Artikkeli

Kuva BE­TI­NA HAS­TOFT

Omenatorttu ja mantelikreemi

Parhaita piirakkaomenoita ovat kiinteämaltoiset lajikkeet, Kaneliomenat, Antonovka ja Melba.

6–8 hen­keä

Tort­tu­poh­ja:

125 g voi­ta

100 g so­ke­ria

ri­paus suo­laa

250 g veh­nä­jau­ho­ja

2 mu­nan­kel­tu­ais­ta

2 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

75 g peh­me­ää voi­ta

75 g man­te­li­jau­hoa

75 g to­mu­so­ke­ria

3–4 ome­naa

50 g man­te­li­las­tu­ja

2 rkl ruo­ko­so­ke­ria

1. Val­mis­ta en­sin tai­ki­na tort­tu­poh­jaa var­ten. Vai­vaa voi, so­ke­ri ja suo­la mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa. Vat­kaa jouk­koon jau­hot ja mu­nan­kel­tu­ai­set. Kun seos al­kaa se­koit­ta­es­sa muis­tut­taa kar­ke­aa korp­pu­jau­hoa, li­sää sii­hen kyl­mä vesi ja se­koi­ta tai­ki­na no­pe­as­ti pal­lok­si.

2. Lai­ta tai­ki­na kul­hos­sa jää­kaap­piin ai­na­kin puo­lek­si tun­nik­si. Kau­li tai­ki­na jau­ho­te­tul­la pöy­däl­lä pyö­re­äk­si ja ase­ta voi­del­tuun pii­rak­ka­vuo­kaan. Käy­tä mie­lui­ten me­tal­lis­ta vuo­kaa, joka an­taa poh­jal­le mu­ka­vas­ti ra­peut­ta. Pis­te­le haa­ru­kal­la rei­kiä poh­jaan.

3. Tait­te­le fo­li­os­ta reu­nus tor­tun ym­pä­ril­le. Esi­pais­ta poh­jaa 180-as­tei­ses­sa uu­nis­sa noin 10 mi­nuut­tia. Pois­ta fo­lio ja jääh­dy­tä poh­ja uu­ni­ri­ti­läl­lä.

4. Val­mis­ta täy­te. Se­koi­ta voi, man­te­li­jau­hot ja to­mu­so­ke­ri ta­sai­sek­si ker­ma­mai­sek­si se­ok­sek­si. Voi­te­le man­te­li­se­os tort­tu­poh­jal­le ta­sai­sek­si ker­rok­sek­si.

5. Kuo­ri ja pil­ko ome­nat ohuik­si vii­pa­leik­si ja lado ne tort­tu­poh­jal­le kau­niis­ti. Ri­pot­te­le ruo­ko­so­ke­ria ja man­te­li­las­tu­ja pin­taan. Pais­ta 175-as­tei­ses­sa uu­nis­sa 15–20 mi­nuut­tia. Pii­ra­kan tu­li­si ol­la kul­lan­vä­ri­nen ja ra­pea.