Artikkeli

Tea Hon­ka­sa­lo ku­vat Mart­ti Jär­vi

TYY­LI­NI

Ruokakirjailija Tara Junker opettaa arvostamaan kotimaisia kasviksia

Ruokakirjailija, ravit­se­mus­tie­teilijä Tara Junker rakastaa ruokaa. Se on hänelle sekä työ että intohimo. Maaliskuussa ilmestyy Taran neljäs keittokirja ja huhtikuussa alkaa Ylellä Taran makuja ja mietteitä -ruokaohjelma.

”Teen työ­tä keit­ti­ös­sä, mut­ta myös ren­tou­dun siel­lä. Re­sep­tit ovat in­to­hi­mo­ni.”

Lempipaikkani on sohva, josssa teen töitä ja vietän paljon aikaa. Taulut ovat yhdistelmä uutta ja vanhaa.

Lempipaikkani on sohva, josssa teen töitä ja vietän paljon aikaa. Taulut ovat yhdistelmä uutta ja vanhaa.

LEM­PI­PAIK­KA­NI on soh­van­nurk­ka, kos­ka sii­hen tu­lee iha­nas­ti luon­non­va­loa. Teen sii­nä töi­tä tosi epä­er­go­no­mi­ses­sa asen­nos­sa. Tie­tyt keit­to­kir­jat ovat ai­na soh­va­pöy­däl­lä. Aloi­tan heti aa­mul­la se­lai­le­maan nii­tä, ja vie­tän ison osan päi­väs­tä­ni soh­val­la.

En luopuisi keittokirjoistani, vaikka ne vievät paljon tilaa.

En luopuisi keittokirjoistani, vaikka ne vievät paljon tilaa.

EN LUO­PUI­SI keit­to­kir­jois­ta­ni. Ne ovat mi­nul­le tosi tär­kei­tä, vaik­ka vie­vät pal­jon ti­laa. Äi­din kans­sa meil­lä on yh­teen­sä yli sata keit­to­kir­jaa, joi­ta vaih­te­lem­me. Ti­laan pal­jon eri ruo­ka­leh­tiä, myös ul­ko­mai­sia. Mat­ka­muis­toik­si tuon ko­tiin ai­na keit­to­kir­jo­ja.

Rentoudun tekemällä illallista itselleni ja poikaystävälleni.

Rentoudun tekemällä illallista itselleni ja poikaystävälleni.

REN­TOU­DUN keit­ti­ös­sä. On­gel­mal­lis­ta on, et­tä in­to­hi­mo­ni, re­sep­tit, ovat sekä työ­ni et­tä har­ras­tuk­se­ni. Teen työ­tä keit­ti­ös­sä, mut­ta myös ren­tou­dun te­ke­mäl­lä il­lal­lis­ta it­sel­le­ni ja poi­ka­ys­tä­väl­le­ni. Kaa­pit ovat ai­na täyn­nä ruo­kaa. Ma­te­ri­aa­lia ate­ri­aan löy­tyy ai­na.

SI­SUS­TUS­TYY­LI­NI on per­soo­nal­li­nen se­koi­tus kirp­pis­ta­va­roi­ta ja iso­äi­dil­tä­ni pe­rit­ty­jä aar­tei­ta, jot­ka so­pi­vat hy­vin mo­der­nim­piin esi­nei­siin. Poi­ka­ys­tä­vä­ni on teh­nyt it­se soh­va­pöy­täm­me, kir­ja­hyl­lym­me ja sän­kym­me. Ha­lu­an, et­tä ko­dis­sa­ni on vä­re­jä, en viih­tyi­si ihan val­koi­ses­sa ko­dis­sa.

Rakkain esineeni on isoäitini koristelema Arabian maljakko 1950-luvulta.

Rakkain esineeni on isoäitini koristelema Arabian maljakko 1950-luvulta.

RAK­KAIN ESI­NEE­NI on iso­äi­ti­ni maa­laa­ma mal­jak­ko 1950-lu­vul­ta. Se on Ara­bi­an mal­jak­ko, jos­ta iso­äi­ti­ni on yli­vii­van­nut Ara­bi­an lei­man ja sig­nee­ran­nut mal­ja­kon it­se. Iso­äi­ti­ni oli mi­nul­le ra­kas hen­ki­lö. Vie­tin kaik­ki ke­sät hä­nen luo­naan. Iso­äi­ti­ni on maa­lan­nut mal­ja­kon mi­nun iäs­sä­ni. On tär­ke­ää muis­taa, et­tä van­hat­kin ih­mi­set ovat ol­leet jos­kus nuo­ria.

Sisustuspaheeni ovat eripariset astiat, joita hankin kirpputoreilta.

Sisustuspaheeni ovat eripariset astiat, joita hankin kirpputoreilta.

SI­SUS­TUS­PA­HEE­NI ovat as­ti­at, jot­ka pur­su­a­vat kaa­peis­ta. Tar­vit­sen työs­sä­ni pal­jon as­ti­oi­ta, joi­ta os­tan pää­a­si­al­li­ses­ti kirp­pu­to­reil­ta, vaik­ka se voi näyt­tää vä­hän kaa­ok­sel­ta, kun kaik­ki lau­ta­set ovat eri­lai­sia. On mu­ka­vaa, kun on tar­peek­si as­ti­oi­ta, kun ka­ve­rei­ta käy ky­läs­sä.

Tara Jun­ker, 26, on ruo­ka­kir­jai­li­ja ja ra­vit­se­mus­tie­tei­li­jä. Hän ha­lu­aa li­sä­tä ko­ti­mais­ten kas­vis­ten käyt­töä opet­ta­mal­la, mi­ten niis­tä teh­dään luo­vas­ti her­kul­lis­ta ruo­kaa ar­keen ja juh­laan. Maa­lis­kuus­sa il­mes­tyy hä­nen nel­jäs keit­to­kir­jan­sa Tai­vaal­la nä­kyy ri­cot­ta­pil­viä (Teos). Huh­ti­kuus­sa al­kaa Ta­ran Ma­ku­ja ja miet­tei­tä -ruo­ka­oh­jel­ma Ylel­lä. Tara oh­jaa myös ruo­ka­kurs­se­ja työ­vä­e­no­pis­tol­la.