Artikkeli

Teks­ti Mari Har­ju­la

Kuva Kir­si-Mar­ja Sa­vo­la

Suolakinuski-jogurt­ti­jää­dy­ke­kakku

Kinuskikakku uudella tavalla: jäädytetty jogurttikakku kätkee sisäänsä suolakinuskia ja pretzelimurskaa.

6–8 an­nos­ta

Poh­ja:

200 g kaa­ka­on­ma­kui­sia va­nil­ja­täy­te­kek­se­jä (esim. do­mi­no) 75 g voi­ta

Täy­te:

400 g maus­ta­ma­ton­ta jo­gurt­tia 4 dl kuo­hu­ker­maa 3 mu­naa ¾ dl so­ke­ria 3 tl va­nil­ja­so­ke­ria 3 lii­va­te­leh­teä noin 12 pret­ze­liä 1 dl val­miik­si ka­ra­mel­li­soi­tua kon­den­soi­tua mai­toa ½ tl me­ri­suo­laa

Pääl­le:

6–8 pret­ze­liä

noin 1 dl tuo­rei­ta va­del­mia

1. Vuo­raa hal­kai­si­jal­taan noin 24-sent­ti­sen ir­to­poh­ja­vuo­an poh­ja lei­vin­pa­pe­ril­la.

2. Hie­non­na kek­sit mo­ni­toi­mi­ko­nees­sa. Su­la­ta ras­va, li­sää kek­si­mu­rui­hin ja se­koi­ta ta­sai­sek­si. Pai­ne­le seos ir­to­poh­ja­vuo­an poh­jal­le. Lai­ta vuo­ka jää­kaap­piin.

3. Lai­ta lii­va­te­leh­det kyl­mään ve­teen li­ko­a­maan. Maus­ta ka­ra­mel­li­soi­tu mai­to­tii­vis­te suo­lal­la. Murs­kaa pret­ze­lit.

4. Erot­te­le val­ku­ai­set ja kel­tu­ai­set toi­sis­taan.

5. Vaah­do­ta val­ku­ai­set ko­vak­si vaah­dok­si. Vaah­do­ta kel­tu­ai­set ja so­ke­rit. Vat­kaa myös ker­ma vaah­dok­si.

6. Se­koi­ta jo­gurt­ti kel­tu­ais-so­ke­ri­vaah­toon. Li­sää ker­ma­vaah­to. Liu­o­ta lii­vat­teet tilk­kaan kuu­maa vet­tä ja kaa­da seos ohu­e­na nau­ha­na koko ajan se­koit­ta­en jää­dy­ke­mas­san jouk­koon. Li­sää lo­puk­si val­ku­ais­vaah­to va­ro­vas­ti nos­tel­len.

7. Kaa­da puo­let jää­dy­ke­se­ok­ses­ta vuo­kaan kek­si­poh­jan pääl­le. Lu­si­koi puo­let suo­la­ki­nus­kis­ta jää­dy­ke­se­ok­sen pääl­le ja ri­pot­te­le puo­let pret­ze­li­murs­kas­ta vie­lä sen pääl­le. Kaa­da lo­put jää­dy­ke­mas­sas­ta vuo­kaan ja le­vi­tä ta­sai­sek­si. Va­lu­ta lop­pu suo­la­ki­nus­ki rai­doi­tuk­se­na ka­kun pääl­le ja ri­pot­te­le lo­put pret­ze­lit.

8. Pei­tä kak­ku kel­mul­la ja an­na jää­tyä pa­kas­ti­mes­sa seu­raa­vaan päi­vään.

9. Ir­ro­ta kak­ku vuo­as­ta ja siir­rä tar­joi­lu­va­dil­le. Ko­ris­te­le tuo­reil­la mar­joil­la ja tar­joa heti.