Artikkeli

Reetta Pasanen

Mari Har­ju­la, San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la, Reet­ta Pa­sa­nen koon­nut Jes­si Mä­ki­nen

Parsa on kevään merkki – 4 herkullista parsareseptiä

Keväästä juhannuksen tienoille kestävä parsasesonki on pikkuhiljaa alkamassa, mikä näkyy niin ravintoloiden ruokalistoilla kuin kaupan hyllyillä. Valitse nippu, jonka varret ovat sileitä ja nuput siistejä.

Kirsi-Marja Savola

Paah­det­tu par­sa-pe­ru­na­sa­laat­ti

4 an­nos­ta

1 ra­sia (250 g) mi­ni­luu­mu- tai kir­sik­ka­to­maat­te­ja

suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

1 kg var­hais­pe­ru­noi­ta

1 nip­pu (500 g) vih­re­ää par­saa

olii­vi­öl­jyä

vaa­le­aa bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

Lei­pä­mu­ru­se­os:

2–3 vii­pa­let­ta vaa­le­aa lei­pää

1–2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä puo­lik­kaan sit­ruu­nan raas­tet­tu kuo­ri

1 ruuk­ku sal­vi­aa

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

½ dl olii­vi­öl­jyä

1. Leik­kaa to­maa­tit pit­kit­täin puo­lik­si ja lai­ta ne lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­ra­tun uu­ni­pel­lin pääl­le. Ri­pot­te­le pääl­le suo­laa ja mus­ta­pip­pu­ria. Kui­va­ta to­maat­te­ja uu­nis­sa 150 as­tees­sa noin tun­ti.

2. Pese var­hais­pe­ru­nat ja leik­kaa puo­lik­si tai nel­jään osaan. Le­vi­tä pe­ru­nat pel­lil­le lei­vin­pa­pe­rin pääl­le. Va­lu­ta pääl­le olii­vi­öl­jyä ja ri­pot­te­le suo­laa ja mus­ta­pip­pu­ria. Paah­da uu­nis­sa 200 as­tees­sa 30 mi­nuut­tia, kun­nes pe­ru­nat kyp­sy­vät ja saa­vat hie­man vä­riä.

3. Leik­kaa par­sois­ta puu­mai­nen ty­vi­o­sa pois. Paah­da par­so­ja pa­ri­la­pan­nul­la tai gril­lis­sä vä­lil­lä kään­tä­en, kun­nes ne kyp­sy­vät. Pa­loit­te­le par­sat kyp­si­nä.

4. Se­koi­ta kas­vik­set kes­ke­nään. Lo­rau­ta se­kaan vie­lä hie­man olii­vi­öl­jyä ja vaa­le­aa bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa.

5. Val­mis­ta lei­pä­mu­ru­se­os. Pa­loit­te­le lei­pä­vii­pa­leet ja lai­ta te­ho­se­koit­ti­meen. Li­sää kuo­ri­tut val­ko­si­pu­lin­kyn­net ja muut maus­teet. Käy­tä ko­net­ta, kun­nes seos on kar­ke­an mu­ru­mais­ta. Voit pilk­koa ai­nek­set myös veit­sel­lä so­pi­van hie­nok­si. Li­sää lo­puk­si olii­vi­öl­jy ja se­koi­ta no­pe­as­ti. Paah­da se­os­ta pan­nul­la muu­ta­man mi­nuu­tin ajan, kun­nes se saa hie­man vä­riä ja tu­lee ra­pe­ak­si.

6. Vii­meis­te­le sa­laat­ti ra­pe­al­la lei­pä­mu­ru­se­ok­sel­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 30 min + to­maat­tien kyp­sen­nys 1 h + pe­ru­noi­den ja par­so­jen kyp­sen­nys 30 min

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 9,50 e

Reetta Pasanen

Mo­der­ni par­sa­piz­za

3 kes­ki­ko­kois­ta piz­zaa

Piz­za­poh­ja:

1 ½ dl vet­tä

15 g tuo­re­hii­vaa

½ tl suo­laa

2 rkl olii­vi­öl­jyä

n. 3 dl du­rum­veh­nä­jau­ho­ja

Täy­te:

4 rkl val­ko­si­pu­lil­la maus­tet­tua olii­vi­öl­jyä

100 g pep­pe­ro­ni-mak­ka­raa

1 pkt (125 g) moz­za­rel­laa

300 g kei­tet­tyä vih­re­ää par­saa

3 dl raas­tet­tua par­me­saa­nia

3 ka­nan­mu­naa (sor­mi­suo­laa)

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

n. 3 dl ru­co­lan­leh­tiä

1. Liu­o­ta hii­va kä­den­läm­pöi­seen ve­teen. Li­sää suo­la, öl­jy ja du­rum­keit­tiö

veh­nä­jau­hot. Alus­ta tai­ki­na ta­sai­sek­si ja an­na sen ko­ho­ta kak­sin­ker­tai­sek­si. Kau­li tai­ki­nas­ta 3 kes­ki­ko­kois­ta piz­za­poh­jaa.

2. Pirs­kot­te­le maus­tet­tu öl­jy piz­za­poh­jil­le. Lado pääl­le pep­pe­ro­nit, pie­nek­si kuu­ti­oi­tu moz­za­rel­la ja hal­kais­tut par­sat. Ri­pot­te­le pääl­le par­me­saa­nia. Riko pääl­lim­mäi­sek­si mu­nat. Voit ha­lu­tes­sa­si kään­tää tai­ki­nan reu­no­ja hie­man ylös­päin, jot­ta ka­nan­mu­nat ei­vät valu pel­lil­le.

3. Pais­ta piz­zat 250-as­tei­sen uu­nin kes­ki­ta­sol­la kyp­säk­si, noin 5 mi­nuut­tia Maus­ta val­miit piz­zat sor­mi­suo­lal­la ja pip­pu­ri­rou­heel­la. Vii­meis­te­le ru­co­lal­la.

Val­mis­tu­sai­ka: 20 min + 35 min

Vai­keu­sas­te: hel­poh­ko

Hin­ta: noin 13 e

Kirsi-Marja Savola

Par­sa-avo­ka­do­ri­sot­to

4 an­nos­ta

500 g vih­re­ää tai val­kois­ta par­saa

2 avo­ka­doa

1 rkl sit­ruu­na­me­hua

2 sa­lot­ti­si­pu­lia

1 rkl olii­vi­öl­jyä

no­ka­re voi­ta

2 dl ri­sot­to­rii­siä

1 dl val­ko­vii­niä

noin 7 dl kas­vis­lien­tä

noin ½ dl tuo­ret­ta mint­tua hie­non­net­tu­na

1 rkl raas­tet­tua sit­ruu­nan­kuor­ta

suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Tar­joi­luun:

raas­tet­tua par­me­saa­ni­juus­toa tai par­me­saa­ni­juus­to­las­tu­ja

1. Val­mis­ta en­sin par­sat. Pois­ta pui­nen ty­vi­o­sa ja pät­ki par­sat muu­ta­maan osaan. Kei­tä nii­tä ve­des­sä 3–4 mi­nuut­tia, kun­nes ne ovat juu­ri ja juu­ri kyp­siä. Jääh­dy­tä par­sat kyl­mäs­sä ve­des­sä, va­lu­ta ja jätä odot­ta­maan.

2. Hal­kai­se avo­ka­dot, pois­ta ki­vet ja kuo­ret. So­seu­ta avo­ka­dot ja li­sää jouk­koon sit­ruu­na­me­hu.

3. Kuo­ri ja hie­non­na si­pu­lit. Lai­ta olii­vi­öl­jy ja voi pais­to­ka­sa­riin tai kat­ti­laan. Li­sää si­pu­lit ja kuul­lo­ta nii­tä het­ki. Li­sää rii­si ja jat­ka kuul­lot­ta­mis­ta vie­lä pari mi­nuut­tia, kun­nes rii­si näyt­tää lä­pi­kuul­ta­val­ta.

4. Li­sää val­ko­vii­ni ja hau­du­ta se­koi­tel­len, kun­nes se on imey­ty­nyt rii­siin. Li­sää kuu­maa kas­vis­lien­tä de­si­lit­ra ker­ral­laan koko ajan se­koit­ta­en. Kun nes­te on imey­ty­nyt rii­siin, li­sää taas seu­raa­va de­si­lit­ra kas­vis­lien­tä. Hau­du­ta ri­sot­toa, kun­nes rii­si on juu­ri ja juu­ri kyp­sää.

5. Li­sää jouk­koon avo­ka­do­so­se, mint­tu ja raas­tet­tu sit­ruu­nan­kuo­ri. Maus­ta suo­lal­la ja mus­ta­pip­pu­ril­la. Se­koi­ta ta­sai­sek­si. Kään­te­le lo­puk­si ri­sot­toon vie­lä va­ro­vas­ti par­san­pa­lat.

Val­mis­tu­sai­ka: 1 h

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 8 e

Kirsi-Marja Savola

Ri­cot­ta-par­sa­pii­rak­ka

noin 8 an­nos­ta

Poh­ja:

125 g voi­ta tai mar­ga­rii­nia

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

400 g par­saa

2 mu­naa

250 g ri­cot­ta­juus­toa

½ dl par­me­saa­ni­juus­toa raas­tet­tu­na

1 dl kuo­hu- tai ruo­ka­ker­maa

yh­den li­men raas­tet­tu kuo­ri

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Ko­ris­te­luun:

mi­ni­ver­so­ja

1. Mit­taa voi kul­hoon ja an­na peh­me­tä het­ken. Li­sää jau­hot ja nypi mu­ru­mai­sek­si se­ok­sek­si. Li­sää kyl­mä vesi ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si. Kää­ri tai­ki­na kel­muun ja an­na te­key­tyä jää­kaa­pis­sa puo­li tun­tia.

2. Kau­li tai pai­ne­le tai­ki­na pii­rak­ka­vuo­an poh­jal­le ja reu­noil­le. Töki poh­jaan rei­kiä haa­ru­kal­la. Lai­ta pii­ras­vuo­ka pa­kas­ti­meen 10–15 mi­nuu­tik­si.

3. Ota vuo­ka pa­kas­ti­mes­ta ja pais­ta 175 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia.

4. Leik­kaa par­sois­ta pui­set ty­vet pois ja kuo­ri pak­sut par­sat ohu­el­ti.

5. Se­koi­ta mu­nat, juus­tot ja ker­ma kes­ke­nään. Raas­ta jouk­koon li­men kuo­ri. Li­sää maus­teet ja se­koi­ta ta­sai­sek­si.

6. Kaa­da täy­te esi­pais­te­tun poh­jan pääl­le. Aset­te­le par­sat vuo­kaan täyt­teen pääl­le ja pät­ki tar­vit­ta­es­sa ly­hy­em­mik­si.

7. Pais­ta pii­ras­ta uu­nin kes­ki­ta­sol­la 200 as­tees­sa 20–25 mi­nuut­tia, kun­nes täy­te on hyy­ty­nyt.

8. Tar­joa läm­pi­mä­nä tai jääh­ty­nee­nä. Ko­ris­te­le pii­ras tai pii­ras­pa­lat ver­soil­la en­nen tar­joi­lua.

Val­mis­tu­sai­ka: 40 min + pais­to­a­jat 40 min

Vai­keu­sas­te: mel­ko help­po

Hin­ta: noin 11 e