UUnijäätelö on ihastuttava yhdistelmä lämmintä ja kylmää. Saat lisää makua kakkupohjaan hillolla tai vaikkapa lemon curdilla.
Sanna Kekäläinen kuvat Reetta Pasanen
Jäätelön laittaminen uuniin tuntuu äkkiseltään pähkähullulta idealta. Vuonna 1879 amerikkalaisen ravintola Delmoncinon omistaja Charles Ranhofer kuitenkin keksi jälkiruoan sen kunniaksi, että Yhdysvallat osti Alaskan.
Herkun alkuperäinen nimi oli Alaska Florida. Kahden lämpötilaltaan erilaisen osavaltion nimet yhdessä kuvasivat jälkiruoan kylmää ja kuumaa olomuotoa. Muita jälkiruoan nimiä ovat muun muassa Glace au Four, Omelette Norvégienne, Norwegian Omelet ja Omelette Surprise. Bombe Alaskaksi kutsutaan uunijäätelöä, jonka päälle kaadetaan rommia. Alkoholi sytytetään, jolloin jäätelö liekehtii.
Rakastettu herkku on innoittanut myös varioimaan jälkiruokaa. Frozen Florida on käänteinen ruoka, jossa jäädytetyn marenkikuoren sisältä paljastuu kuumaa alkoholia.
Nykyisin uunissa paistamisen sijasta marengin pinnan ruskistaminen sujuu näppärästi kaasupolttimen eli tohottimen avulla. Sitä käyttäen jäätelö ei sula eikä valahda. Marenkiin saa tohottimella kauniit ”rusketusraidat”. Uunissa paistaen pinta ruskistuu helposti kauttaaltaan.
Baked Alaska eli uunijäätelö
25 min + 2 t . työläs . noin 12,5 e
8 annosta
Pohja:
150 g voita
100 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
¼ tl suolaa
2 kananmunaa
2 ½ dl vehnäjauhoja
Väliin:
noin 1,2 l jäätelöä, yhtä tai useampaa lajia
Italialainen marenki:
1 dl vettä
2 dl erikoishienoa sokeria
3 valkuaista
1. Sulata voi kattilassa. Ota liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää yksitellen sokeri, suola, munat ja jauhot. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (22 x 32 cm). Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Leivonnainen saa jäädä hieman tahmeaksi. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Nosta jääkaappiin, kunnes pohja on täysin kylmä.
Vuoraa kulho muutamalla palalla kelmua. Laita se kulhoon siten, että kelmua roikkuu reilusti kulhon reunojen ulkopuolella.
2. Ota kakkupohjasta pyöreän, pienehkön kulhon (Ø noin 20 cm ja vetoisuus noin 1,7 l) avulla ympyrä. Laita hetkeksi sivuun. Laita kulhoon kaksi palaa kelmua siten, että kelmun reunat roikkuvat reunojen yli. Ota hieman pehmenneestä jäätelöstä palloja tai leikkaa paloja. Täytä kulho niillä tiiviisti. Nosta päällimmäiseksi kakkupohja. Paina kakkupohjaa kevyesti jäätelöä vasten. Nosta pakastimeen noin puoleksi tunniksi.
Kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaisvaahdon. Lisää sokeriliemi hitaasti ohuena nauhana, koko ajan vatkaten.
3. Tee marenki. Vatkaa valkuaiset kovahkoksi vaahdoksi. Mittaa vesi ja sokeri pieneen kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes lämpömittari osoittaa 120 astetta. Kaada sokeriliemi ohuena nauhana valkuaisvaahtoon koko ajan voimakkaasti vatkaten. Pienennä tehoa ja jatka vatkaamista, kunnes massa on huoneenlämpöistä.
4. Kumoa jäätelökulho uuninkestävälle vadille. Levitä tai pursota marenki päälle. Paahda kaasupolttimella kaunis väri pintaan. Voit myös laittaa kakun 250-asteiseen uuniin mahdollisimman ylös noin 5 minuutiksi, kunnes pinta on saanut väriä. Tarkkaile uunipaistoa, sillä uunien tehoissa on eroa. Tarjoa heti.
Sannan 5 vinkkiä
1. Pohjaan voi käyttää suklaisen kakkulevyn sijasta kääretorttulevyä tai keksejä. Kaupan valmista kakkupohjaa tai pakastemutakakkua käyttäen jälkiruoka valmistuu nopeasti.
2. Kokeile erilaisia jäätelöitä. Herkkuun voi hävikkihengessä pyöritellä pakastimeen jääneet erilaiset jäätelöpurkinpohjat.
3. Italialaisen marengin tekeminen on hieman työlästä ja aikaa vievää. Korvaa se halutessasi perinteisellä valkuaisvaahdolla. Se ei ole rakenteeltaan yhtä samettista kuin italialainen marenki. Valkuaisvaahto syntyy seuraavasti: Vatkaa 3 valkuaista kovaksi vaahdoksi. Lisää 2 dl sokeria vähän kerrallaan vaahtoon sekoittaen.
Marengin voi tehdä noin viikkoa etukäteen, pakata pursotinpussiin ja laittaa pakastimeen odottamaan.
4. Pursota tai levitä marenki siten, että jäätelö jää kokonaan piiloon. Tällöin se ei sula uunipaiston aikana.
5. Lisää makua sipaisemalla kakkupohja hillolla, lemon curdilla, suklaa-pähkinälevitteellä tai keksitahnalla. Lisää halutessasi marjoja jäätelön joukkoon kulhoon. Voit halutessasi tarjota kakun kanssa kinuski- tai suklaakastiketta.
UUnijäätelö on ihastuttava yhdistelmä lämmintä ja kylmää. Saat lisää makua kakkupohjaan hillolla tai vaikkapa lemon curdilla.
vinkki!
Kakkupohjasta jää ylimääräisiä reunapaloja. Käytä ne pappilan hätävaraan tai trifleen. Palat voi halutessaan pakastaa. Ne säilyvät pakastimessa noin 3 kk.
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
LUETUIMMAT
KATSO RESEPTIT
YHTEISTYÖSSÄ
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2
Fokus Media Finland Oy
Hämeentie 153 C, 00560 Helsinki
Y-tunnus 3157774-2