Artikkeli

Teks­ti Mari Har­ju­la

Ku­vaus­jär­jes­te­lyt ja tyy­li Mil­la Kuu­si­nen 

Ku­vat Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la

Vii­ni­suo­si­tuk­set Sari Sirén

Vihreä gazpachokeitto

Vihreä gazpachokeitto koristellaan pitkänomaisilla kurkku­vii­pa­leilla ja yrttipenkin kukilla.

6–8 an­nos­ta

Vih­reä gaz­pac­ho­keit­to

3 kurk­kua

1 si­pu­li

3–4 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

2 avo­ka­doa

kou­ral­li­nen ba­si­li­kan­leh­tiä

kou­ral­li­nen min­tun­leh­tiä

kou­ral­li­nen ve­sik­ras­sin­leh­tiä

1 tl suo­laa

1 rkl ome­na­vii­nie­tik­kaa tai li­met­ti­me­hua

noin 7 dl vet­tä

Ko­ris­te­luun:

yrt­te­jä, syö­tä­viä tai myr­kyt­tö­miä kuk­kia

1 kurk­ku

Näin val­mis­tat gaz­pac­ho­kei­ton:

1. Pa­loit­te­le kur­kut. Kuo­ri ja pa­loit­te­le si­pu­li ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Lai­ta kas­vik­set te­ho­se­koit­ti­meen. Hal­kai­se avo­ka­dot, pois­ta ki­vet ja lu­si­koi myös avo­ka­don si­suk­set te­ho­se­koit­ti­meen.

2. Li­sää yr­tit, suo­la ja vii­ni-etik­ka tai li­met­ti­me­hu ja puo­let ve­des­tä. Käy­tä ko­net­ta, kun­nes seos on ta­sais­ta. Li­sää vet­tä, kun­nes keit­to on so­pi­van pak­sua. An­na maus­tua het­ki en­nen tar­joi­lua.

3. Leik­kaa ko­ris­te­lua var­ten kur­kus­ta ohui­ta vii­pa­lei­ta pit­kit­täin juus­to­höy­läl­lä tai kuo­ri­ma­veit­sel­lä. An­nos­te­le keit­to tar­joi­lu­kul­hoi­hin ja ko­ris­te­le kurk­ku­vii­pa­leil­la ja yr­teil­lä tai ku­kil­la.

Vii­ni­suo­si­tus: Pir­te­än he­del­mäi­nen, sit­ruk­si­nen ja yrt­ti­nen Mu­ros An­ti­gos 2016, Por­tu­ga­li, 11,90 e.

Kat­so myös nämä her­kul­li­set kei­tot:

Lins­si­keit­to ve­geil­lä höys­tet­ty­nä

Vä­li­me­rel­li­nen kala-äy­ri­äis­keit­to

Broi­le­ri­pyö­ryk­kä-mi­nest­ro­ne­keit­to