Artikkeli

Toi­mit­ta­nut An­na Kris­te­ri

Teks­ti Lene Lyk­ke Hov­mand

Ku­vat Lene Lyk­ke Hov­mand ja PR

Kään­nös Miia Vä­hä­hyyp­pä

18 vinkkiä - herkuttelijan Pohjois-Irlanti

Kulinaarinen vallankumous on muhinut Pohjois-Irlannin soppakattiloissa. Nyt kannattaa suunnata tutkimaan paikallisen ruokakulttuurin vanhoja ja uusia aarteita. Poimimme 18 parasta vinkkiä ruoasta majoitukseen ja kaikkeen siltä väliltä.

Syö

1. Kau­pun­gin par­haat os­te­rit

Omis­ta­ja Bob McCoub­rey oli alun pe­rin os­te­ri­vil­je­li­jä. Hän ava­si ra­vin­to­lan­sa pik­ku­baa­ri­na, jos­ta sai os­te­rei­ta ja li­suk­kei­ta riip­pu­en päi­vän saa­liis­ta. Mai­ne kii­ri ja nyt hä­nel­lä on kol­me ra­vin­to­laa. Ko­kei­le­mi­sen ar­voi­sia ovat ai­na­kin os­te­rit ma­ri­noi­dun si­pu­lin tai in­ki­vää­rin sekä kur­kun kera. Tar­jol­la on myös hum­me­ria, ce­vic­heä ja mui­ta ka­la­ruo­kia.

Mour­ne Se­a­food Bar, 34-36 Bank Street, Bel­fast. mour­ne­se­a­food.com

2.Elä­myk­siä herk­ku­suul­le

Bru­ne­lin ko­kit käyt­tä­vät se­son­gin kas­vik­sia ja lä­hi­a­lu­ei­den tuot­tei­ta. An­nok­set ovat kiin­nos­ta­via ja näyt­tä­viä. Tääl­lä voi odot­taa yl­lät­tä­vi­ä­kin yh­dis­tel­miä, ku­ten han­hen­mak­saa cur­ryl­la maus­te­tun vii­ku­nac­hut­neyn kera tai pe­kaa­ni­päh­ki­nä­tort­tua lei­pä­jää­te­lön kera. Si­sus­tus on maa­lais­ro­mant­ti­nen ja me­rel­li­nen. Tääl­lä kan­nat­taa py­säh­tyä, jos on mat­kal­la Dub­li­nis­ta Bel­fas­tiin.

Bru­nel’s, 9 Bry­ans­ford Road, New­cast­le. bru­nels­res­tau­rant.co.uk

3. Kau­pun­gin par­haat pih­vit

Tä­män pih­vi­ra­vin­to­lan pih­vit ovat niin hy­viä, et­tä tun­tuu haas­kauk­sel­ta syö­dä nii­tä kas­tik­keen kera. Huip­pu­laa­du­kas liha tu­lee Pe­ter Han­na­nil­ta, joka raa­ka­kyp­syt­tää li­han Hi­ma­la­jan suo­la­loh­ka­reil­la vuo­ra­tus­sa suo­la­huo­nees­sa. Ra­vin­to­lan si­sus­tus on klas­si­nen ja hil­li­tyn ylel­li­nen.

De­a­nes Meat Loc­ker, 36-40 Ho­ward St, Bel­fast. mic­ha­el­de­a­ne.co.uk

4. Kons­tai­le­mat­to­man hy­vää ruo­kaa

Pää­kok­ki Ian Or­rin (vuo­den kok­ki 2013) Brown’s Res­tau­rant on to­del­la epäs­no­bi huip­pu­ra­vin­to­la, jos­sa voi odot­taa saa­van­sa har­tau­del­la val­mis­tet­tua ruo­kaa pai­kal­li­sis­ta raa­ka-ai­neis­ta – ja tryf­fe­leis­tä, sil­lä Orr on työs­ken­nel­lyt myös Rans­kas­sa. Klas­sik­ko­ja ovat esi­mer­kik­si ri­so­tot ja ka­la­pa­ta to­maa­tin ja fen­ko­lin kera. Ko­kei­lun ar­voi­nen on myös mais­te­lu­me­nu, jo­hon kuu­luu esi­mer­kik­si ma­ren­ki­pu­na­juur­ta.

Brown's Res­tau­rant and Cham­pag­ne Loun­ge, 1 Bonds Hill, Lon­don­der­ry. browns­res­tau­rant.com

5. Lei­po­mo­tuot­tei­ta maa­il­mal­le

Lei­pu­ri­mes­ta­ri Dit­ty ei tee komp­ro­mis­se­jä laa­dus­sa. ”Su­per­mar­ke­tit pai­na­vat hin­to­ja alas. Me olem­me päät­tä­neet teh­dä toi­sin”, sa­noo lei­pu­ri, joka tuo pe­rin­tei­sen soo­da­lei­pän­sä jau­hot Bel­gi­as­ta saak­ka. Jau­ho­jen vil­jaa on ni­mit­täin pi­tä­nyt jau­haa hi­taas­ti pie­nis­sä eris­sä. Dit­ty on myös tun­net­tu kau­ra­ka­kuis­taan, joi­ta saa va­li­koi­duis­ta herk­ku­kau­pois­ta Ber­lii­nis­tä ja New Yor­kis­ta.

Dit­ty’s Home Ba­ke­ry, 44 Main Street, Cast­le­daw­son. dit­tys­ba­ke­ry.com

Juo

6. Mais­ta pu­bie­lä­mää

St. An­ne’s Cat­hed­ra­lin ym­pä­ril­lä Bel­fas­tin kes­kus­tas­sa on kah­vi­loi­ta, ra­vin­to­loi­ta ja pu­be­ja vie­ri vie­res­sä ka­peil­la kä­ve­ly­ka­duil­la ja au­ki­oil­la. Tääl­lä luo­va luok­ka ko­koon­tuu, ja on­ne­kas saat­taa sat­tua pai­kal­le juu­ri jon­kin kult­tuu­ri­fes­ti­vaa­lin ai­kaan. Bel­fast Res­tau­rant Wee­kin ai­ka­na ka­dut täyt­ty­vät ka­tu­ruo­ka­ko­juis­ta ja pop up -ra­vin­to­lois­ta. To­del­la ka­pea Com­mer­ci­al Court -pu­bi­ka­tu on vuo­den ym­pä­ri pa­ras paik­ka pu­bi­kier­rok­sel­le. Pai­kal­li­set ovat vie­raan­va­rai­sia, jo­ten ei kan­na­ta ujos­tel­la. Jot­kut ter­veh­ti­vät jo­kais­ta baa­riin saa­pu­vaa.

7. Tyy­li­käs di­ges­tii­vi

The Merc­han­tin tyy­li­käs­tä ym­pä­ris­töä täy­den­tä­vät tak­ka, pu­nai­nen plyy­si ja jät­ti­mäi­set kat­tok­ruu­nut. Baa­riin voi tur­val­li­sin mie­lin pu­keu­tua kork­ka­rei­hin ja pik­ku­mus­taan. Drink­ki­lis­ta on lo­pu­ton ja baa­ri­mik­ko to­den­nä­köi­ses­ti osaa ke­nen ta­han­sa lem­pi­cock­tai­lin. Paik­ka kan­taa vi­ral­li­ses­ti ni­meä ”Maa­il­man pa­ras ho­tel­lin baa­ri”.

The Merc­hant Ho­tel, 16 Skip­per Street, Bel­fast. the­merc­hant­ho­tel.com

8. Bel­fas­tin kuu­lui­sin pubi

The Crown Ba­rin omis­taa his­to­ri­al­li­sia koh­tei­ta suo­je­le­va or­ga­ni­saa­tio, Na­ti­o­nal Trust. Si­sus­tus on jän­nit­tä­vä se­ka­mels­ka krää­sää, ko­ris­tei­ta ja kou­ke­roi­sia laat­to­ja. Ei kan­na­ta häm­men­tyä, vaik­ka muut asi­ak­kaat ter­veh­ti­si­vät iloi­ses­ti.

The Crown Bar, 46 Great Vic­to­ria Street, Bel­fast. na­ti­o­nalt­rust.org.uk/the-crown-bar

Syö, juo ja nuku

9. Ruo­kaa G8-joh­ta­jien tyy­liin

Vii­den täh­den lo­ma­kes­kus Loch Er­ne edus­taa to­del­lis­ta brit­ti­läis­tä luk­sus­ta: peh­meä ko­ko­lat­ti­a­mat­to, tak­ka­tu­li, golf­kent­tä, kyl­py­lä ja eri­no­mai­nen pal­ve­lu. Tääl­lä G8-mai­den joh­ta­jat asui­vat ja söi­vät huip­pu­ko­kouk­ses­saan vuon­na 2013. Ca­ta­li­na-ra­vin­to­lan kol­men ruo­ka­la­jin il­lal­li­nen mak­saa noin 50 eu­roa.

Lough Er­ne Re­sort, Bel­leek Road, En­nis­kil­len. loug­her­ne­re­sort.com

10. Maa­lais­ma­joi­tuk­sen yk­kös­kas­tia

Kau­nii­is­sa ki­vi­ta­los­sa veh­re­än maa­seu­dun kes­kel­lä ka­to­aa kaik­ki stres­si. Klas­si­ses­ti si­sus­te­tuis­ta huo­neis­ta on nä­ky­mä puu­tar­haan. Tee pit­kiä kä­ve­ly­lenk­ke­jä luon­nos­sa tai is­tah­da tee­ku­pin kans­sa ta­kan ää­reen. Omis­ta­ja ja kok­ki John Mat­hers käyt­tää oman puu­tar­han kas­vik­sia sekä omien ka­no­jen mu­nia. New­for­ge Hou­se on va­lit­tu vuon­na 2014 Ir­lan­nin par­haak­si Count­ry Hou­se -ma­ja­pai­kak­si. Bel­fas­tis­ta on puo­len tun­nin ajo­mat­ka täy­del­li­seen ren­tou­tu­mi­seen kau­pun­gin hu­li­nan jäl­keen.

New­for­ge Hou­se, 58 New­for­ge Road, Mag­he­ra­lin. new­for­ge­hou­se.com

11. En­ti­nen piis­pan pa­lat­si

Cul­lo­den Es­ta­te and Spa si­jait­see vih­reil­lä Ho­ly­woo­din kuk­ku­loil­la nel­jän ki­lo­met­rin etäi­syy­del­lä Bel­fas­tis­ta. Se ra­ken­net­tiin alun pe­rin piis­pan pa­lat­sik­si ja on ny­ky­ään Poh­jois-Ir­lan­nin ar­vos­te­tuim­pia ho­tel­le­ja.

Cul­lo­den Es­ta­te and Spa, Ban­gor Road, Ho­ly­wood. has­tings­ho­tels.com/cul­lo­den-es­ta­te-and-spa

12. Ta­kuu­var­maa laa­tua

Eu­ro­pa Ho­tel Bel­fas­tin kes­kus­tas­sa on pe­rin­tei­nen ja ylel­li­nen ho­tel­li. Sen etu­ja ovat viih­tyi­sä baa­ri ja ta­so­kas aa­mi­ais­buf­fet: pai­kal­lis­ten tuot­ta­jien me­hua, gra­no­laa ja il­ma­kui­vat­tua pe­ko­nia.

Eu­ro­pa Ho­tel, Great Vic­to­ria St. has­tings­ho­tels.com

13. Nuo­re­kas­ta me­noa

The Park Ave­nue Ho­tel si­jait­see Bel­mon­tin kau­pun­gi­no­sas­sa itäi­ses­sä Bel­fas­tis­sa. Mo­der­nis­sa ja kiin­nos­ta­vas­sa ho­tel­lis­sa on suo­sit­tu yö­ker­ho.

The Park Ave­nue Ho­tel, 158 Ho­ly­wood Road. par­ka­ve­nu­e­ho­tel.co.uk

Shop­pai­le

14. Kaik­ki poh­joi­sen eri­koi­set ja vä­hän muu­ta­kin

St. Ge­or­gen mark­ki­noi­ta on sa­not­tu yh­dek­si Ir­lan­nin ja Iso-Bri­tan­ni­an par­hais­ta ruo­ka­mark­ki­nois­ta. Alun pe­rin kaup­pi­aat sei­soi­vat tai­va­sal­la, mut­ta kos­ka Bel­fas­tis­sa sa­taa usein, ra­ken­net­tiin pai­kal­le kaup­pa­hal­li­ra­ken­nus vuo­si­na 1890–1896. Mark­ki­noil­ta saa kaik­kea lei­von­nai­sis­ta keit­toon ja lei­pään, jo­ten ohi­kul­ku­mat­kal­la voi hau­ka­ta aa­mi­ais­ta tai vä­li­pa­laa.

St. Ge­or­ges Mar­ket, 12-20 E Brid­ge St, Bel­fast. Au­ki pe 6–12, la 9–15, su10–16. Lau­an­tai­sin on pa­ras ruo­ka­tar­jon­ta.

15. Her­kut­te­li­jan haa­ve

Sa­wers-pu­tiik­ki kut­suu it­se­ään her­kut­te­li­jan Alad­di­nin luo­lak­si, ei­kä suot­ta. Kaup­pa ei ole suu­ri, mut­ta va­li­koi­ma on yli­voi­mai­nen. Tila on täy­tet­ty pai­kal­li­sil­la her­kuil­la ja eri­koi­suuk­sil­la kek­seis­tä ja tees­tä juus­toon, tuo­ree­seen ka­laan ja vi­han­nek­siin. Li­säk­si löy­tyy rans­ka­lai­sia olii­ve­ja, ita­li­a­lais­ta pas­taa – ihan mitä ta­han­sa. Kaup­pa pe­rus­tet­tiin 1897, ja vuo­teen 1912 se toi­mit­ti ruo­kaa jopa Ti­ta­ni­cin ra­vin­to­loi­hin en­nen lai­van koh­ta­lo­kas­ta vii­meis­tä mat­kaa. Ruo­an ys­tä­vän tai­vas.

Sa­wers, 5–6 Foun­tain Cent­re. Col­le­ge Street, Bel­fast. sa­wers­bel­fast.com

Opi ruo­as­ta

16. Ruo­ka­ret­kel­le

Tu­tus­tu­mi­nen Bel­fas­tin – ja koko Poh­jois-Ir­lan­nin – ruo­ka­kult­tuu­riin on hyvä aloit­taa osal­lis­tu­mal­la Bel­fast Food Tours -kier­rok­sel­le. Osaa­vat ruo­an­tun­ti­jat vie­vät paik­koi­hin, jois­sa saa kuul­la ta­ri­noi­ta ja op­pia pai­kal­li­ses­ta ruo­ka­kult­tuu­ris­ta. Ret­kel­lä mais­te­taan ai­na­kin 20 eri­lais­ta ruo­kaa tai juo­maa olu­es­ta gour­met­suk­laa­seen. Kier­rok­sel­la kan­nat­taa käy­dä lo­man alus­sa, jot­ta löy­tää par­haat pai­kat heti.

bel­fast­food­tour.com

17. Kok­ki­kou­lu maa­lais­mai­se­mis­sa

Bel­fas­tis­ta lou­naa­seen si­jait­se­vas­sa En­nis­kil­le­nin Bel­le Is­le Coo­ke­ry Schoo­lis­sa jär­jes­te­tään eri­lai­sia kok­kaus­kurs­se­ja. Pai­kal­li­sen ruo­an­lai­ton kurs­sil­la saa kuul­la myös ta­ri­nat sii­tä, mi­ten ir­lan­ti­lai­nen soo­da­lei­pä ja box­ty, erään­lai­nen pe­ru­na­pan­nu­kak­ku, ovat saa­neet al­kun­sa ja ke­hit­ty­neet vuo­sien ai­ka­na. Oh­jaa­jat ovat sekä hy­viä opet­ta­jia et­tä haus­ko­ja per­soo­nia.

Bel­le Is­le Coo­ke­ry School, Lis­bel­law, En­nis­kil­len. irish­coo­ke­rysc­hool.com

18. Bel­fast Res­tau­rant Week

Ruo­ka­hi­fis­te­li­jän kan­nat­taa va­ra­ta mat­ka syk­syl­le Bel­fas­tin ra­vin­to­la­vii­kon ai­koi­hin. Ai­ka­tau­lu ja li­sä­tie­dot vi­sit-bel­fast.com.

Va­luut­ta

Poh­jois-Ir­lan­ti on osa Iso-Bri­tan­ni­aa, jo­ten käy­pä va­luut­ta on Eng­lan­nin pun­ta.

Il­mas­to

Il­mas­to on poh­jois­mai­den kal­tai­nen. Sa­de­mää­rät ovat kui­ten­kin isom­pia, jo­ten sa­teen­var­jo on suo­si­tel­ta­va va­rus­tus.

Tie­sit­kö?

Vie­lä 1970-lu­vul­le saak­ka Poh­jois-Ir­lan­nis­sa ei ol­lut ai­no­a­ta­kaan su­per­mar­ket­tia, sil­lä po­liit­ti­set le­vot­to­muu­det pe­lot­ti­vat kaup­pa­ket­jut pois. Li­haa, kas­vik­sia ja mai­toa os­tet­tiin mark­ki­noil­ta ja pik­ku­liik­keis­tä. Ly­hy­es­tä mat­kas­ta pel­lol­ta pöy­tään on sit­tem­min tul­lut tren­di­käs­tä, ja pit­kään val­lin­nut po­liit­ti­nen va­kaus on roh­kais­sut ha­luk­kai­ta pe­rus­ta­maan pie­niä yri­tyk­siä.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ