Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Asiakaspalvelu
Mediatiedot
Seuraa meitä somessa:
Kodit ja ideat
/
Vanhat tavarat
/
Reseptit
/
Puutarha
/
Matkat
/
Kilpailut
/
Yhteistyössä
Reseptit
/
/
Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa lehti
Liha ja lintu
/
Kala ja äyriäiset
/
Kasvis
/
Makeat leivonnaiset
/
Jälkiruoat
/
Suolaiset leivonnaiset
/
Juomat
/
Aasia
/
Arkiateriat
Artikkeli

Reetta Pasanen

Mari Har­ju­la, San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la, Reet­ta Pa­sa­nen koon­nut Jes­si Mä­ki­nen

29.3.2019

Parsa on kevään merkki – 4 herkullista parsareseptiä

Keväästä juhannuksen tienoille kestävä parsasesonki on pikkuhiljaa alkamassa, mikä näkyy niin ravintoloiden ruokalistoilla kuin kaupan hyllyillä. Valitse nippu, jonka varret ovat sileitä ja nuput siistejä.

Kirsi-Marja Savola

Paah­det­tu par­sa-pe­ru­na­sa­laat­ti

4 an­nos­ta

1 ra­sia (250 g) mi­ni­luu­mu- tai kir­sik­ka­to­maat­te­ja

suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1 kg var­hais­pe­ru­noi­ta

1 nip­pu (500 g) vih­re­ää par­saa

olii­vi­öl­jyä

vaa­le­aa bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

Lei­pä­mu­ru­se­os:

2–3 vii­pa­let­ta vaa­le­aa lei­pää

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä puo­lik­kaan sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

1 ruuk­ku sal­vi­aa

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

½ dl olii­vi­öl­jyä

1. Leik­kaa to­maa­tit pit­kit­täin puo­lik­si ja lai­ta ne lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­ra­tun uu­ni­pel­lin pääl­le. Ri­pot­te­le pääl­le suo­laa ja mus­ta­pip­pu­ria. Kui­va­ta to­maat­te­ja uu­nis­sa 150 as­tees­sa noin tun­ti.

2. Pese var­hais­pe­ru­nat ja leik­kaa puo­lik­si tai nel­jään osaan. Le­vi­tä pe­ru­nat pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le. Va­lu­ta pääl­le olii­vi­öl­jyä ja ri­pot­te­le suo­laa ja mus­ta­pip­pu­ria. Paah­da uu­nis­sa 200 as­tees­sa 30 mi­nuut­tia, kun­nes pe­ru­nat kyp­sy­vät ja saa­vat hie­man vä­riä.

3. Leik­kaa par­sois­ta puu­mai­nen ty­vi­o­sa pois. Paah­da par­so­ja pa­ri­la­pan­nul­la tai gril­lis­sä vä­lil­lä kään­tä­en, kun­nes ne kyp­sy­vät. Pa­loit­te­le par­sat kyp­si­nä.

4. Se­koi­ta kas­vik­set kes­ke­nään. Lo­rau­ta se­kaan vie­lä hie­man olii­vi­öl­jyä ja vaa­le­aa bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa.

5. Val­mis­ta lei­pä­mu­ru­se­os. Pa­loit­te­le lei­pä­vii­pa­leet ja lai­ta te­ho­se­koit­ti­meen. Li­sää kuo­ri­tut val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja muut maus­teet. Käy­tä ko­net­ta, kun­nes seos on kar­ke­an mu­ru­mais­ta. Voit pilk­koa ai­nek­set myös veit­sel­lä so­pi­van hie­nok­si. Li­sää lo­puk­si olii­vi­öl­jy ja se­koi­ta no­pe­as­ti. Paah­da se­os­ta pan­nul­la muu­ta­man mi­nuu­tin ajan, kun­nes se saa hie­man vä­riä ja tu­lee ra­pe­ak­si.

6. Vii­meis­te­le sa­laat­ti ra­pe­al­la lei­pä­mu­ru­se­ok­sel­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min + to­maat­tien kyp­sen­nys 1 h + pe­ru­noi­den ja par­so­jen kyp­sen­nys 30 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 9,50 e

Reetta Pasanen

Mo­der­ni par­sa­piz­za

3 kes­ki­ko­kois­ta piz­zaa

Piz­za­poh­ja:

1 ½ dl vet­tä

15 g tuo­re­hii­vaa

½ tl suo­laa

2 rkl olii­vi­öl­jyä

n. 3 dl du­rum­veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

4 rkl val­ko­si­pu­lil­la maus­tet­tua olii­vi­öl­jyä

100 g pep­pe­ro­ni-mak­ka­raa

1 pkt (125 g) moz­za­rel­laa

300 g kei­tet­tyä vih­re­ää par­saa

3 dl raas­tet­tua par­me­saa­nia

3 ka­nan­mu­naa (sor­mi­suo­laa)

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

n. 3 dl ru­co­lan­leh­tiä

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Li­sää suo­la, öl­jy ja du­rum­keit­tiö

veh­nä­jau­hot. Alus­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si ja an­na sen ko­ho­ta kak­sin­ker­tai­sek­si. Kau­li tai­ki­nas­ta 3 kes­ki­ko­kois­ta piz­za­poh­jaa.

2. Pirs­kot­te­le maus­tet­tu öl­jy piz­za­poh­jil­le. Lado pääl­le pep­pe­ro­nit, pie­nek­si kuu­ti­oi­tu moz­za­rel­la ja hal­kais­tut par­sat. Ri­pot­te­le pääl­le par­me­saa­nia. Riko pääl­lim­mäi­sek­si mu­nat. Voit ha­lu­tes­sa­si kään­tää tai­ki­nan reu­no­ja hie­man ylös­päin, jot­ta ka­nan­mu­nat ei­vät valu pel­lil­le.

3. Pais­ta piz­zat 250-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la kyp­säk­si, noin 5 mi­nuut­tia Maus­ta val­miit piz­zat sor­mi­suo­lal­la ja pip­pu­ri­rou­heel­la. Vii­meis­te­le ru­co­lal­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 35 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 13 e

Kirsi-Marja Savola

Par­sa-avo­ka­do­ri­sot­to

4 an­nos­ta

500 g vih­re­ää tai val­kois­ta par­saa

2 avo­ka­doa

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

2 sa­lot­ti­si­pu­lia

1 rkl olii­vi­öl­jyä

no­ka­re voi­ta

2 dl ri­sot­to­rii­siä

1 dl val­ko­vii­niä

noin 7 dl kas­vis­lien­tä

noin ½ dl tuo­ret­ta mint­tua hie­non­net­tu­na

1 rkl raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Tar­joi­luun:

raas­tet­tua par­me­saa­ni­juus­toa tai par­me­saa­ni­juus­to­las­tu­ja

1. Val­mis­ta en­sin par­sat. Pois­ta pui­nen ty­vi­o­sa ja pät­ki par­sat muu­ta­maan osaan. Kei­tä nii­tä ve­des­sä 3–4 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat juu­ri ja juu­ri kyp­siä. Jääh­dy­tä par­sat kyl­mäs­sä ve­des­sä, va­lu­ta ja jätä odot­ta­maan.

2. Hal­kai­se avo­ka­dot, pois­ta ki­vet ja kuo­ret. So­seu­ta avo­ka­dot ja li­sää jouk­koon sit­ruu­na­me­hu.

3. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Lai­ta olii­vi­öl­jy ja voi pais­to­ka­sa­riin tai kat­ti­laan. Li­sää si­pu­lit ja kuul­lo­ta nii­tä het­ki. Li­sää rii­si ja jat­ka kuul­lot­ta­mis­ta vie­lä pari mi­nuut­tia, kun­nes rii­si näyt­tää lä­pi­kuul­ta­val­ta.

4. Li­sää val­ko­vii­ni ja hau­du­ta se­koi­tel­len, kun­nes se on imey­ty­nyt rii­siin. Li­sää kuu­maa kas­vis­lien­tä de­si­lit­ra ker­ral­laan koko ajan se­koit­ta­en. Kun nes­te on imey­ty­nyt rii­siin, li­sää taas seu­raa­va de­si­lit­ra kas­vis­lien­tä. Hau­du­ta ri­sot­toa, kun­nes rii­si on juu­ri ja juu­ri kyp­sää.

5. Li­sää jouk­koon avo­ka­do­so­se, mint­tu ja raas­tet­tu sit­ruu­nan­kuo­ri. Maus­ta suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Kään­te­le lo­puk­si ri­sot­toon vie­lä va­ro­vas­ti par­san­pa­lat.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 h

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 8 e

Kirsi-Marja Savola

Ri­cot­ta-par­sa­pii­rak­ka

noin 8 an­nos­ta

Poh­ja:

125 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

400 g par­saa

2 mu­naa

250 g ri­cot­ta­juus­toa

½ dl par­me­saa­ni­juus­toa raas­tet­tu­na

1 dl kuo­hu- tai ruo­ka­ker­maa

yh­den li­men raas­tet­tu kuo­ri

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Ko­ris­te­luun:

mi­ni­ver­so­ja

1. Mit­taa voi kul­hoon ja an­na peh­me­tä het­ken. Li­sää jau­hot ja nypi mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää kyl­mä vesi ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si. Kää­ri tai­ki­na kel­muun ja an­na te­key­tyä jää­kaa­pis­sa puo­li tun­tia.

2. Kau­li tai pai­ne­le tai­ki­na pii­rak­ka­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Töki poh­jaan rei­kiä haa­ru­kal­la. Lai­ta pii­ras­vuo­ka pa­kas­ti­meen 10–15 mi­nuu­tik­si.

3. Ota vuo­ka pa­kas­ti­mes­ta ja pais­ta 175 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia.

4. Leik­kaa par­sois­ta pui­set ty­vet pois ja kuo­ri pak­sut par­sat ohu­el­ti.

5. Se­koi­ta mu­nat, juus­tot ja ker­ma kes­ke­nään. Raas­ta jouk­koon li­men kuo­ri. Li­sää maus­teet ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

6. Kaa­da täy­te esi­pais­te­tun poh­jan pääl­le. Aset­te­le par­sat vuo­kaan täyt­teen pääl­le ja pät­ki tar­vit­ta­es­sa ly­hy­em­mik­si.

7. Pais­ta pii­ras­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la 200 as­tees­sa 20–25 mi­nuut­tia, kun­nes täy­te on hyy­ty­nyt.

8. Tar­joa läm­pi­mä­nä tai jääh­ty­nee­nä. Ko­ris­te­le pii­ras tai pii­ras­pa­lat ver­soil­la en­nen tar­joi­lua.

Val­mis­tu­sai­ka: 40 min + pais­to­a­jat 40 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 11 e

Lue Myös

Mansikkasoseella marmoroitu juustokakku on näyttävä juhlaleivonnainen. Paista kakku mielellään edellisenä päivänä, niin maut tasaantuvat ja rakenteesta tulee täydellinen.

Mansikkasoseella marmoroitu juustokakku on näyttävä juhlaleivonnainen. Paista kakku mielellään edellisenä päivänä, niin maut tasaantuvat ja rakenteesta tulee täydellinen.

Martti Järvi

Mansik­ka­mar­mo­roitu juustokakku on kätevä valmistaa pellillinen kerrallaan

Photography: Reetta Pasanen

Paista herkullinen lohipizza grillissä

Photography: Reetta Pasanen

Grillaa maissit herkullisiksi ribseiksi

Mansikkasoseella marmoroitu juustokakku on näyttävä juhlaleivonnainen. Paista kakku mielellään edellisenä päivänä, niin maut tasaantuvat ja rakenteesta tulee täydellinen.

Mansikkasoseella marmoroitu juustokakku on näyttävä juhlaleivonnainen. Paista kakku mielellään edellisenä päivänä, niin maut tasaantuvat ja rakenteesta tulee täydellinen.

Martti Järvi

Mansik­ka­mar­mo­roitu juustokakku on kätevä valmistaa pellillinen kerrallaan

Photography: Reetta Pasanen

Paista herkullinen lohipizza grillissä

Photography: Reetta Pasanen

Grillaa maissit herkullisiksi ribseiksi

Photography: Reetta Pasanen

Grillatut sinisimpukat valmistuvat nopeasti ja helposti

Hanna Linnakko

Taatelinen suklaa-chiapuuro on vegaaninen aamiaisherkku

Paista varhais­pe­ru­na­pizza uunissa tai grillissä

Photography: Reetta Pasanen

Britakakku tehdään nyt suklaisena versiona

Britakääretorttu paistuu marenkipeiton alla kevyeksi ja saa kermaisen mangotäytteen

Hanna Linnakko

Nacholasagne yhdistää kaksi suosikkiruokaa

Photography: Reetta Pasanen

Britakakku tehdään nyt suklaisena versiona

Britakääretorttu paistuu marenkipeiton alla kevyeksi ja saa kermaisen mangotäytteen

Hanna Linnakko

Nacholasagne yhdistää kaksi suosikkiruokaa

SUOSITTELEMME MYÖS NÄITÄ

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 4/2023?

Paluumuuttajan kaunis koti jugendtalossa remontoitiin kolmessa viikossa

Koti Helsingin Olympiakylässä sisustettiin pastelliväreillä

Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Nautin nikkaroinnista, siinä näkee heti työnsä jäljen, opettajana sen näkee vasta vuosien päästä”

Rakensimme 60 neliön omakotitalon

Fasetin toimitusjohtaja Janne Ylönen on kauppiaana oppinut, ettei tavaraan saisi rakastua

Linnea teki viherseinän itse: poimi ideat!

Kevään raikkain puutarhalehti on ilmestynyt!

10 vinkkiä: Kasvata itse kesän taimet ja pikasato lautaselle

Aamupa­la­pan­nu­kakun juuritaikina muhii yön yli

Koti ja keittiön Kaunein koti 2022 on Tuulensuun tilan upesti kunnostettu puutalo

Passi­o­he­del­mäinen juustokakku on raikas herkku

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää luo sadunomaisia tunnelmia työhuoneellaan kukkien keskellä

Raikas mandariini-rahkapiirakka on ihana herkku

Pehmeä laskeutuminen uuteen pakettitaloon

Leivo makeita hapanjuuripullia

Banoffee-pavlova yhdistää kahden herkun maut mainioksi yhdistelmäksi

Näin valmistat herkullisen punavii­ni­kas­tikkeen lihalle

Kuohkea hapanjuuri-kirsikkafocaccia

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset

LUETUIMMAT

Mikä on mielestäsi paras koti lehdessä 4/2023?

Paluumuuttajan kaunis koti jugendtalossa remontoitiin kolmessa viikossa

Koti Helsingin Olympiakylässä sisustettiin pastelliväreillä

Kirjailija Tommi Kinnunen: ”Nautin nikkaroinnista, siinä näkee heti työnsä jäljen, opettajana sen näkee vasta vuosien päästä”

Rakensimme 60 neliön omakotitalon

Fasetin toimitusjohtaja Janne Ylönen on kauppiaana oppinut, ettei tavaraan saisi rakastua

Linnea teki viherseinän itse: poimi ideat!

Kevään raikkain puutarhalehti on ilmestynyt!

10 vinkkiä: Kasvata itse kesän taimet ja pikasato lautaselle

Aamupa­la­pan­nu­kakun juuritaikina muhii yön yli

Koti ja keittiön Kaunein koti 2022 on Tuulensuun tilan upesti kunnostettu puutalo

Passi­o­he­del­mäinen juustokakku on raikas herkku

Valokuvaaja Kreetta Järvenpää luo sadunomaisia tunnelmia työhuoneellaan kukkien keskellä

Raikas mandariini-rahkapiirakka on ihana herkku

Pehmeä laskeutuminen uuteen pakettitaloon

Leivo makeita hapanjuuripullia

Banoffee-pavlova yhdistää kahden herkun maut mainioksi yhdistelmäksi

Näin valmistat herkullisen punavii­ni­kas­tikkeen lihalle

Kuohkea hapanjuuri-kirsikkafocaccia

LUE KOTI & KEITTIÖ

KATSO RESEPTIT

Liha ja lintu
Kala ja äyriäiset
Kasvisruoka
Jälkiruoat
Aasialainen
Juomat
Arkiateriat
Suolaiset leivonnaiset
Makeat leivonnaiset
Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tilaa Koti & Keittiö Asiakaspalvelu Tietosuojaseloste Rekisteriseloste

Fokus Media Finland Oy

Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki

Y-tunnus 3157774-2

Tämä sivusto käyttää evästeitä käytettävyyden parantamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt myös evästeiden käyttämisen.