Ruoka ja tyyli Suvi Rüster kuvat Martti Järvi
Huippuhelpot luumuviinerit
30 min . helppo . 6 e
10 kpl
5 torttutaikina- tai lehtitaikinalevyä
2–3 luumua
1 prk (200 g) paistonkestävää vaniljakreemiä
Voiteluun:
kananmuna
Vinkki!
Jos haluat, voit korvata luumut viinereissä kriikunoilla, karviaisilla tai sokeroiduilla raparperikuutioilla.
1. Levitä taikinalevyt leivinpaperin päälle uunipellille. Anna sulaa noin 15 minuuttia.
2. Huuhtele luumut, halkaise ja poista kivet, leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
3. Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan. Irrota taikinalevyistä pyöreät taikinapohjat juomalasin avulla. Kiepauta jäljelle jääneet taikinareunat spiraalille ja aseta taikinapohjien reunoiksi.
4. Nosta taikinapohjille vaniljakreemiä ja luumuviipaleita. Voitele kananmunalla. Paista viinereitä 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 15–20 minuuttia, kunnes leivokset ovat kullanruskeita. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.
Näin poistat kirsikoista kivet
Kirsikankivenpoistaja on hommassa näppärin ja taatusti hintansa väärti hankinta. Sillä onnistuu kiven poistaminen myös kypsistä kriikunoista ja pienistä luumuista.
Kirsikoista voi poistaa kiven myös asettamalla kirsikan muovipullon suuaukolle niin, että kanta on ylöspäin. Tämän jälkeen paina syömäpuikolla kirsikan keskeltä, jolloin kivi pullahtaa kätevästi pulloon. Voit pitää kirsikkaa myös etusormen ja peukalon välissä ja painaa syömäpuikolla kirsikan kannasta, jolloin kivi irtoaa vastakkaiselta puolelta.
Pursotinpussikikka on myös nopea. Aseta pieni tähtitylla pursotinpussiin. Pyöräytä tyllaa kirsikan kannassa, jolloin kivi irtoaa ja putoaa pursotinpussin sisälle.
Isolla klemmarilla saa kiven poistettua kätevästi. Taita klemmari auki. Työnnä klemmarin mutka kirsikan sisälle ja pyöräytä, niin kirsikan kivi irtoaa.
Marinoi lohi marokkolaisittain, niin saat tuttuun raaka-aineeseen uutta ytyä. Tarjoa vartaat salaatin, kuskusin, perunoiden tai riisin kanssa.
Japanilaisissa yakitori-vartaissa on pieneen muotoon pakattuna paljon hyvää makua. Teriyakin tyyppistä kastiketta sivellään vartaille paiston aikana ja loppu kastike tarjotaan herkkutikkujen kyytipoikana. Kokeile myös kirsikkatomaatti-gnocchivartaita ja viimeistele ne pestolla meheviksi.
Photography: Reetta Pasanen
Marinoi lohi marokkolaisittain, niin saat tuttuun raaka-aineeseen uutta ytyä. Tarjoa vartaat salaatin, kuskusin, perunoiden tai riisin kanssa.
Japanilaisissa yakitori-vartaissa on pieneen muotoon pakattuna paljon hyvää makua. Teriyakin tyyppistä kastiketta sivellään vartaille paiston aikana ja loppu kastike tarjotaan herkkutikkujen kyytipoikana. Kokeile myös kirsikkatomaatti-gnocchivartaita ja viimeistele ne pestolla meheviksi.
Photography: Reetta Pasanen
Viikunapossu sopii juhlapöytään ja valmistuu kinkkua nopeammin.
Reetta Pasanen
Italialainen gorgonzolapasta on simppeli ja mehevän maukas.
Reetta Pasanen
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2