Reetta Pasanen
Mari Harjula, Sanna Kekäläinen kuvat Kirsi-Marja Savola, Reetta Pasanen koonnut Jessi Mäkinen
Kirsi-Marja Savola
Paahdettu parsa-perunasalaatti
4 annosta
1 rasia (250 g) miniluumu- tai kirsikkatomaatteja
suolaa
rouhittua mustapippuria
1 kg varhaisperunoita
1 nippu (500 g) vihreää parsaa
oliiviöljyä
vaaleaa balsamiviinietikkaa
Leipämuruseos:
2–3 viipaletta vaaleaa leipää
1–2 valkosipulinkynttä puolikkaan sitruunan raastettu kuori
1 ruukku salviaa
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
½ dl oliiviöljyä
1. Leikkaa tomaatit pitkittäin puoliksi ja laita ne leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Kuivata tomaatteja uunissa 150 asteessa noin tunti.
2. Pese varhaisperunat ja leikkaa puoliksi tai neljään osaan. Levitä perunat pellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle oliiviöljyä ja ripottele suolaa ja mustapippuria. Paahda uunissa 200 asteessa 30 minuuttia, kunnes perunat kypsyvät ja saavat hieman väriä.
3. Leikkaa parsoista puumainen tyviosa pois. Paahda parsoja parilapannulla tai grillissä välillä kääntäen, kunnes ne kypsyvät. Paloittele parsat kypsinä.
4. Sekoita kasvikset keskenään. Lorauta sekaan vielä hieman oliiviöljyä ja vaaleaa balsamiviinietikkaa.
5. Valmista leipämuruseos. Paloittele leipäviipaleet ja laita tehosekoittimeen. Lisää kuoritut valkosipulinkynnet ja muut mausteet. Käytä konetta, kunnes seos on karkean murumaista. Voit pilkkoa ainekset myös veitsellä sopivan hienoksi. Lisää lopuksi oliiviöljy ja sekoita nopeasti. Paahda seosta pannulla muutaman minuutin ajan, kunnes se saa hieman väriä ja tulee rapeaksi.
6. Viimeistele salaatti rapealla leipämuruseoksella.
Valmistusaika: 30 min + tomaattien kypsennys 1 h + perunoiden ja parsojen kypsennys 30 min
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 9,50 e
Reetta Pasanen
Moderni parsapizza
3 keskikokoista pizzaa
Pizzapohja:
1 ½ dl vettä
15 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
n. 3 dl durumvehnäjauhoja
Täyte:
4 rkl valkosipulilla maustettua oliiviöljyä
100 g pepperoni-makkaraa
1 pkt (125 g) mozzarellaa
300 g keitettyä vihreää parsaa
3 dl raastettua parmesaania
3 kananmunaa (sormisuolaa)
rouhittua mustapippuria
n. 3 dl rucolanlehtiä
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja durumkeittiö
vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi. Kauli taikinasta 3 keskikokoista pizzapohjaa.
2. Pirskottele maustettu öljy pizzapohjille. Lado päälle pepperonit, pieneksi kuutioitu mozzarella ja halkaistut parsat. Ripottele päälle parmesaania. Riko päällimmäiseksi munat. Voit halutessasi kääntää taikinan reunoja hieman ylöspäin, jotta kananmunat eivät valu pellille.
3. Paista pizzat 250-asteisen uunin keskitasolla kypsäksi, noin 5 minuuttia Mausta valmiit pizzat sormisuolalla ja pippurirouheella. Viimeistele rucolalla.
Valmistusaika: 20 min + 35 min
Vaikeusaste: helpohko
Hinta: noin 13 e
Kirsi-Marja Savola
Parsa-avokadorisotto
4 annosta
500 g vihreää tai valkoista parsaa
2 avokadoa
1 rkl sitruunamehua
2 salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 7 dl kasvislientä
noin ½ dl tuoretta minttua hienonnettuna
1 rkl raastettua sitruunankuorta
suolaa
rouhittua mustapippuria
Tarjoiluun:
raastettua parmesaanijuustoa tai parmesaanijuustolastuja
1. Valmista ensin parsat. Poista puinen tyviosa ja pätki parsat muutamaan osaan. Keitä niitä vedessä 3–4 minuuttia, kunnes ne ovat juuri ja juuri kypsiä. Jäähdytä parsat kylmässä vedessä, valuta ja jätä odottamaan.
2. Halkaise avokadot, poista kivet ja kuoret. Soseuta avokadot ja lisää joukkoon sitruunamehu.
3. Kuori ja hienonna sipulit. Laita oliiviöljy ja voi paistokasariin tai kattilaan. Lisää sipulit ja kuullota niitä hetki. Lisää riisi ja jatka kuullottamista vielä pari minuuttia, kunnes riisi näyttää läpikuultavalta.
4. Lisää valkoviini ja hauduta sekoitellen, kunnes se on imeytynyt riisiin. Lisää kuumaa kasvislientä desilitra kerrallaan koko ajan sekoittaen. Kun neste on imeytynyt riisiin, lisää taas seuraava desilitra kasvislientä. Hauduta risottoa, kunnes riisi on juuri ja juuri kypsää.
5. Lisää joukkoon avokadosose, minttu ja raastettu sitruunankuori. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi risottoon vielä varovasti parsanpalat.
Valmistusaika: 1 h
Vaikeusaste: hieman työläs
Hinta: noin 8 e
Kirsi-Marja Savola
Ricotta-parsapiirakka
noin 8 annosta
Pohja:
125 g voita tai margariinia
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl kylmää vettä
Täyte:
400 g parsaa
2 munaa
250 g ricottajuustoa
½ dl parmesaanijuustoa raastettuna
1 dl kuohu- tai ruokakermaa
yhden limen raastettu kuori
ripaus suolaa
rouhittua mustapippuria
Koristeluun:
miniversoja
1. Mittaa voi kulhoon ja anna pehmetä hetken. Lisää jauhot ja nypi murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa puoli tuntia.
2. Kauli tai painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Töki pohjaan reikiä haarukalla. Laita piirasvuoka pakastimeen 10–15 minuutiksi.
3. Ota vuoka pakastimesta ja paista 175 asteessa noin 15 minuuttia.
4. Leikkaa parsoista puiset tyvet pois ja kuori paksut parsat ohuelti.
5. Sekoita munat, juustot ja kerma keskenään. Raasta joukkoon limen kuori. Lisää mausteet ja sekoita tasaiseksi.
6. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle. Asettele parsat vuokaan täytteen päälle ja pätki tarvittaessa lyhyemmiksi.
7. Paista piirasta uunin keskitasolla 200 asteessa 20–25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
8. Tarjoa lämpimänä tai jäähtyneenä. Koristele piiras tai piiraspalat versoilla ennen tarjoilua.
Valmistusaika: 40 min + paistoajat 40 min
Vaikeusaste: melko helppo
Hinta: noin 11 e
Paista ranskalaiset krepit ja tarjoa niiden kanssa nopeasti valmistuvaa omenahilloketta.
Photography: Reetta Pasanen
Fabian Björk
Paista ranskalaiset krepit ja tarjoa niiden kanssa nopeasti valmistuvaa omenahilloketta.
Photography: Reetta Pasanen
Fabian Björk
FABIAN BJÖRK
FABIAN BJORK
Laita aurinko paistamaan lautaselle ja viipaloi alkupalaksi appelsiinisalaatti. Kesäpastan pääroolissa komeilee kukkiva kaali eli ruokaan voi käyttää romescoa, kukkakaalia tai parsakaalia. Simppeliä ja niin hyvää!
Fabian Björk
FABIAN BJORK
Laita aurinko paistamaan lautaselle ja viipaloi alkupalaksi appelsiinisalaatti. Kesäpastan pääroolissa komeilee kukkiva kaali eli ruokaan voi käyttää romescoa, kukkakaalia tai parsakaalia. Simppeliä ja niin hyvää!
Fabian Björk
LUETUIMMAT
LUETUIMMAT
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2