeria
Lisäksi:
4 maalais tai ruissämpylää pikkusalaatteja
1. Valmista ensin tsatsiki. Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi. Valuta kurkkuraasteesta ylimääräinen neste pois siivilässä. Hienonna anjovisfileet ja ruohosipuli. Sekoita jogurttiin kurkkuraaste, anjovikset ja ruohosipuli. Mausta sitruunamehulla, pippurilla ja suolalla. Anna maustua viileässä.
2. Valmista tomaatti-sipulisalaatti. Kuori sipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi. Viipaloi tomaatit. Laita sipulit ja tomaatit kerroksittain kulhoon. Pirskota päälle viinietikkaa ja öljyä ja ripottele mausteita. Kääntele varovasti ja anna maustua viileässä.
3. Perkaa ja fileoi kokonaiset silakat. Kuumenna pannu tai parila. Paahda siinä ensin sämpylät molemmin puolin. Lisää pannuun öljyä ja paista silakkafileet molemmin puolin kullanruskeiksi. Ripottele fileille mausteet.
4. Kokoa hampurilaiset. Laita pohjalle tomaatti-sipulisalaattia, päälle silakkafileitä, tsatsikia sekä salaatteja. Tarjoa heti.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2