Artikkeli

Sahramilla maustettu omenaboston

Sulata rasva kattilassa ja lisää maito. Kuumenna seos kädenlämpöiseksi ja kaada se sitten kulhoon. Murenna nesteeseen hiiva ja lisää keltuaiset, sahrami, sokeri, suola ja kardemumma. Alusta jauhot vähän kerrallaan. Vaivaa taikina kimmoisaksi...

1 bos­ton­kak­ku

Tai­ki­na:

100 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

2 1/2 dl mai­toa

25 g tuo­re­hii­vaa

1 1/2 kel­tu­ais­ta

1/2 pkt (0,25 g) sah­ra­mia

1 dl so­ke­ria

1 tl suo­laa

1/2 rkl jau­het­tua kar­de­mum­maa

noin 9 dl lei­von­ta­kar­kei­ta veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

1 dl pais­ton­kes­tä­vää ome­na­hil­loa

1 tl ka­ne­lia

100 g val­ko­suk­laa­ta

Voi­te­luun: 1 muna

Ko­ris­te­luun: val­ko­suk­laa­ta tai to­mu­so­ke­ria

1. Su­la­ta ras­va kat­ti­las­sa ja li­sää mai­to. Kuu­men­na seos kä­den­läm­pöi­sek­si ja kaa­da se sit­ten kul­hoon. Mu­ren­na nes­tee­seen hii­va ja li­sää kel­tu­ai­set, sah­ra­mi, so­ke­ri, suo­la ja kar­de­mum­ma. Alus­ta jau­hot vä­hän ker­ral­laan. Vai­vaa tai­ki­na kim­moi­sak­si.

2. An­na tai­ki­nan ko­ho­ta lii­nan al­la kak­sin­ker­tai­sek­si. Ku­moa se jau­ho­te­tul­le lei­von­ta- alus­tal­le. Kau­li tai­ki­na le­vyk­si (n. 40 cm x 20 cm). Le­vi­tä le­vyl­le ome­na­hil­loa, ka­ne­lia ja hie­nok­si rou­hit­tua val­ko­suk­laa­ta. Rul­laa levy tii­viik­si kää­re­tor­tun ta­paan.

3. Leik­kaa rul­la 10-12 pa­laan. Aset­te­le pa­lat leik­kuu­pin­ta ylös­päin ja mel­ko väl­jäs­ti lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­rat­tuun ir­to­poh­ja­vuo­kaan. An­na ko­ho­ta vie­lä puo­li tun­tia. Voi­te­le tai­ki­na­pa­lat mu­nal­la.

4. Pais­ta 200-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la noin 25-35 mi­nuut­tia Jos kak­ku saa lii­ak­si vä­riä, pei­tä se lei­vin­pa­pe­ril­la. An­na ka­kun jääh­tyä ja ir­ro­ta se vuo­as­taan. Ko­ris­te­le bos­ton­kak­ku su­la­te­tul­la val­ko­suk­laal­la tai to­mu­so­ke­ril­la.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ