Artikkeli

Koti ja Keit­tiö 6-7/2006

Tarte tatin tomaateista

Sekoita suola vehnäjauhoihin ja nypi joukkoon voi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi...

4 pien­tä pii­ras­ta

Poh­ja:

3 dl veh­nä­jau­ho­ja

1 tl suo­laa

100 g voi­ta

2 rkl kyl­mää vet­tä

Täy­te:

rei­lu 1 kg to­maat­te­ja

2 val­ko­si­pu­lin­kynt­tä

25 g voi­ta

1 rkl olii­vi­öl­jyä

2 rkl so­ke­ria

1 rkl tuo­ret­ta tim­ja­mia hie­non­net­tu­na

2–3 tl bal­sa­mi­vii­nie­tik­kaa

ri­paus suo­laa

rou­hit­tua mus­ta­pip­pu­ria

Vuo­hen­juus­to­tah­na:

200 g vuo­hen­juus­toa

3–4 rkl maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia

2 rkl tuo­ret­ta per­sil­jaa hie­non­net­tu­na

2 rkl tuo­ret­ta ruo­ho­si­pu­lia hie­non­net­tu­na

1 rkl tuo­ret­ta tim­ja­mia hie­non­net­tu­na

1. Se­koi­ta suo­la veh­nä­jau­hoi­hin ja nypi jouk­koon voi. Li­sää vesi ja se­koi­ta no­pe­as­ti ta­sai­sek­si tai­ki­nak­si.

2. Kas­ta to­maa­tit kie­hu­vaan ve­teen, kalt­taa, leik­kaa loh­koik­si ja pois­ta kan­ta ja sie­me­net. Kuo­ri ja hie­non­na val­ko­si­pu­lin­kyn­net.

3. Kuu­men­na voi pan­nul­la. Li­sää so­ke­ri ja val­ko­si­pu­lin­kyn­net. Kään­te­le het­ki. Li­sää to­maat­ti­loh­kot, tim­ja­mi ja bal­sa­mi­vii­nie­tik­ka. Maus­ta suo­lal­la ja pip­pu­ril­la ja ota pan­nu lie­del­tä. Jaa seos pie­niin pii­ras­vuo­kiin. Ha­lu­tes­sa­si voit val­mis­taa pii­raan myös isos­sa pii­ras­vuo­as­sa tai uu­nin kes­tä­väs­sä pais­tin­pan­nus­sa.

4. Jaa tai­ki­na nel­jään osaan, kau­li ja pai­ne­le tai­ki­na­le­vyt to­maat­tien pääl­le vuo­kaan tii­viis­ti. Pis­te­le ja pais­ta uu­nis­sa 200 as­tees­sa noin 25 mi­nuut­tia. Jääh­dy­tä ja ku­moa pii­raat.

5. Leik­kaa vuo­hen­juus­tos­ta ko­vat reu­nat pois, mu­ren­na se kul­hoon ja löys­ty­tä jo­gur­til­la. Se­koi­ta ta­sai­sek­si mas­sak­si ja maus­ta yr­teil­lä.