Artikkeli

San­na Ke­kä­läi­nen

Mansikkainen victoria sponge sopii kesäisiin herkut­te­lu­hetkiin

Victoria sponge eli yhden kerroksen kakku on napakymppi kaikkiin herkkuhetkiin – ainakin jos englantilaisilta kysytään. Tässä kakussa on sisällä hilloa, marjoja ja mascar­po­ne­vaahtoa.

Man­sik­kai­nen vic­to­ria spon­ge

12 pa­laa

Tai­ki­na:

200 g huo­neen­läm­pöis­tä voi­ta

2 dl so­ke­ria

2 tl va­nil­ja­so­ke­ria

3 ka­nan­mu­naa

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

2 tl lei­vin­jau­het­ta

2 tl raas­tet­tua ap­pel­sii­nin­kuor­ta

Kos­tu­tus:

¾ dl ap­pel­sii­ni­me­hua

Vä­liin:

1 prk (250 g) mas­car­po­nea

(2 rkl kuo­hu­ker­maa)

2 rkl vaah­te­ra­sii­rap­pia

6 rkl mar­ja­hil­loa

noin 4 dl va­del­mia, vii­pa­loi­tu­ja man­si­koi­ta tai mus­ti­koi­ta

Pääl­le:

to­mu­so­ke­ria

1. Vaah­do­ta voi ja so­ke­rit. Vat­kaa jouk­koon mu­nat yk­si­tel­len. Se­koi­ta jau­hot ja lei­vin­jau­he. Li­sää ne mui­den ai­nei­den jouk­koon ap­pel­sii­nin­kuo­ren kans­sa. Kaa­da tai­ki­na ir­to­poh­ja­vuo­kaan (Ø noin 22 cm). Pais­ta 175-as­tei­sen uu­nin ala­ta­sol­la noin 50 mi­nuut­tia tai kun­nes kak­ku on ti­kul­la tes­tat­ta­es­sa kyp­sä.

2. An­na ka­kun jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Leik­kaa kak­ku kah­tia. Kos­tu­ta ke­vy­es­ti me­hul­la.

3. Vat­kaa mas­car­po­ne vaah­dok­si. Voit ha­lu­tes­sa­si li­sä­tä kuo­hu­ker­maa, se te­kee se­ok­ses­ta il­ma­vam­paa. Maus­ta vaah­te­ra­sii­ra­pil­la.

4. Le­vi­tä kak­ku­poh­jal­le hil­loa. Nos­ta pääl­le mar­jo­ja. Pur­so­ta tai le­vi­tä mas­car­po­ne­vaah­toa. Nos­ta toi­nen levy kan­nek­si. Sii­vi­löi pääl­le hie­man to­mu­so­ke­ria.

Val­mis­tu­sai­ka: 40 min + 1,5 t pais­ta­mi­seen ja jääh­ty­mi­seen

Vai­keu­sas­te: hie­man työ­läs

Hin­ta: noin 19 e