Artikkeli
UUnijäätelö on ihastuttava yhdistelmä lämmintä ja kylmää. Saat lisää makua kakkupohjaan hillolla tai vaikkapa lemon curdilla.

UUnijäätelö on ihastuttava yhdistelmä lämmintä ja kylmää. Saat lisää makua kakkupohjaan hillolla tai vaikkapa lemon curdilla.

San­na Ke­kä­läi­nen ku­vat Reet­ta Pa­sa­nen

Uunijäätelö ihastuttaa rapean, pehmeän, kylmän ja kuuman yhdistelmällä

Pehmeän aaltoilevan marenkihunnun alta löytyy herkullinen yllätys: jäätelöä suklaisen pohjan kannattelemana. Uunijäätelö on ihastuttava yhdistelmä lämmintä ja kylmää. Saat kakkupohjaan lisää makua hillolla tai vaikkapa lemon curdilla.

Jää­te­lön lait­ta­mi­nen uu­niin tun­tuu äk­ki­sel­tään päh­kä­hul­lul­ta ide­al­ta. Vuon­na 1879 ame­rik­ka­lai­sen ra­vin­to­la Del­mon­ci­non omis­ta­ja Char­les Ran­ho­fer kui­ten­kin kek­si jäl­ki­ruo­an sen kun­ni­ak­si, et­tä Yh­dys­val­lat os­ti Alas­kan.

Her­kun al­ku­pe­räi­nen nimi oli Alas­ka Flo­ri­da. Kah­den läm­pö­ti­lal­taan eri­lai­sen osa­val­ti­on ni­met yh­des­sä ku­va­si­vat jäl­ki­ruo­an kyl­mää ja kuu­maa olo­muo­toa. Mui­ta jäl­ki­ruo­an ni­miä ovat muun mu­as­sa Glace au Four, Ome­let­te Norvé­gien­ne, Nor­we­gi­an Ome­let ja Ome­let­te Surp­ri­se. Bom­be Alas­kak­si kut­su­taan uu­ni­jää­te­löä, jon­ka pääl­le kaa­de­taan rom­mia. Al­ko­ho­li sy­ty­te­tään, jol­loin jää­te­lö lie­keh­tii.

Ra­kas­tet­tu herk­ku on in­noit­ta­nut myös va­ri­oi­maan jäl­ki­ruo­kaa. Fro­zen Flo­ri­da on kään­tei­nen ruo­ka, jos­sa jää­dy­te­tyn ma­ren­ki­kuo­ren si­säl­tä pal­jas­tuu kuu­maa al­ko­ho­lia.

Ny­kyi­sin uu­nis­sa pais­ta­mi­sen si­jas­ta ma­ren­gin pin­nan rus­kis­ta­mi­nen su­juu näp­pä­räs­ti kaa­su­polt­ti­men eli to­hot­ti­men avul­la. Sitä käyt­tä­en jää­te­lö ei sula ei­kä va­lah­da. Ma­ren­kiin saa to­hot­ti­mel­la kau­niit ”rus­ke­tus­rai­dat”. Uu­nis­sa pais­ta­en pin­ta rus­kis­tuu hel­pos­ti kaut­taal­taan.

Ba­ked Alas­ka eli uu­ni­jää­te­lö

25 min + 2 t . työ­läs . noin 12,5 e

8 an­nos­ta

Poh­ja:

150 g voi­ta

100 g tum­maa suk­laa­ta

2 dl so­ke­ria

¼ tl suo­laa

2 ka­nan­mu­naa

2 ½ dl veh­nä­jau­ho­ja

Vä­liin:

noin 1,2 l jää­te­löä, yh­tä tai use­am­paa la­jia

Ita­li­a­lai­nen ma­ren­ki:

1 dl vet­tä

2 dl eri­kois­hie­noa so­ke­ria

3 val­ku­ais­ta

1. Su­la­ta voi kat­ti­las­sa. Ota lie­del­tä ja li­sää pa­loi­tel­tu suk­laa. Se­koi­ta, kun­nes suk­laa on su­la­nut. Li­sää yk­si­tel­len so­ke­ri, suo­la, mu­nat ja jau­hot. Le­vi­tä tai­ki­na lei­vin­pa­pe­ril­la vuo­rat­tuun uu­ni­vuo­kaan (22 x 32 cm). Pais­ta 200 as­tees­sa noin 15 mi­nuut­tia. Lei­von­nai­nen saa jää­dä hie­man tah­me­ak­si. An­na jääh­tyä huo­neen­läm­pöi­sek­si. Nos­ta jää­kaap­piin, kun­nes poh­ja on täy­sin kyl­mä.

Vuoraa kulho muutamalla palalla kelmua. Laita se kulhoon siten, että kelmua roikkuu reilusti kulhon reunojen ulkopuolella.

Vuoraa kulho muutamalla palalla kelmua. Laita se kulhoon siten, että kelmua roikkuu reilusti kulhon reunojen ulkopuolella.

2. Ota kak­ku­poh­jas­ta pyö­re­än, pie­neh­kön kul­hon (Ø noin 20 cm ja ve­toi­suus noin 1,7 l) avul­la ym­py­rä. Lai­ta het­kek­si si­vuun. Lai­ta kul­hoon kak­si pa­laa kel­mua si­ten, et­tä kel­mun reu­nat roik­ku­vat reu­no­jen yli. Ota hie­man peh­men­nees­tä jää­te­lös­tä pal­lo­ja tai leik­kaa pa­lo­ja. Täy­tä kul­ho niil­lä tii­viis­ti. Nos­ta pääl­lim­mäi­sek­si kak­ku­poh­ja. Pai­na kak­ku­poh­jaa ke­vy­es­ti jää­te­löä vas­ten. Nos­ta pa­kas­ti­meen noin puo­lek­si tun­nik­si.

Kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaisvaahdon. Lisää sokeriliemi hitaasti ohuena nauhana, koko ajan vatkaten.

Kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaisvaahdon. Lisää sokeriliemi hitaasti ohuena nauhana, koko ajan vatkaten.

3. Tee ma­ren­ki. Vat­kaa val­ku­ai­set ko­vah­kok­si vaah­dok­si. Mit­taa vesi ja so­ke­ri pie­neen kat­ti­laan. Kuu­men­na kie­hu­vak­si. Kei­tä, kun­nes läm­pö­mit­ta­ri osoit­taa 120 as­tet­ta. Kaa­da so­ke­ri­lie­mi ohu­e­na nau­ha­na val­ku­ais­vaah­toon koko ajan voi­mak­kaas­ti vat­ka­ten. Pie­nen­nä te­hoa ja jat­ka vat­kaa­mis­ta, kun­nes mas­sa on huo­neen­läm­pöis­tä.

4. Ku­moa jää­te­lö­kul­ho uu­nin­kes­tä­väl­le va­dil­le. Le­vi­tä tai pur­so­ta ma­ren­ki pääl­le. Paah­da kaa­su­polt­ti­mel­la kau­nis väri pin­taan. Voit myös lait­taa ka­kun 250-as­tei­seen uu­niin mah­dol­li­sim­man ylös noin 5 mi­nuu­tik­si, kun­nes pin­ta on saa­nut vä­riä. Tark­kai­le uu­ni­pais­toa, sil­lä uu­nien te­hois­sa on eroa. Tar­joa heti.

San­nan 5 vink­kiä

1. Poh­jaan voi käyt­tää suk­lai­sen kak­ku­le­vyn si­jas­ta kää­re­tort­tu­le­vyä tai kek­se­jä. Kau­pan val­mis­ta kak­ku­poh­jaa tai pa­kas­te­mu­ta­kak­kua käyt­tä­en jäl­ki­ruo­ka val­mis­tuu no­pe­as­ti.

2. Ko­kei­le eri­lai­sia jää­te­löi­tä. Herk­kuun voi hä­vik­ki­hen­ges­sä pyö­ri­tel­lä pa­kas­ti­meen jää­neet eri­lai­set jää­te­lö­pur­kin­poh­jat.

3. Ita­li­a­lai­sen ma­ren­gin te­ke­mi­nen on hie­man työ­läs­tä ja ai­kaa vie­vää. Kor­vaa se ha­lu­tes­sa­si pe­rin­tei­sel­lä val­ku­ais­vaah­dol­la. Se ei ole ra­ken­teel­taan yh­tä sa­met­tis­ta kuin ita­li­a­lai­nen ma­ren­ki. Val­ku­ais­vaah­to syn­tyy seu­raa­vas­ti: Vat­kaa 3 val­ku­ais­ta ko­vak­si vaah­dok­si. Li­sää 2 dl so­ke­ria vä­hän ker­ral­laan vaah­toon se­koit­ta­en.

Ma­ren­gin voi teh­dä noin viik­koa etu­kä­teen, pa­ka­ta pur­so­tin­pus­siin ja lait­taa pa­kas­ti­meen odot­ta­maan.

4. Pur­so­ta tai le­vi­tä ma­ren­ki si­ten, et­tä jää­te­lö jää ko­ko­naan pii­loon. Täl­löin se ei sula uu­ni­pais­ton ai­ka­na.

5. Li­sää ma­kua si­pai­se­mal­la kak­ku­poh­ja hil­lol­la, le­mon cur­dil­la, suk­laa-päh­ki­nä­le­vit­teel­lä tai kek­si­tah­nal­la. Li­sää ha­lu­tes­sa­si mar­jo­ja jää­te­lön jouk­koon kul­hoon. Voit ha­lu­tes­sa­si tar­jo­ta ka­kun kans­sa ki­nus­ki- tai suk­laa­kas­ti­ket­ta.

UUnijäätelö on ihastuttava yhdistelmä lämmintä ja kylmää. Saat lisää makua kakkupohjaan hillolla tai vaikkapa lemon curdilla.

UUnijäätelö on ihastuttava yhdistelmä lämmintä ja kylmää. Saat lisää makua kakkupohjaan hillolla tai vaikkapa lemon curdilla.

vink­ki!

Kak­ku­poh­jas­ta jää yli­mää­räi­siä reu­na­pa­lo­ja. Käy­tä ne pap­pi­lan hä­tä­va­raan tai trif­leen. Pa­lat voi ha­lu­tes­saan pa­kas­taa. Ne säi­ly­vät pa­kas­ti­mes­sa noin 3 kk.

LUE KOTI & KEITTIÖ

LUE KOTI & KEITTIÖ